Γρ. Τάσιος στον Real Fm 97,8: «κορυφαίο στοίχημα το πιστοποιητικό υγείας»

Γρ. Τάσιος στον Real Fm 97,8: «κορυφαίο στοίχημα το πιστοποιητικό υγείας»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην εκπομπή των Στεφανίας Κασίμη και Γιώργου Ντουδεσκέα στον Real Fm 97,8.

Φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Πέρυσι τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά, τώρα ανοίγουμε. Πέρυσι τέτοια περίοδο άνοιξαν μόνο 5.500 ξενοδοχεία, φέτος – μέχρι τα μέσα Ιουνίου – θα ανοίξουν όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ωστόσο, οι κρατήσεις είναι ακόμη ελάχιστες. Υπάρχουν λίγα περσινά voucher και κάποιες λίγες κρατήσεις που γίνονταν σε κάποιες περιόδους που φαινόταν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τώρα ξεκινάει η χρονιά. Για τις κρατήσεις έχουμε ακόμη δρόμο», επισήμανε ο κ. Τάσιος.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει διαφοροποίηση στις κρατήσεις από προορισμό σε προορισμό. Η νησιωτική χώρα έχει λίγες από Γερμανία, λίγο περισσότερες από Αγγλία και από τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει κυρίως από τα Βαλκάνια, με την κατάσταση – σύμφωνα με τον κ. Τάσιο – να φαίνεται ελαφρώς καλύτερη. «Φέτος θα έχουμε τουρίστες από Βαλκανικές χώρες. Μετά τις 20-25 φαίνεται να υπάρχουν κρατήσεις».

«Πτήσεις υπάρχουν προγραμματισμένες, από τον Ιούνιο και μετά οι περισσότερες. Οτι πτήσεις υπάρχουν [τώρα] είναι τσάρτερ και κάποιες μεμονωμένες με λίγο κόσμο».

Σε σχέση με τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν ακόμη αυτά για τα συνέδρια. «Ο κλάδος αγωνιά».

Ο κ. Τάσιος επισήμανε επίσης ότι τα self test θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Αν και δεν έχει βγει ακόμη κάποια οριστική απόφαση, υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα: το ποιος θα επωμιστεί το κόστος και το που θα δηλώνουν τα αποτελέσματα οι τουρίστες.

BBC για Ελλάδα, «περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν»
«Τώρα ξεκινάει η χρονιά. Για τις κρατήσεις έχουμε ακόμη δρόμο». © Shutterstock

Ενα άλλο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τις κρουαζιέρες, καθώς οι επισκέψεις σε διαφορετικούς προορισμούς απαιτούν την πραγματοποίηση διαφορετικών τεστ, κάτι που θέτει ερωτηματικά σε σχέση με την επάρκεια τους.

Ωστόσο, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εδώ για να μας θυμίζουν ότι ο ιός υπάρχει». Υποστήριξε επίσης ότι θα είναι πολύ σημαντικό να μπούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς τότε θα έρθουν οι κρατήσεις.

Εξέφρασε επίσης την αγωνία του για το επόμενο δεκαπενθήμερο. «Αυτό το άνοιγμα της αγοράς οριζόντια παντού, από νομό σε νομό, έχει κάποια θεματάκια. Ελπίζω όλοι να συμπεριφερθούν σωστά. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα φτιάξουν την κατάσταση. Αυτό είναι το πραγματικό διαβατήριο».

Το κορυφαίο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ψηφιοποιημένο ένα πιστοποιητικό υγείας που να μπορεί να περνάει με τα tablet scanner είτε στα αεροδρόμια είτε από τα χερσαία σύνορα. «Η ροή πάνω στη διαδικασία εισόδου της χώρας είναι το πιο σημαντικό για να μην έχουμε παράπονα».

Ο πρόερδος της ΠΟΞ αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία του εμβολιασμού. «Αντί να γίνει προτεραιοποίηση του εμβολιασμού του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως είχε ειπωθεί στην αρχή, τώρα τρέχουμε να εμβολιάσουμε τα νησιά».

Υπάρχει έτσι ένας προβληματισμός: καθώς τα νησιά εμβολιάστηκαν, υπάρχει μια διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. «Αυτό θέλει προσοχή το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Επισήμανε ότι παρά την ύπαρξη πολλών προβλημάτων, έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. «Αστοχίες υπήρξαν και θα υπάρχουν. Ομως ένα άνοιγμα μετά από μια πανδημία και μια πολεμική κατάσταση χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού στον Real Fm, μέσω των οποίων υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει είσοδος επισκεπτών με μοριακό τεστ και όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Τάσιος τόνισε: « Να τα αφήσουμε αυτά και να πάμε στην πράξη. Εδώ πάμε να διευκολύνουμε την κατάσταση».

«Πέρυσι πόσα κρούσματα είχαμε την ίδια περίοδο; Φέτος με πόσα κρούσματα ανοίγουμε; Αυτή τη στιγμή η χώρα ανοίγει, έχει ανάγκη η οικονομία λεφτά. Το ιικό φορτίο πέφτει αργά, η μόνη κίνηση είναι ο εμβολιασμός».

«Πριν ένα μήνα έχουμε αρνητές, τώρα έχουμε ενδοιασμούς. Ομως η σεζόν τρέχει, όλοι για εμβόλια».

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόταση της ΠΟΞ να εξομοιωθεί το 72 ωρών αρνητικό μοριακό αρνητικό τεστ με το Rapid τεστ, για να μπορέσει να επιστρέψει ο κόσμος ταχύτερα πίσω.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More