Πώς θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;
Photo Credits: Erik Zünder/ Unsplash

Πώς θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Παρά τις διαμαρτυρίες του κοινού, τον σκεπτικισμό και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά φέτος το καλοκαίρι.

Εχοντας ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Ολυμπιακή φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της με προορισμό την Ιαπωνία και διοργανώθηκαν τέσσερις δοκιμαστικές εκδηλώσεις αγώνων βόλεϊ, καταδύσεων, στίβου και μαραθωνίου στις αρχές Μαΐου.

Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 207 διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και περισσότεροι από 7.800 χιλιάδες αθλητές έχουν εξασφαλίσει ήδη ένα «εισιτήριο» για να αγωνιστούν στο Τόκιο.

Μπορεί η διάθεση των εμβολίων να προχωράει, αλλά η συγκέντρωση των καλύτερων αθλητών για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο θα αποδειχθεί μια τεράστια πρόκληση.

Ο τελικός των 100 μέτρων σε μια από τις δοκιμαστικές εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πώς θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Δεδομένων των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αναμφίβολα διαφορετικοί από όλους τους προηγούμενους.

Τον Απρίλιο, οι διοργανωτές κυκλοφόρησαν τη δεύτερη έκδοση ενός «εγχειριδίου» που περιγράφει μια σειρά πρωτοκόλλων για τον Covid-19 και «μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των Αγώνων λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας στην Ιαπωνία και παγκοσμίως», στο οποίο «κάθε συμμετέχων έχει ένα σαφή ρόλο να παίξει για να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια».

Μεταξύ αυτών των πρωτοκόλλων είναι και οι λεπτομερείς διαδικασίες σχετικά με την πραγματοποίηση τεστ, συμπεριλαμβανομένων δύο σε όλους τους συμμετέχοντες πριν την είσοδο τους στην Ιαπωνία και καθημερινά για τους αθλητές και όσους βρίσκονται κοντά τους.

Εάν κάποιος αθλητής βρεθεί θετικός, θα πρέπει να απομονωθεί και δεν θα του επιτραπεί στους αγώνες.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να κατεβάσουν δύο εφαρμογές για την κοινοποίηση δεδομένων σχετικά με την υγεία τους και την ανίχνευση των επαφών τους ενώ βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Οι αθλητές θα λάβουν επίσης ένα smartphone κατά την άφιξη τους στο Ολυμπιακό χωριό, στο οποίο και θα καταγράφουν όλα τα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επίσης αποφασίσει να μην επιτρέψει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς αλλά και Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ αναμένεται η απόφαση σχετικά με το αν θα επιτραπεί η είσοδος σε θεατές από το εσωτερικό.

Πώς θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. © Shutterstock

Οι αθλητές και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να φορούν συνεχώς μάσκα – «εκτός από το φαγητό, το ποτό, τον ύπνο, την προπόνηση ή τους αγώνες» -, αναφέρει το εγχειρίδιο, ενώ υπάρχει σύσταση να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι αθλητές θα χρησιμοποιούν τα ειδικά οχήματα των Αγώνων και όχι μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν θα επισκέπτονται τουριστικές περιοχές, καταστήματα, εστατόρια, μπαρ ή γυμναστήρια. Ακόμη και τα γεύματα τους θα πραγματοποιούνται σε καθορισμένες περιοχές.

Τέλος, θα πρέπει να φύγουν από την Ιαπωνία εντός 48 ωρών μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

Θα είναι απαραίτητα τα εμβόλια;

Τα εμβόλια θεωρούνται μέρος της «εργαλειοθήκης» των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναφέρει ότι συνεργάζεται με χώρες για να ενθαρρύνει και να βοηθήσει όλους τους αθλητές, αξιωματούχους και ενδιαφερόμενους να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν θα είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή στους αγώνες.

Η διάθεση των εμβολίων στην Ιαπωνία ήταν μέχρι στιγμής πολύ πιο αργή από άλλες χώρες. Μέχρι τις 10 Μαΐου, η χώρα είχε χορηγήσει 4,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε έναν πληθυσμό 126 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πρόκληση για τους διοργανωτές έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετική πρόσβαση στα εμβόλια. Ορισμένοι αθλητές έχουν επίσης εκφράσει την απροθυμία τους να εμβολιαστούν.

Το κόστος της ακύρωσης των Αγώνων

Οι διοργανωτές έχουν εδώ και καιρό αρνηθεί τις φήμες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να ακυρωθούν, παραμένοντας αποφασισμένοι να προχωρήσουν όπως είχαν προγραμματίσει.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίντε Σούγκα δήλωσε την Παρασκευή (14/5) ότι η διεξαγωγή «ασφαλών» Ολυμπιακών Αγώνων είναι δυνατή, εάν εφαρμοστούν αυστηρά προληπτικά μέτρα που θα κρατήσουν τους Ιάπωνες μακριά από το να έρχονται σε επαφή με όσους φτάνουν στη χώρα για τους Αγώνες.

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση ακύρωσης των Αγώνων εναπόκειται στη ΔΟΕ και όχι στην Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ή την τοπική οργανωτική επιτροπή.

Ο αξιωματούχος της ΔΟΕ Ντικ Πάουντ ανέφερε ότι μια ακόμη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή για την Ιαπωνία – άρα αδύνατη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 απέχουν πλέον λιγότερο από ένα χρόνο.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2021
Μια ακόμη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή για την Ιαπωνία. © Shutterstock

Η ΔΟΕ διαμένει περίπου 3,4 εκατομμύρια δολάρια καθημερινά για να υποστηρίξει αθλητές και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των συνολικών εσόδων της. Μεταξύ του 2013 και του 2016, για παράδειγμα, η ΔΟΕ είχε συνολικά έσοδα 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχεδόν το 75% της χρηματοδότησης της ΔΟΕ προέρχεται από τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αποφέρουν πολύ σημαντικά έσοδα, ακόμη και χωρίς κοινό, ενώ μια ακύρωση θα ήταν καταστροφικά δαπανηρή.

Οι αγώνες ακυρώθηκαν μόνο σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις – το 1916, το 1940 και το 1944 – και τις τρεις χρονιές λόγω των παγκόσμιων πολέμων.

Εντονες αντιδράσεις

Μεταξύ των πολιτών της χώρας, υπάρχει μια έντονη αντίληψη ότι οι Αγώνες δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού JNN, το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να ακυρωθούν, το 33% ότι πρέπει να διοργανωθούν με περιορισμένο κοινό και το 28% ότι πρέπει να αναβληθούν.

Μια αίτηση κατά των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πάνω από 350.000 υπογραφές, ενώ διαδηλωτές έχουν επίσης βγει στους δρόμους για να αντιταχθούν στην πραγματοποίηση τους.

Η ΔΟΕ, ωστόσο, παραμένει ανεπηρέαστη από τις αντιδράσεις του κοινού.

«Είμαστε τώρα σε φάση υλοποίησης με 78 ημέρες να απομένουν και πλήρως επικεντρωμένοι στην πραγματοποίηση των Αγώνων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Ανταμς σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

«Οταν πραγματοποιηθούν οι αγώνες και ο Ιαπωνικός λαός είναι υπερήφανος για μια διοργάνωση που θα αποτελεί ιστορική στιγμή, είμαι πολύ σίγουρος ότι θα δούμε την κοινή γνώμη υπέρ των Αγώνων».

με πληροφορίες από CNN Sports


Διαβάστε επίσης

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More