Γίνονται οι άνθρωποι εξυπνότεροι με το πέρασμα του χρόνου;
Photo Credits: Timon Studler/ Unsplash

Γίνονται οι άνθρωποι εξυπνότεροι με το πέρασμα του χρόνου;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Από τους αλγόριθμους που δημιουργούν τους λογαριασμούς μας στα social media μέχρι τις εφαρμογές παρακολούθησης του κύκλου ύπνου μας στα smartwatches, ο κόσμος δεν φαινόταν ποτέ τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένος και προηγμένος. Θα ήταν εύκολο να υποθέσει κανείς ότι – γενιά με γενιά – οι άνθρωποι γίνονται εξυπνότεροι. Συμβαίνει όμως αυτό;

Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντησεις πολλοί επιστήμονες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα – όταν η μέση βαθμολογία στα τεστ IQ αυξήθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο.

Αυτή η αύξηση αντιστοιχούσε σε περίπου τρεις μονάδες ανά δεκαετία – κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν περισσότερες ιδιοφυΐες από ποτέ.

Πρόκειται για κάτι που στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Flynn». Ο Νεοζηλανδός ακαδημαϊκός ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε έρευνες τη δεκαετία του 1980 στις οποίες παρατήρησε πως η εκάστοτε νέα γενιά σκόραρε υψηλότερα στα τεστ IQ συγκριτικά με τις προηγούμενες.

Σε αυτό φαίνεται να συνέβαλαν η βελτίωση της υγείας και της διατροφής, η καλύτερη εκπαίδευση και συνθήκες εργασίας, καθώς και η πρόσβαση στην τεχνολογία.

Τον 19ο αιώνα, για παράδειγμα, η εκβιομηχάνιση δημιούργησε μεγάλες πόλεις με πολύ κακές υγειονομικές συνθήκες. Ωστόσο, η επίλυση της στεγαστικής κρίσης, η σταδιακή βελτίωση του συστήματος υγείας, η αυξημένη γονική μέριμνα, η δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση και η σταδιακή εξέλιξη από χειρωνακτικές εργασίες σε δουλειές γραφείου, αύξησαν κατά πολύ το μέσο προσδόκιμο ζωής.

Γίνονται οι άνθρωποι εξυπνότεροι με το πέρασμα του χρόνου;
Ο κόσμος δεν φαινόταν ποτέ τόσο εξελιγμένος. Θα ήταν εύκολο να υποθέσει κανείς ότι – γενιά με γενιά – οι άνθρωποι γίνονται εξυπνότεροι. Συμβαίνει όμως αυτό; © Noah Buscher/ Unsplash

Οι έρευνες σε χώρες που έχουν υποστεί τη μεταβιομηχανική ανάπτυξη αποδεικνύουν επίσης ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγιεινή διατροφή είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των επιπέδων ευφυΐας.

Μια μελέτη για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, για παράδειγμα, έδειξε ότι το «Φαινόμενο Flynn» δεν έχει ακόμη «φτάσει» εκει. Με άλλα λόγια, οι δείκτες ευφυΐας έχουν αυξηθεί μαζικά εκεί όπου οι συνθήκες ζωής το επιτρέπουν.

Ομως αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια, διότι τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν κάποιες μελέτες που αποτυπώνουν μειωμένες αποδόσεις στα τεστ IQ ορισμένων χωρών. Θα ήταν λοιπόν σωστό να υποθέσει κάποιος ότι ο δυτικός κόσμος έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο νοημοσύνης;

Μέγιστο επίπεδο ευφυΐας;

Τα τεστ IQ είναι στην ουσία μια μέτρηση της ικανότητας γρήγορης χρήσης πληροφοριών και λογικής, που αξιολογεί τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ενώ οι επιδόσεις των ανθρώπων αυξάνονταν για αρκετό καιρό, πολλές έρευνες αποτυπώνουν ένα «αντίστροφο Φαινόμενο Flynn» και δείχνουν ότι αυτή η ανοδική τάση μπορεί τώρα να επιβραδύνεται.

Μια νορβηγική μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι στους άνδρες που γεννήθηκαν πριν από το 1975 παρουσιάστηκε η αύξηση τριών μονάδων ανά δεκαετία. Για εκείνους όμως που γεννήθηκαν μετά το 1975, υπήρξε μια σταθερή – αν και μικρότερη – μείωση.

Αυτή η μείωση ισοδυναμεί με επτά μονάδες μεταξύ των γενεών – περίπου 0,2 βαθμούς το χρόνο. Αλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2013 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Γαλλία έχουν δείξει επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

Αν και τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να εξηγηθούν, πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνδέονται με τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία και την τεχνική απομνημόνευσης που βασίζεται στην επανάληψη και υιοθετείται όλο και περισσότερο από τα παιδιά της δύσης.

Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια πιο έξυπνη και αποτελεσματική μαθησιακή λειτουργία, με σαφώς λιγότερη έμφαση όμως στις ατομικές δεξιότητες που απαιτούνται στο τεστ IQ. Ισως λοιπόν υπό αυτήν την έννοια, οι άνθρωποι να μην κάνουν πλέον πραγματικά τεστ IQ.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο, όπως και η μετανάστευση ανθρώπων που μεγάλωσαν σε συνθήκες μεγαλύτερης φτώχιας – με ελλιπή πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Μεροληπτικό και άδικο»

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα των τεστ IQ – που περιγράφονται από πολλούς ως «μεροληπτικά, άδικα και ακατάλληλα». Πράγματι, η χρήση τους στον εργασιακό και εκπαιδευτικό κλάδο έχει μειωθεί σημαντικό.

Είναι λοιπόν πιθανό η ίδια η μείωση της χρήσης τους να έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης.

Ετσι, η απάντηση για το αν οι άνθρωποι γίνονται εξυπνότεροι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ IQ δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι για το αντίθετο.

με πληροφορίες από Conversation Uk


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More