Πότε θα γεννηθεί το πρώτο μωρό στο διάστημα;
Photo Credits: Shutterstock

Πότε θα γεννηθεί το πρώτο μωρό στο διάστημα;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Όταν γεννηθεί το πρώτο μωρό στο διάστημα, αυτό θα είναι ένα σημείο-«σταθμός», τόσο σημαντικό όσο τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας έξω από την Αφρική. Μια τέτοια γέννηση θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα ενός «πολυπλανητικού» πολιτισμού για το ανθρώπινο είδος.

Για τον πρώτο μισό αιώνα της διαστημικής εποχής, μόνο οι κυβερνήσεις έστελναν δορυφόρους και ανθρώπους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Εκατοντάδες ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες δημιουργούν μια νέα βιομηχανία που έχει ήδη 300 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων ετησίως.

Σήμερα, όλη η δραστηριότητα στο διάστημα συνδέεται με τη Γη. Ο Κρις Ιμπεϊ, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και συγγραφέας ενός βιβλίου και πολλών επιστημονικών άρθρων για το μέλλον των ανθρώπων στο διάστημα, προβλέπει ότι σε περίπου 30 χρόνια οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ζουν στο διάστημα και η πρώτη γέννηση εκτός γης θα γίνει πραγματικότητα σύντομα.

Οι μεγάλοι «παίκτες» του διαστήματος

Η «απόβαση» των ανθρώπων στο διάστημα ξεκίνησε ως μια ψυχροπολεμική μάχη ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ενωση. Όμως, ενώ η NASA κατάφερε να προσεδαφίσει τους δύο πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη με την αποστολή Απόλλων 11 το 1969, έκτοτε ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.

Η Ρωσία δεν είναι πλέον οικονομική υπερδύναμη και η παρουσία της στο διάστημα είναι απλά μια «σκιά» του προγράμματος που έστειλε τον πρώτο δορυφόρο και τον πρώτο άνθρωπο σε τροχιά.

Η νέα διαστημική υπερδύναμη είναι η Κίνα. Μετά από μια καθυστερημένη έναρξη στο «διαστημικό στίβο», το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από έναν προϋπολογισμό που συνεχώς αυξάνεται.

Η Κίνα χτίζει έναν διαστημικό σταθμό, έχει προσγειώσει διαστημικά σκάφη στη Σελήνη και τον Αρη και σχεδιάζει τη δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη. Αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, θα γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη.

Γιατί η κίνα θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη
Η Κίνα μπορεί να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη. © Shutterstock

Όμως, η μεγαλύτερη πρόοδος συντελείται από ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες που επενδύουν στον διαστημικό τουρισμό. Στόχος του Ελον Μασκ είναι να μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε διαδρομή με τη SpaceX στο φεγγάρι και τον Αρη.

Η Blue Origins του Τζεφ Μπέζος στοχεύει επίσης να αποικίσει το ηλιακό σύστημα. Τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια έχουν δεχθεί κριτική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν πυραύλους, αλλά θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι η κυριαρχία του ιδιωτικού διαστημικού κλάδου έχει επέλθει από το 2016, όταν για πρώτη φορά, οι εμπορικές εκτοξεύσεις από ιδιωτικές εταιρείες ξεπέρασαν σε συνολικό αριθμό αυτές όλων των χωρών.

Ζωή στη Σελήνη ή τον Αρη

Για ένα διαστημικό σκάφος, το ταξίδι στον Αρη είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο από ένα ταξίδι στη Σελήνη, οπότε η τελευταία θα είναι το πρώτο «σπίτι» της ανθρωπότητας μακριά από τη Γη.

Η Κίνα συνεργάζεται με τη Ρωσία για την κατασκευή μιας μόνιμης εγκατάστασης στο νότιο πόλο της Σελήνης μεταξύ του 2036 και του 2045. Η NASA, από την άλλη, σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μόνιμο οικισμό που θα ονομάζεται Artemis Base Camp μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Στο πλαίσιο της αποστολής Artemis, η NASA σχεδιάζει επίσης να λανσάρει ένα σεληνιακό διαστημικό σταθμό το 2024 που θα ονομάζεται Gateway. Συνεργάζεται με τη SpaceX για αυτό και άλλα μελλοντικά έργα στη σελήνη, ενώ ο σεληνιακός σταθμός θα διευκολύνει τη SpaceX να ανεφοδιάζει τη μελλοντική σεληνιακή αποικία της.

Πότε θα γεννηθεί το πρώτο μωρό στο διάστημα;
Για ένα διαστημικό σκάφος, το ταξίδι στον Αρη είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο από ένα ταξίδι στη Σελήνη. © Shutterstock

Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να αποικίσει το φεγγάρι θα μας δώσει μια καλή αίσθηση των προκλήσεων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στον Αρη.

Σεξ και μωρά στο διάστημα

Προκειμένου ένας πολιτισμός να απεξαρτηθεί πραγματικά από τη Γη, θα πρέπει ο πληθυσμό του να αυξηθεί. Το να ζεις στη Σελήνη ή τον Αρη θα είναι δύσκολο και αγχωτικό, οπότε οι πρώτοι άνθρωποι πιθανότατα θα περνούν λίγα χρόνια εκεί κάθε φορά και είναι απίθανο να δημιουργήσουν οικογένειες στο διάστημα.

Αλλά όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να ζουν μόνιμα στο διάστημα, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ζωές τους. Αρχικά, έχουν υπάρξει λίγες έρευνες σε σχέση με τη βιολογία της εγκυμοσύνης και της αναπαραγωγικής υγείας στο διάστημα ή γενικά σε ένα περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας όπως η Σελήνη και ο Αρης.

Είναι πιθανό να υπάρξουν απροσδόκητοι κίνδυνοι για το έμβρυο ή τη μητέρα. Δεύτερον, τα μωρά είναι πολύ ευάλωτα κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης τους. Η υποδομές αυτών των βάσεων θα πρέπει να είναι εξελιγμένες για να φιλοξενήσουν κάποια μορφή κανονικής οικογενειακής ζωής, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Με αυτά τα ερωτήματα, φαίνεται πιθανό ότι το πρώτο μωρό εκτός Γης θα γεννηθεί πολύ πιο κοντά στο σπίτι. Μια Ολλανδική startup που ονομάζεται SpaceLife Origin θέλει να στείλει μια έγκυο γυναίκα συνοδευόμενη από μια «εκπαιδευμένη, ιατρική ομάδα παγκοσμίου κλάσης» σε μια κάψουλα 250 μίλια πάνω από τη Γη προκειμένου να γεννήσει εκεί.

Ωστόσο, τα νομικά, ιατρικά και ηθικά εμπόδια έχουν αποδειχθεί – μέχρι στιγμής – ακατάβλητα.

Μια άλλη εταιρεία που ονομάζεται Orbital Assembly Corporation σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2027. Με την ονομασία «Voyager Class space station», το ξενοδοχείο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 άτομα.

Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο
Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στον κόσμο αναμένεται να ανοίξει το 2027. © Voyager Station

Οι φιλοξενούμενοι θα απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις που παρέχει ένα πολυτελές κατάλυμα στη Γη – πέρα από τα υπνοδωμάτια θα υπάρχουν σαλόνια και μπαρ με θέα στη Γη, εστιατόριο, κινηματογράφος, σπα και ένα γυμναστήριο, σύμφωνα πάντα με τα φιλόδοξα σχέδια για το έργο.

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι κάποιος έχει κάνει σεξ στο διάστημα. Αλλά με περίπου 600 άτομα να έχουν βρεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη – συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού που εργάζονταν στη NASA και κρατούσε το γάμο του μυστικό – ένας ιστορικός του διαστήματος μπόρεσε να μαζέψει πολλές «πιπεράτες» ιστορίες από διαστημικές επιχειρήσεις.

«Υποθέτω ότι γύρω στο 2040 θα γεννηθεί ένας μοναδικός άνθρωπος. Μπορεί να φέρει την ιθαγένεια των γονιών του ή να θεωρηθεί ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη καταγωγή. Όμως προτιμώ να σκέφτομαι αυτόν τον μελλοντικό άνθρωπο ως τον πρώτο αληθινό πολίτη του γαλαξία», καταλήγει ο Κρις Ιμπεϊ.

με πληροφορίες από Fast Company


Διαβάστε επίσης

Τα 5 καλύτερα «μυστικά» νησιά στην Ευρώπη

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More