OMGDrops: «Εξαγωγή» NFTs στην Αμερική!
Photo Credits: OMGDrops

OMGDrops: «Εξαγωγή» NFTs στην Αμερική!

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η εταιρεία που «προπονεί» αθλητές και καλλιτέχνες στον στίβο των… χρυσών αγοραπωλησιών. Η OMGdrops είναι μία εταιρεία με έδρα στο… παρασυμπαντικό Metaverse και στο Λος Αντζελες με συνολικό τζίρο αρκετών εκατομμυρίων μέχρι τώρα. 

Εχουν φέρει σε δημοπρασία τα NFT διάσημων και δημοφιλών προσωπικοτήτων όπως Dennis Rodman, Amber Rose, Foodgod, Joe and Melissa Gorga, Mia Khalifa, Carmen Electra, Bootsy Collins, Roy Jones Jr., Julian Gil, Derrick Lewis, Trina και 130 ακόμη άλλων σταρ του Χόλιγουντ. Και το ερώτημα που γεννάται… (και καλείται να απαντήσει ο CEO MetaKokuō):

«NFT… Είναι σαν το bitcoin;»

«Τα κοινά σημεία είναι ότι το bitcoin και τα NFTs “τρέχουν” σε ένα blockchain. Και κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητές τους. Τα περισσότερα NFTs βρίσκονται στο Ethereum blockchain και είναι ουσιαστικά smart contracts τύπου ERC721 και ERC1155. Για να μην σε ζαλίζω με geeky talk, είναι προγράμματα που τρέχουν στο blockchain και περιέχουν φωτογραφίες, videos κτλ. Μπορούν να κρατούν πληροφορίες για resales – δηλαδή αν κάτι μεταπουληθεί, το 10% μπορεί αυτόματα να πάει στον δημιουργό. Είναι το απόλυτο royalty tracking σύστημα. Και φυσικά μπορούν να γίνουν trade σαν το Bitcoin και το Ethereum».

Τι είναι δηλαδή το NFT;

«Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις τι είναι το NFT (Non-Fungible Token) είναι να φανταστείς ότι είναι ένα “χαρτί” που δηλώνει ιδιοκτησία. Για παράδειγμα, αγοράζεις έναν πίνακα και το NFT είναι ένας ασφαλής και γρήγορος τρόπος να αποδείξεις ότι αυτό ο πίνακας είναι δικός σου. “Και τι έγινε”, θα σκέφτεσαι τώρα. Πάμε στο επόμενο βήμα… Ο πίνακας, βρίσκεται “μέσα” σε αυτό το χαρτί. Είναι μέρος του NFT. Και μπορείς να “πουλήσεις” τον πίνακα πανεύκολα σε όλο τον πλανήτη μέσα σε λεπτά – ηλεκτρονικά. Και μπορείς να τον αποθηκεύεις ηλεκτρονικά (δεν χρειάζεσαι γκαλερί, ασφάλιση κτλ). Και αυτόματα όταν κάποιος τον αγοράζει, το 10% μπορεί να πηγαίνει αυτόματα στον αρχικό δημιουργό».  

Πώς μοιάζει ένα NFT;

«Το JONV είναι το “Piece of Cake” μου NFT. Είναι σαν coin (screenshot που μου έστειλε αγοραστής που πουλάει τα cake μου). Είχα βάλει την φάτσα μου εκεί αρχικά, αλλά ήταν too much και έτσι έβαλα ένα σχέδιο που έχω στο website μου. Αν όμως θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις περιπέτειές μου με το NFT μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://jon.io/i-bought-this-image-for-1500-and-i-sold-it-for-50-in-two-weeks πώς αγόρασα και πούλησα ένα ΝFT βγάζοντας 50% κέρδος!»

OMGDrops
Η OMGDrops έχει φέρει σε δημοπρασία τα NFT διάσημων και δημοφιλών προσωπικοτήτων όπως Dennis Rodman. © OMGDrops

Χρειάζεται να ξέρω να γράφω κώδικα για να μπορέσω να εκμεταλλευτώ τη blockchain τεχνολογία;

«Όχι, υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το NFTs (να το κάνεις “mint” όπως λέμε) χωρίς να γράψεις γραμμή κώδικα. Φυσικά υπάρχουν αρκετά πράγματα που είναι διαφορετικά από το “παραδοσιακό” internet άρα μπορεί να σου πάρει κάποια ώρα μέχρι να καταλάβεις πως μπορείς να αλληλεπιδράς με το blockchain».

Δηλαδή αν είμαι καλλιτέχνης σε ψηφιακής μορφής τέχνη, πουλάω τα απόλυτα δικαιώματά μου στο ψηφιακό μου προϊόν;

«Όχι, δεν μεταφέρεις τα πνευματικά σου δικαιώματα. Τα NFT είναι σαν να πουλάς digital prints αλλά με τα added features ότι μπορείς εσύ (και οι αγοραστές σου) να κερδίζεις λεφτά στην αρκετά ρευστή αυτή αγορά πουλώντας και αγοράζοντας NFT σαν μετοχές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορείς να κάνεις engage το κοινό σου με unlockable content για όποιον αγοράζει το NFT».

Αν έχω ας πούμε ένα πίνακα αξίας πολλών εκατομμυρίων, αν φτιάξω ένα NFT και το πουλήσω, δεν μπορώ να το ξαναπουλήσω σε ψηφιακή μορφή ποτέ;

«Μπορείς να κάνεις ό,τι θες! Ομως, δεν είναι “ηθικό” να ξανακυκλοφορήσεις ένα NFT αν έχεις πει ότι είναι μοναδικό. Η crypto κοινότητα δεν ξεχνά εύκολα και αν προσπαθήσεις να πουλήσεις πάλι κάτι σαν unique, έχεις τελειώσει σαν καλλιτέχνης. Είναι σαν το “ΞΕΠΟΥΛΑΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ” αλλά είσαι για πάντα ανοικτός. Δεν θα σε πάρεις κανείς σοβαρά. Μπορείς όμως να κάνεις όσα editions θες αρκεί να είναι αριθμημένες».

Από πού ενημερώνεσαι καθημερινά;

«Από διάφορα Discord channels που έχω ανακαλύψει και από Holywood agents ηθοποιών και αθλητών που έχουν πέσει με τα μούτρα στα NFT». 

Mπορούμε δηλαδή να βγάλουμε ατελείωτα χρήματα πουλώντας οτιδήποτε online;

«…Και να λαμβάνεις commissions στα resales!»

Ποιο είναι το προφίλ του cryptoαγοραστή;

«Συνήθως είναι 18-34, εξαιρετικά tech savvy, και έχει τουλάχιστον 50k σε cryptoassets. Του αρέσουν τα games, αγαπάει τα memes και έχει μεγάλη αίσθηση της κοινότητας».

OMGDrops
Τα περισσότερα NFTs βρίσκονται στο Ethereum blockchain και είναι ουσιαστικά smart contracts τύπου ERC721 και ERC1155. Είναι προγράμματα που τρέχουν στο blockchain και περιέχουν φωτογραφίες, videos κτλ. © OMGDrops

Ποιο είναι το προφίλ του ιδανικού cryptoπωλητή;

«Καλή ερώτηση! Κάποιος που έχει μεγάλο κοινό με μεγάλο engagement. Ή κάποιος που είναι αρκετά γνωστός στο crypto community. Ή κάποιος διάσημος. Έχουμε κάνει αρκετά NFT για όποιον μπορείς να φανταστείς και τα top selling μας (ειδικά σε resales) είναι από crypto artists».

Δηλαδή θα γίνω πλούσιος αν φτιάξω και πουλήσω NFT;

«Ναι! Αν τα αγοράσει κάποιος (γελάει)».

Είμαι καλλιτέχνης. Γιατί να μην συνεχίσω να πουλάω τους πίνακές μου με τα κάδρα τους;

«Logistics (μεταφορά, αποθήκευση, ασφάλεια), δεν μπορείς εύκολα να πουλήσεις αρκετά copies (editions), πιο δύσκολο να κάνεις συνεργασίες, ευκολία συναλλαγής με οποιονδήποτε στον πλανήτη (με ένα click έχω αγοράσει σε λιγότερο από 1 λεπτό – 20k NFT). Βάλε μετά ασφάλεια του πίνακα αλλά και το 40% που παίρνουν οι γκαλερί».

Τι προϊόντα μπορώ να πουλήσω σαν NFT;

«Εισιτήρια για συναυλίες, video, μουσική, συνταγές μαγειρικής, κλήσεις που έφαγες από την αστυνομία κτλ. Και όχι, δεν κάνω πλάκα». 

Tι άλλες λέξεις πρέπει να προσθέσω στο λεξιλόγιό μου;

«Minting fees: Fees που πληρώνεις για να δημιουργήσεις το NFT σου. Μερικές πλατφόρμες (όπως η OMGDrops και OpenSea) κάνουν lazy minting, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις για το NFT σου (πληρώνει ο αγοραστής)».

Mining fees: Όλες οι καταγραφές στο blockchain χρειάζονται κάποια fees. Αυτά είναι από $3 μέχρι $1000. Θα είναι πιο σταθερά (και θα μειωθούν στο Ethereum 2).

Resale/Creator fees: Τι ποσοστό παίρνεις όταν κάποιος μεταπουλά το NFT σου. Είναι από 5% μέχρι 15% (μπορείς να το βάλεις και 100% αν θες αλλά μετά δεν θα αγοράζει κανείς)». 

Ποια στοιχεία (στρατηγική, social following κτλ) θα βοηθήσουν τα NFT μου να πουλήσουν καλύτερα;

«Συνεργασίες, Discord channels και ασταμάτητο πρόμο στα social media. Τα NFTs έχουν μία συγκεκριμένη αισθητική. Για κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο, καλύτερα να ξεκινήσει με προσεκτική παρατήρηση του φαινομένου». 

Ποιοι μπορεί να ωφεληθούν από αυτό το νέο trend;

«Όλοι οι δημιουργοί καταρχήν. Όποιος φτιάχνει κάτι, μπορεί να κάνει και ένα NFT».

OMGDrops
«Τα NFTs έχουν μία συγκεκριμένη αισθητική. Για κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο, καλύτερα να ξεκινήσει με προσεκτική παρατήρηση του φαινομένου». © OMGDrops

Πώς κατέληξε να πωληθεί ένας πίνακας 69 εκατομμύρια δολάρια;

«Μεγάλη και αμφιλεγόμενη ιστορία. Hype hype hype». 

Είναι φούσκα τα nft, το ethereum και το Bitcoin;

«Το NFT δεν φαίνεται για φούσκα (τουλάχιστον όχι ακόμα). Το Ethereum κινεί όλα τα ενδιαφέροντα projects τα τελευταία τρία χρόνια. Το Bitcoin “συστήνει” νέο κόσμο στο crypto space αλλά το μεγάλο παιχνίδι γίνεται σε άλλα blockchains».

Πώς ξέρω ότι αυτό το ψηφιακό αρχείο που αγόρασα δεν θα «πεθάνει» αν πέσει το ρεύμα, κάπου σε ένα server;

«Τα υψηλής ποιότητας NFT είναι αποθηκευμένα στο IPFS (και πολλές φορές και σε δύο άλλα backup συστήματα) και ο πυρήνας του NFT είναι για πάντα στο blockchain. To IPFS είναι το διαπλανητικό σύστημα αποθήκευσης (Interplanetary Filesystem) και το αρχείο σου είναι αποθηκευμένο σε πάρα πολλές και ασφαλείς τοποθεσίες. Φυσικά, αν και τα NFT είναι θεωρητικά αδύνατο να χαθούν, πρακτικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Αλλά είναι αρκετά μικρότερος από την “φυσικής μορφής” τέχνη (πιάνει μία φωτιά, σεισμός, πόλεμος, πλημμύρα, κλοπή κτλ)». 

Τι είναι το OMGdrops;

«Χμ, δύσκολη ερώτηση. Το OMGDrops είναι ένας κυβερνο-υπεροργανισμός (cybernetic super organism). Είναι ένας συνδυασμός από πρωτόκολλα και αυτοματισμούς ενώ στις άκρες του θα βρεις ανθρώπους. Δεν υπάρχουν CEOs και managers. Μια πιο απλή απάντηση είναι ότι πρόκειται για μία πλατφόρμα που πουλάει NFTs». 

Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα;

«Αν και το OMGDrops ξεκίνησε από εμένα, την Katya Artemyeva και τον Jim Carter, ο “εκπρόσωπος” του OMGDrops είναι ο MetaKokuō. Το όνομα είναι ένας εξωσκελετός που “φοράει” κάθε φορά κάποιος διαφορετικός άνθρωπος. Όπως είπαμε, δεν υπαρχει CEO». 

Τι κάνει η ομάδα σας για τον καλλιτέχνη που αναλαμβάνετε;

«Τα πάντα. Από training για το blockchain, μέχρι δημιουργία events, εξεύρεση συνεργασιών, financial reports έως και τη διαδικασία tracking royalties (τσεκάρουμε όλα τα ίχνη που αφήνει το προϊόν ώστε να αποδοθούν όπως πρέπει όλα τα χρήματα στον καλλιτέχνη). Η OMGDrops είναι το πρώτο NFT Talent Agency στον κόσμο!»


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More