Εμβολιαστικός τουρισμός: ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για ένα εμβόλιο
Photo Credits: Pascal Meier/ Unsplash

Εμβολιαστικός τουρισμός: ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για ένα εμβόλιο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Ενο Λεντς, ένας Γερμανός επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και υπεύθυνος μουσείων, έψαχνε απεγνωσμένα για να κάνει κάποιο εμβόλιο από τον Δεκέμβριο.

Ζει στο Βερολίνο και έχει ζητήσει από τους ντόπιους γιατρούς να του κάνουν κάποιο εμβόλιο που έχει «περισσέψει», αλλά ήταν επίσης πρόθυμος να ταξιδέψει: υπέβαλε αίτηση για να κάνει το εμβόλιο στη Σερβία, ζήτησε πληροφορίες για τις επιλογές στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, ενώ υπέβαλε αίτηση για την έκδοση βίζα για να προσπαθήσει στις ΗΠΑ.

Τελικά, τα κατάφερε: το World Visitor, ένα νορβηγικό ταξιδιωτικό πρακτορείο, του προσέφερε ένα πακέτο που περιελάμβανε πτήσεις προς τη Μόσχα για να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Ο Λεντς και άλλοι 50 Γερμανοί ταξίδεψαν εκεί νωρίτερα μέσα στο μήνα για να κάνουν τις πρώτες δόσεις. Θα πρέπει να επιστρέψουν τον Μάιο για τη δεύτερη δόση.

Σε κάθε επίσκεψη απαιτείται να παραμείνουν στη χώρα για τρεις ημέρες για παρακολούθηση, όμως αυτό δεν φάνηκε να τους πειράζει.

«Είδα πολλά αξιοθέατα», αναφέρει ο Λεντς. «Ενδιαφέρομαι για τη διαστημική μάχη και ήθελα να δω τα διαστημόπλοια της σοβιετικής εποχής».

To Wold Visitor προσφέρει επίσης ένα ταξίδι «ευεξίας» τριών εβδομάδων, στο οποίο οι ταξιδιώτες μπορούν να χαλαρώσουν σε ένα σπα στην Τουρκία ανάμεσα στους δύο εμβολιασμούς. Πρόκειται επίσης να λανσάρει ένα ταξίδι μέσω σιδηροδρόμου στη Σιβηρία, το οποίο θα συνοδεύεται από εμβολιασμό.

Tαξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για ένα εμβόλιο
«Μόλις μια χώρα είναι ανοιχτή για ταξίδια εμβολιασμού, θα την έχουμε στην ιστοσελίδα μας». © Ina Carolino/ Unsplash

Ο Αλμπερτ Σιγκλ, συνιδιοκτήτης του World Visitor, λέει ότι περίπου 600 άτομα από τη Γερμανία και την Ελβετία – τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία – έχουν κάνει κράτηση για ένα από αυτά τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Σιγκλ, η Ρωσία είναι η πρώτη τους ταξιδιωτική προσφορά για εμβόλια, όμως πιθανότατα αυτές θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

«Μόλις μια χώρα είναι ανοιχτή για ταξίδια εμβολιασμού, θα την έχουμε στην ιστοσελίδα μας», τονίζει. «Δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία, είναι ένα καθαρά επιχειρηματικό μοντέλο».

Ανισομερής κατανομή

Η διανομή των εμβολίων κατά του Covid-19 έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές παγκοσμίως. Σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το 7% του πληθυσμού – τα εμβόλια είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Μερικοί κάτοικοι που ανησυχούν ταξιδεύουν πέρα από τα διεθνή σύνορα για να αναζητήσουν οποιοδήποτε εμβόλιο μπορούν να εξασφαλίσουν. Αυτή η πρακτική επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ανισομερής κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Κάθε Αμερικανός ενήλικας έχει πλέον το δικαίωμα να κάνει εμβόλια και τα ραντεβού για εμβολιασμό επισκεπτών έχουν ήδη αρχίσει σε περιοχές όπου η προσφορά ξεπερνάει τη ζήτηση.

Τον Ιούνιο, η Αλάσκα θα προσφέρει εμβόλια στο αεροδρόμιο σε όλους τους ταξιδιώτες. Η βόρεια Ντακότα εμβολιάζει τώρα Καναδούς οδηγούς φορτηγών.

Στο Μεξικό – όπου λιγότερο από το 5% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως – η εφημερίδα Reforma ανέφερε ότι οι «polleros» (Κογιότ) βοηθούν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ για να κάνουν το εμβόλιο.

Αναβολή ταξιδιού
Πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν πέρα από τα διεθνή σύνορα για να αναζητήσουν οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του Covid-19 μπορούν να εξασφαλίσουν. ©Shutterstock

Οι κανόνες είναι αρκετά ευέλικτοι και ορισμένοι κάτοικοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής αρχίζουν να κατευθύνονται στο Μαϊάμι. Μεταξύ αυτών είναι ο Ντάνιελ Κόρντοβα Κάιο, οικονομολόγος από το Περού.

«Το Περού βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση», τονίζει. «Δεν είμαι πλούσιος, αλλά έχω αμερικανική βίζα».

Ο Κάιο συνεργάζεται με ένα πανεπιστήμιο που έχει τις εγκαταστάσεις του στη Φλόριντα. Πέταξε από τη Λίμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι, πήρε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε κατευθείαν στο χώρο των εμβολιασμών στο στάδιο Hard Rock.

Είχε ξαναβρεθεί στο Μαϊάμι για δουλειά τον Ιανουάριο, αλλά δεν σκέφτηκε να προσπαθήσει να κάνει το εμβόλιο επειδή δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να πληροί τις προϋποθέσεις και δεν ήθελε να πάρει κάποια δόση από κάποιον άνθρωπο που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Μετά την προσφορά των εμβολίων σε όλους τους ενήλικες όμως, ένιωσε αρκετά άνετα να το κάνει.

Από την οπτική του ως οικονομολόγος, λέει ότι ενώ οι χώρες που πέτυχαν με το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ακολούθησαν ελαφρώς διαφορετικές πρακτικές, αυτές που δεν τα κατάφεραν αντιμετώπισαν το ίδιο εμπόδιο.

«Η γραφειοκρατία είναι ένα πρόβλημα για όλο τον κόσμο».

Τουριστική ανάκαμψη

Μετά από ένα δύσκολο χρόνο για τα ταξίδια, ορισμένες χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών τους προσφέροντας τους εμβολιασμούς κατά την άφιξη τους.

Tαξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για ένα εμβόλιο
Ορισμένες χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών τους προσφέροντας τους εμβολιασμούς κατά την άφιξη τους. © CHUTTERSNAP/ Unsplash

Οι Μαλδίβες σχεδιάζουν να προσφέρουν στους τουρίστες την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά την άφιξη τους στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να επανεκκινήσουν την τουριστική τους βιομηχανία.

Ο υπουργός Τουρισμού του αρχιπελάγους, Αμπντούλα Μαουζούμ, ανακοίνωσε ότι αυτή η κίνηση θα είναι το βασικό σημείο της τουριστικής εκστρατείας με τίτλο «3V» – Visit, Vaccinate, Vacation – η  οποία καλεί τους ταξιδιώτες να «επισκεφτούν τις Μαλδίβες, να εμβολιαστούν και να απολαύσουν τις διακοπές τους».

«Η κύρια ιδέα του ανοίγματος του τουρισμού είναι να παρέχεται ασφάλεια με ελάχιστη ταλαιπωρία», ανέφερε ο Μαουζούμ. «Ετσι, όταν η χώρα εμβολιαστεί, τότε θα προχωρήσουμε στον “3V” τουρισμό».

Τα ταξίδια για ιατρικές θεραπείες που δεν υπάρχουν στη χώρα καταγωγής των ταξιδιωτών ή είναι αρκετά ακριβότερες εκεί δεν είναι κάτι νέο. Η αγορά του ιατρικού τουρισμού ακμάζει εδώ και χρόνια.

Στην περίπτωση των εμβολίων – εφόσον έχουν προστατευτεί οι ομάδες υψηλού κινδύνου – οι χώρες με πλεόνασμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα για να επανεκκινήσουν την τουριστική βιομηχανία τους, αρκεί αυτό να γίνει προσεκτικά.

«Αυτό που έχει σημασία είναι που πηγαίνει το πραγματικό όφελος», αναφέρει ο Γκλεν Κόχεν, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. «Θα πρέπει να ωφελήσει τους φτωχότερους της κοινότητας και όχι μόνο τους πλούσιους».

Ενώ οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις θα μπορούσαν να δελεάσουν τις χώρες να κρατήσουν τους επισκέπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας, οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως.

«Θα ανησυχούσα λίγο», λέει ο Κόχεν. «Ελπίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάνε σε αγορές και παζάρια αμέσως».

Η αναζήτηση του εμβολίου

Η Σερβία προσφέρει επίσης εμβόλια σε διεθνείς ταξιδιώτες. Η χώρα αγόρασε περίπου τρεις εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των εμβολίων Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V και Sinopharm.

Τελικά, βρέθηκε με περισσότερα εμβόλια σε σχέση με τη ζήτηση των πολιτών που ήθελαν να τα κάνουν. Ετσι, η χώρα τα προσέφερε σε ξένους επισκέπτες – περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι από το εξωτερικό είχαν κάνει το εμβόλιο στη Σερβία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το Euronews.

Οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι γειτονικών βαλκανικών χωρών, όμως οι Καναδοί Αλίσα Σάτον και Νόα Γκάθρι ήταν μεταξύ των τυχερών επισκεπτών που έκαναν το εμβόλιο.

Βρέθηκαν στη Σερβία όταν άκουσαν ότι άνοιξαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό αλλοδαπών. Χρησιμοποίησαν τη μετάφραση της Google για να συμπληρώσουν τις φόρμες και μέσα σε μια εβδομάδα, η αίτηση τους εγκρίθηκε.

Βρέθηκαν στο Βελιγράδι και έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca. Το βίντεο από την εμπειρία τους στο YouTube συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, ενώ το ζευγάρι έλαβε πολλά μηνύματα από άτομα σε όλο τον κόσμο που ήθελαν να κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο, από τα μέσα Απριλίου, η Σερβία ανέστειλε τους εμβολιασμούς για ξένους επισκέπτες.

«Ημασταν τυχεροί που βρεθήκαμε εκεί», ανέφερε η Σάτον.

Το ζευγάρι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί από μέρα σε μέρα. Αυτό θα σημαίνει επίσης ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες που ανοίγουν για πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες.

με πληροφορίες από National Geographic


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More