Covid-19: τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα
Photo Credits: Shutterstock

Covid-19: τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ηταν Ιανουάριος του 2020, αρκετές εβδομάδες πριν «παγώσουν» τα πάντα. Οι λάτρεις των ταινιών αναρωτιόνταν αν τα «Παράσιτα» του Πονγκ Τσουν-χο θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» στα επόμενα Οσκαρ. Στην γκαλερί Furman του Λίνκολν Σέντερ, απέναντι από το θέατρο Walter Reade, o Γιουτζίν Ερνάντεζ συγκέντρωσε το προσωπικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, της ετήσιας φθινοπωρινής εκδήλωσης στην οποία είχε μόλις διοριστεί υπεύθυνος.

Οι λευκοί πίνακες ανέβηκαν στον τοίχο και τα σημειωματάρια και οι φορητοί υπολογιστές «πήραν φωτιά».

«Ηθελα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης να είναι το φεστιβάλ των ταινιών της Νέας Υόρκης», αναφέρει ο Ερνάντεζ. «Συνέχιζα να το επαναλαμβάνω σε όποιον με ρωτούσε».

Ο Ερνάντεζ στόχευε να μεταφέρει το φεστιβάλ σε άλλους δήμους μέσω εξωτερικών προβολών σε συνεργασία με τον παλιό του φίλο Νταν Νούξολ, πρόεδρο της οργάνωσης Rooftop Films.

Λίγοι ήξεραν πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η απόφαση όταν η πανδημία κατέστησε αδύνατες τις προβολές σε εσωτερικούς χώρους. «Μια από τις πρώτες κλήσεις που έκανα αφού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε», περιγράφει ο Ερνάντεζ, «ήταν να πούμε στον Νταν “Θυμάσαι αυτή τη συνάντηση που είχαμε, όταν θέλαμε να προσθέσουμε κάποιες συμπληρωματικές εκδηλώσεις σε ταράτσες; Τώρα οι ταράτσες είναι το φεστιβάλ».

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα
H πανδημία κατέστησε αδύνατες τις προβολές σε εσωτερικούς χώρους. © New York Film Festival/ Facebook

Το πάθος, ο σχεδιασμός και η προθυμία για αλλαγή είναι αυτά που επέτρεψαν σε μερικά από τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου όπως αυτά της Νέας Υόρκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς, του Βερολίνου, του Τορόντο και πιο πρόσφατα, στο Ωστιν του Τέξας να προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις παρά την πανδημία του Covid-19.

Οι ταινίες παρουσιάστηκαν σε streaming πλατφόρμες και σε drive-ins. Σύμφωνα με τις επίσημες καταμετρήσεις των φεστιβάλ, το κοινό μεγάλωσε σημαντικά.

«Το μόνο πράγμα που δεν μπορούσε να αλλάξει ήταν η αποστολή και ο λόγος που το κάνουμε», δήλωσε η Τάμπιθα Τζάκσον, νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς. «Εχει να κάνει με το να τιμήσουμε και να ενισχύσουμε την τέχνη, τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τις κοινότητες γύρω τους. Η απόφαση του να συνεχίσουμε ελήφθη πολύ γρήγορα».

Οι μήνες προετοιμασίας οδήγησαν στο πρώτο ψηφιακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς, το οποίο περιελάμβανε την παγκόσμια πρεμιέρα του «Judas and the Black Messiah».

Τα ταξίδια στο Παρκ Σίτι της Γιούτα δεν ήταν δυνατά, κάτι που έφερε τεράστιες απώλειες για την τοπική οικονομία. Οι θεατές δεν μπορούσαν επίσης να απολαύσουν μια ταινία τρόμου ενώ βρίσκονταν έξω στο κρύο τα μεσάνυχτα.

«Ολοι γνωρίζουν ότι έχουμε συνδεθεί για χρόνια με το Παρκ Σίτι, όμως αυτή ήταν η σωστή απόφαση φέτος», δήλωσε ο Κέρι Πούτναμ, απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Sundance Institute, τονίζοντας ότι η ασφάλεια ήταν προτεραιότητα για τους διοργανωτές.

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα
Οι ταινίες παρουσιάστηκαν σε streaming πλατφόρμες και σε drive-ins. © Shutterstock

Υπήρχαν επίσης λιγότερες ταινίες – 73, αντί για 120 που παρουσιάζονταν τα προηγούμενα χρόνια – αλλά δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ εσόδων από πωλήσεις: 25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διαγωνισμός έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, όπως και το South by Southwest (SXSW), το οποίο ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Βόρειας Αμερικής που ακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2020 και σχεδίαζε πως θα «επιστρέψει» το 2021.

«Εχω μεγάλο σεβασμό για το Φεστιβάλ Σάντανς», δήλωσε η Τζάνετ Πίρσον, διευθύντρια του SXSW. «Φοβήθηκα γιατί σκέφτηκα: “Ωχ, έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά”».

Πέρυσι, αφού το φεστιβάλ ακυρώθηκε μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη πρεμιέρα, η Πίρσον αναγκάστηκε να αλλάξει την τακτική της: οι προβολές των ταινιών μικρού μήκους μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, όπως συνέβη και με μια σειρά ψηφιακών εκδηλώσεων σε μια μοναδική συνεργασία με την Amazon.

Πριν από τη διαδικτυακή πρεμιέρα του SXSW τον περασμένο μήνα, η οποία ξεκίνησε με το «Demi Lovato: Dancing With the Devil», έγιναν κάποιες έξυπνες περικοπές. Η διάρκεια του φεστιβάλ μειώθηκε από εννέα σε πέντε ημέρες, ενώ ο αριθμός των ταινιών που προβλήθηκαν μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα
Το South by Southwest (SXSW) ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Βόρειας Αμερικής που ακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2020. © Shutterstock

«Γνωρίζαμε ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά», είπε η Πίρσον, αναφερόμενη στις απολύσεις που έγιναν στον οργανισμό της. «Το προσωπικό μας ήταν πέντε άτομα. Καταλήξαμε να ενθαρρύνουμε τους κινηματογραφιστές να γίνουν δημιουργικοί προκειμένου να προσεγγίσουν το κοινό με διαφορετικούς τρόπους. Η ομάδα μας είναι εξαιρετικά μικρή σε σύγκριση με το μέγεθος της διοργάνωσης που ετοιμάζαμε».

Παρά τις δυσκολίες, η Πίρσον και η ομάδα της «ρίχτηκαν» στη δράση. Η Πίρσον υποστηρίζει ότι εντυπωσιάστηκε από τη θετικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τις αλλαγές οι συμμετέχοντες και η κινηματογραφική κοινότητα γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην συναδέλφων της.

Ο Ερνάντεζ φάνηκε συγκινημένος. «Υπήρχε ήδη μια αίσθηση συντροφικότητας ανάμεσε σε αυτούς τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε φεστιβάλ κινηματογράφου. Αλλά ως ένας άνθρωπος που πηγαίνει σε φεστιβάλ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ποτέ δεν ένιωσα τόσο συναίσθημα όσο το περασμένο έτος.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε εύκολα. Μια σειρά από drive-in προβολές του Φεστιβάλ Σαντάνς στο Λος Αντζελες έπρεπε να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή μετά από ένα κρούσμα του Covid-19. Και ακόμη και όταν πραγματοποιούνταν, οι επίπεδες θέσεις στάθμευσης δεν επέτρεπαν στους παρευρισκόμενους να διαβάσουν τους υπότιτλους.

«Ηταν μια όμορφη εμπειρία», τονίζει ο Ερνάντεζ. Ωστόσο, έπρεπε να μετακινήσω το αυτοκίνητο μου δύο φορές για να αλλάξω θέση. Υπήρχε μια μικρή πλαγιά, ένας λόφος, στο πίσω μέρος – το ονομάζαμε μπαλκόνι. Αν πάρκαρες σε αυτόν τον λόφο, θα είχες ένα πλεονεκτικό σημείο θέασης».

Παρόλα αυτά, έχοντας επιβιώσει από ένα καταστροφικό έτος, τα φεστιβάλ ταινιών φαίνεται να αλλάζουν για πάντα. «Εάν το αποτέλεσμα του 2020 είναι ότι, το 2021, θα επιστρέψουμε στον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα, αυτό θα μου φαίνονταν αποτυχία», τονίζει ο Ερνάντεζ.

«Το να είμαστε στο Μπρονξ, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν πέρυσι ήταν η αρχή για κάτι, όχι μια προσωρινή λύση», πρόσθεσε ο Ερνάντεζ.

«Τα πράγματα αλλάζουν», λέει η Πίρσον. «Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε [τα φεστιβάλ] από τα νότια μέχρι τα ανατολικά. Τα καταφέραμε μέσω μιας οθόνης».

Ο Τσάτριαν, Βρετανός κριτικός κινηματογράφου, θεωρεί ότι η έλλειψη του κοινού δημιουργεί τεράστια προβλήματα, όμως αντιμετωπίζει τις αλλαγές με ρεαλισμό. «Ακόμα και με τα διαδικτυακά πάρτι – κάτι με το οποίο ήμουν εντελώς αντίθετος στην αρχή – στο τέλος, είπα: “Λοιπόν, είναι καλύτερο από το τίποτα”».

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου αλλάζουν για πάντα
«Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε [τα φεστιβάλ] από τα νότια μέχρι τα ανατολικά. Τα καταφέραμε μέσω μιας οθόνης». © Shutterstock
Η Τζάκσον θεωρεί ότι τα νέα δεδομένα – όπως το ότι το κοινό στο Φεστιβάλ του Σαντάνς αποτελούνταν από 62% ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό για πρώτη φορά – είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά, ένα σημάδι μελλοντικής βιωσιμότητας.

Οι διαδικτυακοί θεατές μπορεί να είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν την επιβίωση ενός φεστιβάλ, ακόμη και αν χρειαστεί να το κάνουν από το κινητό τους τηλέφωνο.

«Επρεπε να το πούμε αυτό στους εαυτούς μας για τη δική μας ψυχική υγεία, αλλά είναι αλήθεια: αυτό ήταν ένα πείραμα», πρόσθεσε. «Υπήρχαν κάποια πράγματα που πρέπει να αφήσουμε πίσω και κάποια άλλα που ίσως θέλουμε να συνεχίσουμε».

Απομένει να φανεί αν η διευρυμένη προσβασιμότητα θα συνεχιστεί στους χώρους που έχουν μείνει κλειστοί για ένα χρόνο – τα άδεια θέατρα που περιμένουν να παρουσιάσουν νέες παραστάσεις.

με πληροφορίες από New York Times


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More