Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: ξεκινούν οι δοκιμές σε 16 χώρες – Ανάμεσα τους η Ελλάδα
Photo Credits: Lukas/ Unsplash

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: ξεκινούν οι δοκιμές σε 16 χώρες – Ανάμεσα τους η Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

Η Κομισιόν και 16 κράτη θα ξεκινήσουν δοκιμές του επερχόμενου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, προ της υιοθέτησης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις 7 Μαΐου.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο.

Στο 2ο κύμα δοκιμών από τα τέλη Μαΐου και μετά θα μετάσχουν η Κύπρος, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Δανία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Νορβηγία (ως χώρα ΕΕΑ).

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

“Η τεχνική δοκιμή της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Κομισιόν (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών μελών”, θα έχει προηγηθεί, όπως εξήγησε.

Μετά και το δεύτερο κύμα των δοκιμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, “το όλο σύστημα μπορεί να είναι πλήρως τεχνικά έτοιμο ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου”.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο “το σύστημα θα είναι ασφαλές και θα σέβεται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς στη διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών δεν γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων”.

Όπως υπενθύμισε, “η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών – κάτι το οποίο από τεχνικής άποψης είναι εύκολο, αλλά απαιτεί νομική απόφαση περί επάρκειας [adequacy]”.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, παράλληλα η Κομισιόν διαβουλεύεται με τα ΚΜ “για πιθανά μελλοντικά κοινά κριτήρια για τη διάρκεια εγκυρότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού ανάρρωσης, αλλά και για τα τεστ που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει”. Ωστόσο τα ΚΜ διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Πηγή: Θάνος Αθανασίου/Real.grΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More