Ζαχαράκη, Κουντουρά και Ρέτσος μιλούν στον Realfm 97,8 για το άνοιγμα του τουρισμού
Photo Credits: Shutterstock

Ζαχαράκη, Κουντουρά και Ρέτσος μιλούν στον Realfm 97,8 για το άνοιγμα του τουρισμού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Για το άνοιγμα του τουρισμού μίλησαν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σοφία Ζαχαράκη: Η καμπάνια του ΕΟΤ θα «τρέξει» φέτος για έξι ή οκτώ μήνες

«Φέτος έχουμε τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα αλλά και τον εμβολιασμό. Έχουμε self και rapid τεστ και δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται στις πύλες εισόδου” δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Πέρσι στον τουρισμό κερδίσαμε το στοίχημα της ασφάλειας, αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν, με τα μέτρα που τέθηκαν, γύρισαν πίσω έχοντας την αίσθηση της ασφάλειας και το επικοινώνησαν αυτό. Έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας», περιέγραψε.

«Η καμπάνια ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ και θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Συνήθως ο ΕΟΤ κάνει μια καμπάνια δύο μηνών. Φέτος, η καμπάνια θα τρέξει έξι ή οκτώ μήνες. Θα έχει και ένα χαρακτηριστικό φέτος ότι θα έχει και μικρο-καμπάνιες, πέραν της μεγάλης που έχει τον τίτλο “αυτό που επιθυμείς είναι η Ελλάδα” (all you want is Greece), θα έχουμε και για ειδικές μορφές τουρισμού, που μπορούν να προσδώσουν στην εμπειρία που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης στην Ελλάδα. Ο ΕΟΤ προχώρησε και σε συν-διαφήμιση με άλλες χώρες και λειτουργεί εξαιρετικά και βέβαια στοχευμένα ανά χώρα» περιέγραψε.

 

Ελενα Κουντουρά: Δεν έχει ανακοινωθεί ένας συνολικός σχεδιασμός του ανοίγματος του τουρισμού και της αγοράς

«Είμαι πολύ ανήσυχη γιατί επιδημιολογικά και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό που επιθυμούμε είναι να ανοίξει ο τουρισμός σε όλη την Ευρώπη για να μπορέσει να ανοίξει και στην Ελλάδα» δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Για να έρθει η ανάκαμψη και να μπορέσουμε να έχουμε μια τουριστική περίοδο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει ανακοινωθεί ένας συνολικός, ολοκληρωμένος σχεδιασμός του ανοίγματος του τουρισμού και της αγοράς. Αυτή η απουσία ενισχύει την αβεβαιότητα στον κλάδο, αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και επίσης δεν έχουμε βελτιωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύει για τα καταλύματα, τις ξεναγήσεις, τις μετακινήσεις, τα τουριστικά λεωφορεία. Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο γιατί αφορά και τον εσωτερικό τουρισμό», τόνισε.

«Εγώ προσωπικά είχα πει από πέρσι ότι πρέπει στα νησιά να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί γιατί έρχονται σε επαφή με κόσμο» συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός» υπογράμμισε.

«Προτείνω ότι πρέπει να παραμένει αυτό που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο, το αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση. Όσοι έρχονται στην πατρίδα μας να έχουν αρνητικό τεστ γιατί το εμβόλιο προστατεύει μόνο τον εμβολιασμένο» ανέφερε η κ. Κουντουρά.

 

Γιάννης Ρέτσος: Να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξισωθεί το PCR με το RAPID test για τους τουρίστες

«Είναι μια υβριδική χρονιά όπως ήταν και η περσινή. Η χρονιά εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη της πανδημίας, διότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Παρόμοια εικόνα με την χώρα μας στον χάρτη του ECDC και χειρότερη έχουν και οι βασικές μας αγορές. Το γνωρίζαμε, ήταν στις υποθέσεις εργασίας μας. Τώρα έχουμε και το ισχυρό όπλο των εμβολίων. Η ελπίδα είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες, τον Μάιο και τον Ιούνιο η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται και εφόσον τα πράγματα γίνονται της τελευταίας στιγμής, δεν λειτουργεί ο τουρισμός όπως προ της πανδημίας, δεν λειτουργεί δηλαδή με προγραμματισμό ταξιδιού, και ευελπιστούμε ότι αν η εικόνα βελτιωθεί η όρεξη του κόσμου να ταξιδέψει και η καταπίεση των προηγούμενων μηνών θα λειτουργήσει θετικά» περιέγραψε.

«Εχουμε την παρακαταθήκη της περσινής χρονιάς, που ήταν μια περίεργη συνθήκη, και τα καταφέραμε καλά έστω με μειωμένες ροές. Άρα λοιπόν, ουσιαστικά και φέτος θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που κάναμε το 2020. Δεν ανησυχώ ως επαγγελματίας του τουρισμού ούτε ως προς τα πρωτόκολλα, ούτε ως προς το αν σαν προορισμοί θα έχουμε ασφαλείας διαδικασίες. Σας επαναλαμβάνω όσο ασφαλής κι αν είσαι εσύ, και να το περάσεις προς τα έξω που πλέον είναι αυταπόδεικτο, υπάρχουν χάρτες και στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις βασικές σου αγορές, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να έχεις αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ήδη έχουμε βασικές αγορές με καλή επιδημιολογική εικόνα για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το θέμα είναι πότε η κυβέρνηση της θα δώσει το πράσινο φως στους Βρετανούς να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το ίδιο γίνεται και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι δόθηκε μια ημερομηνία, η 14η Μαΐου, δεν σημαίνει ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και ξαφνικά θα γεμίσουμε τουρίστες. Η ημερομηνία δόθηκε από την κυβέρνηση για να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην προετοιμασία. Εμείς σαν ΣΕΤΕ είμαστε σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση προσπαθώντας να θέσουμε και ζητήματα που ενδεχομένως αποτελέσουν πρόβλημα στη διαδικασία. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα δεν έχει εξισωθεί η ισχύς του PCR test με το rapid test. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκινήσει η μετακίνηση, ακόμα κι αν ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό, εμείς θα δεχόμαστε κόσμο αλλά για παράδειγμα η Γερμανία μπορεί να πει ότι για να επιστρέψει ο Γερμανός πίσω πρέπει να κάνει PCR πριν την αναχώρηση. Εμείς δεν έχουμε τις δομές σαν χώρα να υποστηρίξουμε καθημερινά PCR test δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Είναι κρίσιμο να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξισωθεί το PCR με το RAPID test που είναι πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία για να διευκολύνουμε τις ροές» τόνισε.

«Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε από τον Ιούλιο και μετά, το δεύτερο εξάμηνο δηλαδή» συμπλήρωσε.

 

Πηγή: real.gr


Διαβάστε επίσης

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More