Θ. Μπάκας στον Real Fm 97,8: «Οι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις»

Θ. Μπάκας στον Real Fm 97,8: «Οι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον κτηματομεσιτικό κλάδο στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και εν όψει καλοκαιριού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών «E-Real Estates» Θέμης Μπάκας, μιλώντας στην εκπομπή των Στεφανίας Κασίμη και Γιώργου Ντουδεσκέα στον Real Fm 97,8.

Οι τουρίστες δεν έχουν έρθει ακόμη, όμως – όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας – η εκδήλωση ενδιαφέροντος για αυτοτελείς βίλες με πισίνες σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι πολύ υψηλή, αγγίζοντας ακόμη και το 85% σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα του καλοκαιριού.

Οσον αφορά στις επενδύσεις, ο κλάδος της κτηματαγοράς συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια είτε μέσω funds είτε μέσω υβριδικών επενδυτικών σχημάτων.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κινεζικά κεφάλαια στην Ελληνική αγορά τα οποία επενδύουν κατά κύριο λόγο σε ακίνητα που έχουν αποδόσεις άνω του 7%, δηλαδή ακίνητα μισθωμένα σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και οργανισμούς του Ελληνικού δημοσίου», τόνισε ο Θέμης Μπάκας.

Παράλληλα, τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, κυρίως σε διαμερίσματα με θέα τη θάλασσα.

«Υπάρχει παράλληλα μια άλλη εταιρεία διαχείρισης, η Casal Da, η οποία μέσω κεφαλαίων που προέρχονται από Ισραηλινούς επενδύσει σε ξενοδοχειακές μονάδες. Εχει ήδη αγοράσει ακίνητα στον Κεραμεικό, το Κουκάκι και την Ομόνοια και στοχεύει κατά κύριο λόγο σε σουίτες», ανέφερε ο Θέμης Μπάκας.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, και στην Καλλιθέα, όπου έχουν γίνει αρκετές αγοραπωλησίες τόσο από εγχώριους όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές.

Γενικότερα, αυτό που έχει παρατηρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράζουν ολόκληρα αυτοτελή κτίρια και όχι μεμονωμένα διαμερίσματα.

Θ. Μπάκας στον Real Fm 97,8
Tο τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράζουν ολόκληρα αυτοτελή κτίρια και όχι μεμονωμένα διαμερίσματα. © Shutterstock

«Τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε μια αγοραπωλησία από ισραηλινά ιδιωτικά κεφάλαια, έναν ιδιώτη που αγόρασε έναν ολόκληρο όροφο 300 τετραγωνικών μέτρων πλησίον της πλατείας Εξαρχείων, μπήκε στη διαδικασία να τον διαμορφώσει σε 5 διαμερίσματα και να τα ανακαινίσει, με στόχο την άμεση μεταπώληση τους».

Αυτό που παρατηρούν οι επαγγελματίες του κλάδου το τελευταίο διάστημα είναι η αυξημένη ζήτηση για τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Οι ιδιώτες μπαίνουν στη διαδικασία να εκμισθώνουν τα ακίνητα για ένα διάστημα δύο με τριών ετών, να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και από εκεί και πέρα να μπουν στη διαδικασία της πώλησης.

Αναφερόμενος στην τάση που υπάρχει σε πολλές μεγάλες πόλεις για ανάπτυξη περιοχών που βρίσκονται μακριά από τα πολυσύχναστα κέντρα, ο κ. Μπάκας τόνισε ότι «ο δήμος Αθηναίων έχει περιθώρια ανάπτυξης».

Σε αυτό συμβάλλουν οι προγραμματισμένες αναπλάσεις, όπως αυτές στην Ακαδημία Πλάτωνος, η διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Γκύζη και στο Βοτανικό.

Όλα αυτά τα σχέδια, ταυτόχρονα με τις νέες στάσεις της γραμμής 4 του μετρό, δημιουργούν μια αισιοδοξία στο χώρο του κέντρου των Αθηνών ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά περιθώρια, αφού στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες κεντρικές περιοχές στην Ευρώπη.

«Υπάρχει περιθώριο κέρδους και αυτό δίνει μια ευκαιρία να μπουν στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας μας όσοι δεν μπήκαν το 2018-2019», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών.

Παρ ‘όλα αυτά, η πανδημία του Covid-19 και η τεράστια αύξηση των τιμών μίσθωσης φαίνεται να κάνουν τους Ελληνες να μπαίνουν στη διαδικασία να σκέφτονται την ιδέα να μετακομίσουν στα προάστια του νομού Αττικής.

Μπορεί να μην έχει φανεί ακόμη στην πράξη, όμως ο κ. Μπάρκας θεωρεί ότι θα το δούμε πολύ το επόμενο διάστημα.

Για να βρει άλλωστε κάποιος ένα «φυσιολογικό» ακίνητο σε οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας, οι τιμές ξεπερνούν τα 600 και 700 ευρώ, σε ακίνητα που δεν ανταποκρίνονται πολλές φορές στις τιμές που ζητάνε.

«Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση για φυσιολογικές τιμές. Εμείς σαν εταιρεία, όταν βάζουμε αγγελία για κάποιο ακίνητο σε φυσιολογική τιμή, παίρνουν 40 άτομα τηλέφωνο μέσα σε 5 ώρες», περιγράφει ο Θέμης Μπάκας.

«Επειδή όμως δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές, ο κόσμος στρέφεται στα προάστια. Φέτος θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα δούμε την ενοικίαση κατοικιών με τη σεζόν στα προάστια του νομού της Αττικής», προσθέτει.

Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων από την άλλη στις «καλές» περιοχές του δήμου Αθηναίων φαίνεται να κρατούν μια στάση αναμονής.

Αυτό που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν ότι ακίνητα σε περιοχές όπως το Μαρούσι και το Νέο Ηράκλειο και γενικότερα αυτές που βρίσκονται γύρω από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, είχαν μεγαλύτερες πληρότητες.

Οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων στοχεύουν πλέον στους τουρίστες που θα έρθουν στην Αθήνα, θα διαμείνουν μια με δύο ημέρες και θα μεταφερθούν μετά σε κάποιο νησί.

«Επειδή υπάρχει υπερπροσφορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας, θα δούμε ιδιοκτήτες να επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις», τόνισε ο Θέμης Μπάκας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:


Διαβάστε επίσης

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More