Οι 9 πιο παράξενες παραδόσεις του Πάσχα σε όλο τον κόσμο
Photo Credits: Wikipedia

Οι 9 πιο παράξενες παραδόσεις του Πάσχα σε όλο τον κόσμο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Στην επικρατούσα σύγχρονη κουλτούρα, έχει συνδεθεί με παραδόσεις όπως τα σοκολατένια αυγά, τα λαγουδάκια, οι λαμπάδες και τα αρνιά. Ορισμένοι πολιτισμοί έχουν όμως μερικές πολύ παράξενες εορταστικές παραδόσεις.

Από το μαστίγωμα γυναικών σε Τσεχία και Σλοβακία μέχρι την αυτοσταύρωση στις Φιλιππίνες, αυτά είναι τα 9 πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα σε όλο τον κόσμο.

Τσεχία και Σλοβακία μαστιγώνουν τις γυναίκες τους

Ναι, σωστά διαβάζετε. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ντόπιοι άνδρες και αγόρια χρησιμοποιούν βέργες ιτιάς για να «μαστιγώσουν» ελαφρώς τις γυναίκες της πόλης.

Γιατί; Το έθιμο θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλή υγεία και ομορφιά. Ενώ θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι η παράδοση ήταν κατά 99% ιδέα κάποιου άνδρα, προφανώς οι γυναίκες στην πραγματικότητα (ευτυχώς) συμμετέχουν με προθυμία στη διαδικασία.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι σύνδεσμοι του εθίμου με τη γονιμότητα, που είναι ένα κεντρικό θέμα των εορτασμών του Πάσχα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Τρώγοντας αρνιά από βούτυρο στη Ρωσία

οι 9 πιο παράξενες παραδόσεις του Πάσχα
© Tiny Banquet Committee/ Flickr

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία το πασχαλινό δείπνο σερβίρεται μαζί με βούτυρο που έχει διαμορφωθεί σε σχήμα αρνιού.

Η παράδοση υπαγορεύει ότι το να βλέπει κάποιος ένα αρνί είναι καλός οιωνός. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα αρνιά είναι η εικόνα της αθωότητας και της αγνότητας, ενώ θεωρείται ότι συνδέονται στενά με τον Ιησού Χριστό και τον Θεό.

Πασχαλινή πομπή στην Ιταλία

Η αρχαία πόλη Σουλμόνα στην περιφέρεια Αμπρούζο της νότιας Ιταλίας φιλοξενεί την ετήσια πομπή της La Madonna Che Scappa (που σημαίνει κυριολεκτικά «Η Παναγία που τρέχει»).

Η θεατρική παράσταση αναπαριστά τη στιγμή που η Παναγία βλέπει τον αγαπημένο της γιο για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του.

Καθολικοί πιστοί μεταφέρουν αγάλματα του αναστημένου Χριστού, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Πέτρου δια μέσω της πόλης στην εκκλησία του San Filippo Neri. Εκεί, ανακοινώνουν τα καλά νέα για την ανάσταση του Ιησού.

Τσιγάρα αντί για αυγά στην Παπούα Νέα Γουινέα

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, τα τσιγάρα αντικαθιστούν τα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση της σοκολάτας στο νησί, που δίνει στο τρόφιμο μια εξαιρετικά σύντομη διάρκεια ζωής.

Για να την αντικαταστήσουν οι άνθρωποι κρύβουν τσιγάρα σε δέντρα και έξω από την εκκλησία για να τη βρουν όσοι συμμετέχουν στη λειτουργία.

Η πασχαλινή ομελέτα της Γαλλίας

Τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι της κοινότητας Haux στη νοτιοδυτική Γαλλία υπερηφανεύονται για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ομελέτας στον κόσμο.

Αποτελούμενη από περίπου 4.500 αυγά που μαγειρεύονται σε ένα τεράστιο τηγάνι, η ομελέτα τρέφει 1.000 πεινασμένους κατοίκους της πόλης. Οι οικογένειες σπάνε τα αυγά στα σπίτια τους και μετά μαζεύονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να προετοιμάσουν το μεσημεριανό τους γεύμα.

Κυνηγώντας το πασχαλινό λαγουδάκι στη Νέα Ζηλανδία

Οι λάτρεις των αξιαγάπητων λαγών δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτήν την παράδοση. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος απολαμβάνει πιο «αθώες» παραδόσεις ψάχνοντας σοκολατένια αυγά το Πάσχα, οι Νεοζηλανδοί βλέπουν την γιορτή ως την τέλεια ευκαιρία για κυνήγι.

Το «Great Easter Bunny Hunt» είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο 500 κυνηγοί ανταγωνίζονται για το πολυπόθητο τρόπαιο των 2.000 ευρώ, το οποίο κερδίζει όποιος καταφέρει να σκοτώσει περισσότερους λαγούς.

Σταύρωση στις Φιλιππίνες

οι 9 πιο παράξενες παραδόσεις του Πάσχα
© TRYB4 DEATH/ Youtube

Στις Φιλιππίνες, μερικοί από τους πιο «θερμόαιμους» πιστούς προχωρούν σε αυτοσταύρωση και αυτομαστίγωμα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένη με αυτήν την πρακτική και προσπαθεί να την αποθαρρύνει.

Οι μάγισσες του Πάσχα στη Σουηδία

Τη Μεγάλη Πέμπτη στη Σουηδία, τα μικρά κορίτσια ντύνονται σαν «påskkärringar», ή μάγισσες του Πάσχα.

Τυλιγμένα με κουρέλια και παλιά ρούχα, έχοντας τα πρόσωπα τους βαμμένα και κρατώντας σκουπόξυλα στα χέρια, τα κορίτσια γυρνούν με χάλκινους βραστήρες με την ελπίδα να συγκεντρώσουν λιχουδιές από φίλους και γείτονες.

Η παράδοση βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι μάγισσες συνήθιζαν να μαζεύονται στο φανταστικό λιβάδι «Blåkulla» για να καταστρώσουν τα σχέδια τους με το Σατανά.

Κύλισμα αυγών στη Σκoτία

Στη Σκoτία, οικογένειες και φίλοι βάφουν και διακοσμούν αυγά, πηγαίνουν την κορυφή ενός απότομου λόγου (οι οποίοι υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα) και τα αφήνουν να κυλήσουν. Εάν το αυγό τους ταξιδέψει πιο μακριά χωρίς να σπάσει, είναι νικητές.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More