New York Times: το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα
Photo Credits: Dennis Sylvester Hurd/ Flickr

New York Times: το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αφιέρωμα των New York Times αναφέρεται στο παράδοξο με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική κοινωνία: μετά από μήνες σκληρού lockdown και με τα εθνικό σύστημα υγείας στα όρια του, όλα «κινούνται» γύρω από το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ομως, «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει».

Η Ελλάδα άνοιξε ξανά τις «πύλες» της σε πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό, όντας «ένα βήμα μπροστά» από τους ευρωπαϊκούς γείτονές της στην επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ περισσότερο από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα – αλλά δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την ελληνική οικονομία – η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο.

Παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πρόσφατα την Ελλάδα στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (προτρέποντας τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στη χώρα), οι Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πραγματοποίηση τεστ και ο ζεστός καιρός θα κρατήσουν επισκέπτες και ντόπιους ασφαλείς.

«Ενα βήμα μπροστά»

Με τη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει ένα χρονικό προβάδισμα για την υποδοχή ξένων τουριστών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως δεν είναι η μόνη χώρα που επιχειρεί κάτι τέτοιο.

Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία και η Κύπρος έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους τουρίστες και επισκέπτες που πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ένα χρονικό προβάδισμα για την υποδοχή ξένων τουριστών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. © Dimitris Kiriakakis/ Unsplash

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, εάν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, η χώρα θα ανοίξει στις 9 Ιουνίου σε όλους τους επισκέπτες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν «διαβατήριο υγείας» – οι λεπτομέρειες για το οποίο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

«Χαιρετίζουμε την κοινή θέση για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Το μόνο που λέμε είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι επισκέπτες από τις τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βρετανία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και λίγες άλλες χώρες επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πραγματοποιήσει μοριακό τεστ έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Οι επισκέπτες μπορεί επίσης να υποβληθούν σε τυχαίες, υποχρεωτικές δειγματοληπτικές δοκιμές στο αεροδρόμιο. Οποιος βρεθεί θετικός στον Covid-19 θα πρέπει να μπει σε καραντίνα σε ένα ελληνικό ξενοδοχείο μαζί με τους συνταξιδιώτες του για τουλάχιστον 10 μέρες, με το κόστος να καλύπτεται από την ελληνική πολιτεία.

Οι νέοι κανονισμοί εισόσου εφαρμόζονται για συγκεκριμένες χώρες από τις 19 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ισχύσουν για όλους τους επισκέπτες από τις 14 Μαΐου.

Λειτουργία… αναμονής

Οσοι Αμερικανοί ταξιδιώτες θελήσουν να βρεθούν στην Αθήνα θα έχουν πολλούς τρόπους για να το κάνουν. Η Delta Air Lines επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα με τρεις απευθείας πτήσεις σε καθημερινή βάση, δύο από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK) και μία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson (ATL) της Ατλάντα.

Το ίδιο ισχύει και για τις American Airlines και United Airlines. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών διαβεβαίωσαν πρόσφατα τον κ. Θεοχάρη ότι έχουν ήδη προγραμματίσει την αύξηση των απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας, από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα
H ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο του ανοίγματος του τουρισμού. © Giorgos Boutos/ Flickr

Ωστόσο, το πόσες από αυτές τις πτήσεις θα είναι γεμάτες μένει ακόμα να φανεί.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια κατάσταση “περιμένουμε και βλέπουμε”», ανέφερε η Σαντέλ Κυριακοπούλου-Μπόβινκ, διευθύντρια της Natural Greece, μιας ταξιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα που συνεργάζεται κυρίως με πελάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης ότι αρκετές κρατήσεις για τον Μάιο έχουν ακυρωθεί, αν και οι περισσότεροι πελάτες έχουν ζητήσει πίστωση για μελλοντικά ταξίδια.

«Ενδιαφέρονται, αλλά περιμένουν ακόμη περισσότερη σαφήνεια», πρόσθεσε.

Μπορεί να μην έχουν πολύ καιρό για να περιμένουν. Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών δρομολογίων των πλοίων προς τα ελληνικά νησιά έχει ήδη ανακοινωθεί – νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η κα. Κυριακοπούλοιυ πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν σε σχέση με την περίοδο του 2020. Ολοι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για την κατάσταση της υγείας τους πριν από την επιβίβαση και η χωρητικότητα των πλοίων διατηρείται περίπου στο 50%, αν και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αλλάξει με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.

Κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες και απολυμαντικά

Στα πλοία όμως – και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο -, οποιοσδήποτε αποφασίσει να κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τα ίδια υγειονομικά μέτρα με πέρυσι.

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τον Νοέμβριο. Οι περιορισμοί ανάγκασαν τους ανθρώπους να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, όμως η συμμόρφωση με τους κανόνες φαίνεται να μειώνεται, αναφέρει η Γεωργία Νάκου, πολιτική και οικονομική αναλυτής του MacroPolis.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρόκειται να “απελευθερωθούν” και ήδη διασκεδάζουν», πρόσθεσε.

το στοίχημα για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρόκειται να “απελευθερωθούν” και ήδη διασκεδάζουν». © Gilbert Kuhnert/ Flickr

Ενώ οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν μέχρι τη στιγμή που η χώρα θα «ανοίξει» στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Τα τραπέζια στα εστιατόρια θα βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ το ίδιο θα ισχύει και με τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Οι μάσκες θα είναι επίσης υποχρεωτικές σε ορισμένες περιοχές και το απολυμαντικό χεριών θα είναι «άφθονο».

Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη έχουν ήδη ανοίξει και πάλι για το κοινό, ενώ τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Μαΐου.

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως η πραγματοποίηση εβδομαδιαίων τεστ ανίχνευσης του Covid-19 στο προσωπικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

«Τουρισμός και φαγητό η μόνη βιομηχανία μας»

Η προστασία των Ελλήνων πολιτών από την πανδημία είναι βασική προτεραιότητα, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, αλλά το ίδιο ισχύει και με την προστασία τους από τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

«Ο τελευταίος χρόνος έμοιαζε σαν μια πυρηνική έκρηξη για την κοινωνία μας», δήλωσε ο Κώστας Τζιλιάλης, συνιδιοκτήτης του Locomotiva Cooperativa, ενός καφέ-βιβλιοπωλείου στην κεντρική Αθήνα.

Ο κ. Τζιλιλιάς υπολόγισε ότι, πριν από την πανδημία, οι τουρίστες αντιπροσώπευαν έως και το 40% των ημερήσιων επισκεπτών στο καφέ.

«Δυστυχώς, μετά από περισσότερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός και το φαγητό είναι η μόνη βιομηχανία μας», τόνισε. «Δεν παράγουμε αυτοκίνητα ή μηχανήματα. Πρέπει λοιπόν να ανοίξουμε τη βιομηχανία μας τώρα. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι προσεκτικοί και τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν».

Τουρίστες στα στενά της Μυκόνου.
«Δυστυχώς, ο τουρισμός και το φαγητό είναι η μόνη βιομηχανία μας». © Shutterstock

Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας φαίνεται να υιοθετούν αυτήν την αντίληψη, ανέφερε η κ. Νάκου. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, για να είμαι ειλικρινής, δεδομένης της σημασίας του κλάδου για την οικονομία».

Ωστόσο, τόνισε ότι πολλοί συνδέουν την περσινή αύξηση των κρουσμάτων με την εισροή τουριστών το περασμένο καλοκαίρι. Σε μια έρευνα που διεξήχθη το περασμένο φθινόπωρο, ο τουρισμός ήταν ο πρώτος παράγοντας που θεωρούσαν ότι προκάλεσε το δεύτερο κύμα, πάνω από την παραβίαση των κανόνων από τους πολίτες και τη συμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Νομίζω ότι αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών ντόπιων», ανέφερε η κα. Νάκου. «Χαίρονται που βλέπουν την οικονομία να ξανανοίγει, όμως ανησυχούν».

Ωστόσο, ακόμη και αν πολλοί άνθρωποι καταφέρουν να επισκεφτούν τη χώρα φέτος το καλοκαίρι, η τουριστική περίοδος θα είναι και πάλι διαφορετική.

«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε έρχεται εδώ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να είναι όπως το 2019», πρόσθεσε. «Μην περιμένετε ότι θα είστε σε θέση να εκτονωθείτε σαν αυτό [η πανδημία] να μη συνέβη ποτέ. Δεν έχει τελειώσει ακόμη».

με πληροφορίες από New York Times


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More