Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος το καλοκαίρι;
Photo Credits: Shutterstock

Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος το καλοκαίρι;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα: θέλουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, όμως τα παιδιά τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Τι πρέπει να κάνουν;

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα δεν φαίνεται καθόλου ξεκάθαρη. Η λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων επηρεάζεται από ζητήματα όπως η ανοσία των εμβολίων, οι μεταλλάξεις του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η πιο συντηρητική προσέγγιση θα ήταν να περιμένει κάποιος λίγο περισσότερο για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όμως, οι άνθρωποι φαίνονται εξαντλημένοι από τα lockdown και οι κρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σε αυτό το σημείο, το μόνο που θα ήθελαν να γνωρίζουν είναι: «τι μπορούμε να κάνουμε φέτος το καλοκαίρι;».

Οι New York Times ρώτησαν επιδημιολόγους και άλλους ειδικούς της δημόσιας υγείας τι σχεδιάζουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές τους.

«Αρχικά, μάθετε τι είναι ασφαλές για εσάς»

«Μήπως η σκέψη να ανεβείτε σε ένα αεροπλάνο σας κάνει να νιώθετε περίεργα; Μήπως έχετε πρόβλημα με το να βρίσκεστε στα 35.000 πόδια πάνω από τον αέρα;» Κάθε οικογένεια πρέπει να διαπιστώσει τη δική της αίσθηση σε σχέση με τον κίνδυνο, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξη του τη Δευτέρα ότι ελπίζει να κάνει μια «μικρή οικογενειακή επανένωση» το καλοκαίρι με τις ενήλικες κόρες τους, αφού όλοι εμβολιαστούν, «εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα, όπως νομίζω ότι θα γίνει».

Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος το καλοκαίρι;
«Μήπως η σκέψη να ανεβείτε σε ένα αεροπλάνο σας κάνει να νιώθετε περίεργα;». © Shutterstock

Ακόμα και μεταξύ των ειδικών, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για το καλοκαίρι.

Η Τζένιφερ Νούζο, επικεφαλής επιδημιολόγους του Κέντρου Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σχεδιάζει να ταξιδέψει με την οικογένεια της στο εσωτερικό φέτος – αν και έχουν καθυστερήσει να επιλέξουν τον προορισμό τους καθώς συλλέγουν συνεχώς νέες πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι ο πιο υγειονομικά ασφαλής.

Στη λίστα με τα «υπέρ και τα κατά», υποστηρίζει ότι δίνει προτεραιότητα σε ρίσκα που θα έχουν σαφές όφελος στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών της, που είναι τεσσάρων και επτά ετών.

Η υγεία των μελών της οικογένειας είναι πολύ σημαντική.

«Είμαστε πολύ συντηρητικοί σχετικά με το επίπεδο ρίσκου», ανέφερε η Τάρα Σμιθ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Kent State University College, η οποία θα κάνει διακοπές με νεότερους συγγενείς της που δεν είναι ακόμη ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάζονται.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένα παιδιά προσβάλλονται από τον Covid και άλλα όχι, είπε, ενώ η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό δεν είναι «κάτι που θέλω να αντιμετωπίσω μόνο και μόνο επειδή προσπαθήσαμε να διασκεδάσουμε».

Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος το καλοκαίρι;
Η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό δεν είναι «κάτι που θέλω να αντιμετωπίσω μόνο και μόνο επειδή προσπαθήσαμε να διασκεδάσουμε». © Shutterstock

Αφού «ζύγισε» όλες τις επιλογές της, αυτή και η οικογένεια της αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη χώρα και να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο κοντά σε μια παραλία που δεν θα είναι γεμάτη με επισκέπτες.

Είναι ασφαλή τα ταξίδια;

Παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους αποθαρρύνοντας τους ανθρώπους από την πραγματοποίηση των μη απαραίτητων ταξιδιών για να αποτρέψουν τη μετάδοση του Covid-19, την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια.

Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου που ανακοινώθηκαν αυτές οι νέες οδηγίες, οι αξιωματούχοι του CDC ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν οι άνθρωποι να αποφεύγουν τα ταξίδια λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων Covid-19, παρόλο που τα εσωτερικά ταξίδια θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» για τους εμβολιασμένους.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς με τους οποίους συνομίλησαν οι New York Times σκοπεύουν να μεταφερθούν με αυτοκίνητα στους προορισμούς διακοπών τους, εν μέρει επειδή τα παιδιά τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Σάντι Κοστέλο, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έχει προγραμματίσει δύο οδικά ταξίδια – ένα για κάμπινγκ με φίλους που έχουν εμβολιαστεί και ένα οικογενειακό ταξίδι σε μια εξοχική κατοικία με ιδιωτική πισίνα.

«Πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και ψυχικής υγείας», δήλωσε η Κοστέλο, η οποία έχει δύο παιδιά, ηλικίας 10 και 14 ετών.

«Εάν η οικογένεια σας αποφασίσει να πετάξει, λάβετε προφυλάξεις για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Όταν ταξιδεύετε, βεβαιωθείτε ότι όλοι στο γκρουπ σας φοράνε μάσκα, μείνετε δύο μέτρα μακριά από άτομα που δεν ανήκουν σε αυτό, αποφύγετε τα πλήθη και πλένετε συχνά τα χέρια σας», τονίζει το αφιέρωμα.

Το CDC συνιστά σε όλα τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τεστ ανίχνευσης του Covid-19 μία έως τρεις ημέρες πριν από οποιοδήποτε ταξίδι και πάλι τρεις έως πέντε ημέρες μετά το τέλος του.

Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος
«Πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και ψυχικής υγείας». © Shutterstock

Θα πρέπει επίσης να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες εάν κάνουν τεστ και για 10 ημέρες σε αντίθετη περίπτωση.

Οι μικρότερες πτήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιβάτες αφαιρούν τις μάσκες τους λιγότερα συχνά για να φάνε κάποιο σνακ ή να απολαύσουν ένα ποτό είναι πιθανότατα ασφαλέστερες, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Οι λίγες τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης σε αεροσκάφη είναι σε μεγάλες πτήσεις», δήλωσε ο Δρ. Αρθουν Ρίνγκολντ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι επιδημιολόγοι με τους οποίους μίλησαν οι New York Times δεν σκοπεύουν τα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εν μέρει επειδή τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου και επειδή υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα για την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο «γρίφος» της επιλογής καταλύματος

Δεν θα χρειάζεται όμως απαραίτητα να κάνουν οι οικογένειες τις διακοπές τους στη χώρα τους, να πάνε για κάμπινγκ ή να νοικιάσουν ένα σπίτι με ιδιωτική πισίνα.

Τα ξενοδοχεία μπορούν επίσης να αποτελέσουν ασφαλείς επιλογές για οικογένειες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν την απόσταση με τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Θα πρέπει να σκεφτούν διάφορα σημεία σε ένα ξενοδοχείο ή τους χώρους που το περιβάλλουν, όπου η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγαλύτερη, υποστηρίζει ο δρ Αμπράρ Κάραν, Brigham and Women’s Hospital.

Ενας τέτοιος χώρος μπορεί να είναι ένα γεμάτο ασανσέρ, ένα εσωτερικό εστιατόριο ή ένα λόμπι. «Εάν ταξιδεύετε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις περιοχές όσο το δυνατόν περισσότερο», τονίζει ο Κάραν.

Η Γουίτνεϊ Ρόμπινσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογία στο Gillings School of Global Public Health στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ελπίζει να κάνει διακοπές στη Νότια Καρολίνα φέτος το καλοκαίρι με συγγενείς που δεν έχει δει για περισσότερο από ένα χρόνο – υπό τον όρο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι χαμηλός.

Σκοπεύει να κάνει κυρίως υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ανέφερε ότι αυτή και τα παιδιά της θα αποφύγουν το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους.

Ομως, η Ρόμπινσον έχει ήδη αρχίσει να φαντάζεται άλλα πιθανά σενάρια: αν βρέχει, για παράδειγμα, μπορούν να μαζευτούν σε εσωτερικούς χώρους ανοίγοντας όλα τα παράθυρα. Όταν θα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, «πιθανότατα θα προσπαθήσω να φοράω μάσκα – το ίδιο και τα παιδιά μου».

Μάσκες και διακοπές σε εξωτερικούς χώρους

Όπως έχουν δείξει οι μέχρι τώρα μελέτες, εάν κάποιος βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο μέρος όπου δεν μπορεί να διατηρήσει την απόσταση δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους, η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, ακόμη και αν κάποιος είναι εμβολιασμένος.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους και μπορεί να διατηρήσει την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση από άλλα άτομα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλός εάν επιλέξει να μη φοράει μάσκα, ανεξάρτητα αν έχει εμβολιαστεί ή όχι.

«Εάν κάποιος απέχει πάνω από δύο μέτρα από άλλους σε εξωτερικό χώρο, δεν νομίζω ότι η χρήση μάσκας θα είναι τόσο σημαντική, επειδή ο κίνδυνος είναι ήδη πολύ χαμηλός», λέει ο Κάραν.

«Η πισίνα είναι ένα ερωτηματικό», υποστηρίζει η Σμιθ, η οποία θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών της στην παραλία. «Αν είναι πολύ γεμάτη, δεν θα την προτιμήσουμε».

Τι γίνεται με τις ακυρώσεις;

Ολοι οι επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι να ακυρώσουν ή να επιστρέψουν από τις διακοπές τους σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα.

Πώς θα κάνουν διακοπές οι επιδημιολόγοι φέτος το καλοκαίρι;
οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι να ακυρώσουν ή να επιστρέψουν από τις διακοπές τους σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. © Shutterstock

«Οι εξάρσεις του ιού μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους περιορισμούς», δήλωσε η Κάρεν Εντουαρντς, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Εάν σχεδιάζετε ταξίδια που θα περιλαμβάνουν πτήσεις προς συγκεκριμένους προορισμούς, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αλλάξετε αυτά τα σχέδια και να έχετε μια εναλλακτική επιλογή ασφαλείας που θα έδινε σε εσάς και την οικογένειά σας ένα εξαιρετικά αναγκαίο διάλειμμα και αλλαγή τοπίου», πρόσθεσε.

Η Νούζο συμφώνησε ότι πρέπει όλοι να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος έξαρσης του ιού, όμως παραμένει αισιόδοξη.

«Η εικόνα που έχω για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι είμαστε τώρα», καταλήγει.

με πληροφορίες από New York Times


Διαβάστε επίσης

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix

Τα παλαιότερα καφέ του κόσμου

Αυτές είναι οι 25 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο

Τα 15 καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία όλων των εποχών

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More