Ο τουρισμός θα κρίνει την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα
Photo Credits: Shutterstock

Ο τουρισμός θα κρίνει την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η φετινή εισροή τουριστών θα είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, αφού ένα μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χρεών προέρχεται από τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Πάρης Κακάς, διευθύνων σύμβουλος της Sea Dreams με έδρα τη Ρόδο, δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας αν θέλει να αποπληρώσει κάποτε τα εκατομμύρια ευρώ που οφείλει: «Οταν έρχεται η τράπεζα ζητώντας [χρήματα], λέμε: συγνώμη».

Η έντονη ανησυχία του να επιστρέψουν οι τουρίστες φανερώνει μια κρίσιμη δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και την «κληρονομιά» που τους άφησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Η Ελλάδα βασίζεται στη φετινή θερινή περίοδο για να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση μετά από ένα καταστροφικό 2020.

Η Ρόδος προσέλκυσε 2,4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, αλλά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έμοιαζε περισσότερο με πόλη-φάντασμα.

Η Τράπεζα Της Ελλάδος εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των δανείων του τουριστικού τομέα είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα.

«Πέρυσι, ουσιαστικά σταματήσαμε να πληρώνουμε», ανέφερε ο κ. Κακάς, ο οποίος είδε τα έσοδα της εταιρείας του να μειώνονται δραματικά όταν η πανδημία έπληξε τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Προβάδισμα Ελλάδας-Ισπανίας για το άνοιγμα του τουρισμού έναντι της Ιταλίας
Η Ελλάδα βασίζεται στη φετινή θερινή περίοδο για να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις. © Shutterstock

Ενώ τα στοιχεία για τα δάνεια ανά οικονομικό κλάδο είναι ασαφή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τουριστικού τομέα ανέρχονται σε σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο των δανείων που προστατεύονται από τις αναστολές που εισήχθησαν λόγω του Covid-19 ανήκουν στους ευάλωτους τομείς της στέγασης και των υπηρεσιών τροφίμων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Και παρά τα «κουρέματα» δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της κρίσης χρέους, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων χρεών στην Ευρωπαϊκή Ενωση – σε ένα ποσοστό περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο των μελών της Ενωσης.

«Για ένα ολόκληρο έτος λειτουργίας, ορισμένα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, επομένως αυτό προφανώς επηρεάζει τα βιβλία τους», ανέφερε ο Ιωάννης Χατζής, ιδιοκτήτης τριών ξενοδοχείων στη Ρόδο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Κάθε εταιρεία που προσπάθησε να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αυξήσει το χρέος της δεν θα είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει εάν ο τουρισμός δεν ανακάμψει», πρόσθεσε.

«Τι χρήματα μπορείτε να μας δώσετε;»

Η κυβέρνηση άντλησε περίπου 49 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, όμως η τουριστική βιομηχανία πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά.

Μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης, βίωσε τη χειρότερη χρονιά της το 2020, με μόλις 7 εκατομμύρια επισκέπτες σε σύγκριση με τους αριθμούς ρεκόρ (33 εκατομμύρια επισκέπτες) το 2019.

Ο τομέας απέφερε έσοδα περίπου 4,28 δισ. ευρώ το 2019, λιγότερα από το ένα τέταρτο των 18,2 δισ. ευρώ το 2019.

Φέτος, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά, οι αρχές στοχεύουν σε ένα 40% των επιπέδων του 2019.

Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο σε τουρίστες από την ΕΕ και άλλες βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία, καταργώντας την υποχρεωτική καραντίνα για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν στη διάθεση τους τα αρνητικά αποτελέσματα ενός τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Ο τουρισμός θα κρίνει την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο σε τουρίστες από την ΕΕ και άλλες βασικές αγορές. © Nemanja .O./ Unsplash

Για εταιρείες όπως η Sea Dreams, η οποία αντιμετώπιζε ήδη την απειλή του χρέους πριν από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία, οι επενδύσεις είναι σε αναμονή και μια ακόμη κακή χρονιά θα μπορούσε να σημάνει το τέλος.

«Δεν αξίζει να πάμε στην τράπεζα τώρα γιατί ότι και να τους πούμε, λένε: “Καλά, εντάξει, τι χρήματα μπορείτε να μας δώσετε;», τονίζει ο κ. Κακάς. «Αλλά δεν έχουμε χρήματα να σας δώσουμε, θέλουμε να μας δώσετε χρήματα!».

Πέρυσι, η Sea Dreams πούλησε μόλις 22.000 εισιτήρια σε τουρίστες που επισκέφτηκαν κοντινά νησιά ή την Τουρκία, από 120.000 το 2019. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 75% ενώ το χρέος της, το οποίο μειώθηκε στο μισό (4,2 εκατομμύρια δολάρια) μετά από δύο αναδιαρθρώσεις, συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο βάρος για τους ισολογισμούς της.

O κ. Κακάς έλαβε κρατική επιδότηση 200.000 ευρώ για να αποπληρώσει φόρους, επισκευές και μισθούς και ελπίζει ότι θα υπάρχουν αρκετοί πελάτες αυτό το καλοκαίρι για να καλύψουν τα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σε λειτουργικά έξοδα.

Εξαρτάται από δάνεια φίλων και συγγενών για να καλύψει τυχόν επιπλέον ανάγκες σε μετρητά και σκέφτεται να λειτουργήσει ένα από τα σκάφη του με ξένη σημαία, για να προσλάβει φθηνότερο πλήρωμα από το εξωτερικό.

Αλλά χωρίς εισροή τουριστών, τα μέτρα μπορούν μόνο να περιορίσουν τις ζημιές.

«Εκείνοι που είχαν προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά την περίοδο άνθησης του 2018 και 2019 έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανακάμψουν φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.

«Προστατεύω αυτό που έχω»

Ενώ η αποπληρωμή «κόκκινων» δανείων έχει προχωρήσει πιο ομαλά από ότι αναμένονταν στην ΕΕ, ο κορυφαίος επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία προειδοποίησε τις ελληνικές τράπεζες ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι δανειστές ενδέχεται να υποτιμούν τους κινδύνους.

Επιπλέον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μετατόπιση του κινδύνου δανεισμού μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» που θα ισχύει μέχρι τα τέλη του 2022, το πρόβλημα του χρέους παραμένει.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» ξεκίνησε το 2019 για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι ένα σχήμα παροχής κρατικής εγγύησης σε ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior bonds) τιτλοποιημένων δανείων, έναντι προμήθειας που λαμβάνει το Δημόσιο, η οποία υπολογίζεται με όρους αγοράς.

Οι πιστωτικοί διαχειριστές, οι οποίοι βοηθούν στη συλλογή και διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, διαχειρίζονται σχεδόν 122 δισεκατομμύρια δολάρια ελληνικού χρέους – τα μισά από τα οποία προέρχονται από τράπεζες -, δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος του συλλόγου τους.

Ο τουρισμός θα κρίνει την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα
Η φετινή εισροή τουριστών θα είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα. © Shutterstock

Ο κ. Πανούσης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της εταιρείας doValue, ιταλικής εταιρείας ανάκτησης χρέους , δήλωσε ότι τα funds αναζητούν φιλικές λύσεις με τους δανειολήπτες για να «επιστρέψει η αποπληρωμή των δανείων σε καλό δρόμο».

Ο αποκλεισμός είναι μια έσχατη λύση που χρησιμοποιείται μόνο όταν οι δανειολήπτες είναι «εντελώς μη συνεργάσιμοι», είπε.

Μέρος του χρέους της Sea Dreams έχει μεταφερθεί σε ένα τέτοιο fund και ο κ. Κακάς – η επιχείρηση του οποίου αναπτύχθηκε χάρης στην εύκολη πίστωση των αρχών της δεκαετίας του 2000-, ανησυχεί για το τι μπορεί να προκύψει.

«Δεν δουλεύω για να βγάλω λεφτά αλλά για να προστατέψω αυτό που έχω», είπε. «Είμαι αισιόδοξος ότι η τράπεζα θέλει να πάρει τα χρήματα της. Αν με αναγκάσει να χάσω τη δουλειά μου, δεν θα πάρει τίποτα».

με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More