Bloomberg για άνοιγμα τουρισμού: το προβάδισμα Ελλάδας-Ισπανίας έναντι της Ιταλίας
Photo Credits: Shutterstock

Bloomberg για άνοιγμα τουρισμού: το προβάδισμα Ελλάδας-Ισπανίας έναντι της Ιταλίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Ιταλία φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τους βασικούς τουριστικούς ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Ισπανία, στην προσπάθεια για άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να σωθεί η φετινή θερινή σεζόν, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Η προσέγγιση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να εμβολιάσει όλους τους ηλικιωμένους και ευάλωτους κατοίκους της περιοχής προτού ανοίξει τη χώρα στους τουρίστες μπορεί να μοιάζει ηθικά σωστή, όμως ενέχει μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Η τακτική της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η χώρα θα κάνει ένα πρώτο – σημαντικό – βήμα για το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας τη Δευτέρα 19 Απριλίου, αίροντας τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες από περισσότερα από 30 κράτη, εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν στην κατοχή τους αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, οι εισερχόμενοι πολίτες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοαπομονωθούν.

Επιβάτες από τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, της Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να πετάξουν σε αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κως, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

το προβάδισμα Ελλάδας-Ισπανίας έναντι της Ιταλίας
Επιβάτες από τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, της Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να πετάξουν σε αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών. © Shutterstock

«Πρόκειται για παιδικά βήματα προτού ανοίξει η χώρα για τους τουρίστες όπως είχε προγραμματιστεί στις 14 Μαΐου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού. «Εννέα αεροδρόμια θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την άρση του περιορισμού».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 12 Απριλίου έχουν φτάσει στη Ρόδο 189 Ολλανδοί τουρίστες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ηλικίας από 18 έως 70 ετών, οι τουρίστες ήταν μεταξύ των περίπου 25.000 υποψηφίων για το ταξίδι που οργανώθηκε σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση. Όλοι είχαν υποβληθεί σε τεστ, τα οποία έπρεπε φυσικά να είναι αρνητικά, και στα οποία θα υποβληθούν ξανά 3 ημέρες πριν την αναχώρησή τους για την πατρίδα τους, μαζί με ένα rapid test την ημέρα της επιστροφής.

Οι Ολλανδοί τουρίστες διαμένουν στο Mitsis Grand Hotel Beach στη Ρόδο, ενώ δεν μπορούν να φύγουν από το θέρετρο για να κάνουν βόλτα στην παραλία και δε θα μπορούν να συνυπάρξουν με άλλους επισκέπτες.

Στην Ισπανία, οι τουριστικές πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης παρέμειναν ανοιχτές καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ξενοδοχεία της Ρώμης και του Μιλάνου όμως, βρίσκονται εδώ και μήνες εκτός λειτουργίας – με τους Ιταλούς ξενοδόχους να φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Ο Ντράγκι θέλει να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να επιταχύνει τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα, στοχεύοντας στην αξιοποίηση ιδιαίτερα της θερινής περιόδου. Φαίνεται ίσως μια απόλυτα λογική επιλογή, ενέχει ωστόσο μεγάλο ρίσκο. Η προοπτική να χάσει η χώρα τους πολύτιμους τουρίστες θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικοπολιτική αναταραχή.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Ρώμη συγκρούστηκαν με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα έξω από το κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για το lockdown. Εν τω μεταξύ, οι περιφερειακοί κυβερνήτες της Ιταλίας απειλούν να αγνοήσουν τις εντολές της κυβέρνησης για εμβολιασμό ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών και να ακολουθήσουν το «ελληνικό μοντέλο», εμβολιάζοντας τους κατοίκους δημοφιλών τουριστικών νησιών.

Ωστόσο, ο Ντράγκι παραμένει ακλόνητος στο σχέδιο εμβολιασμού όσων έχουν ανάγκη. Ακολουθώντας μια σκληρή προσέγγιση για τον κλάδο της φιλοξενίας, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε έτσι μια ένδειξη για τις αλλαγές που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στην αδύναμη ιταλική οικονομία.

Η πρωταρχική ανησυχία του Ντράγκι είναι ξεκάθαρη: το χαοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ιταλίας έχει επισημάνει μερικές από τις χειρότερες αδυναμίες της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι προνομιούχες ομάδες φαίνεται να έχουν προτεραιότητα έναντι των ηλικιωμένων.

Προκειμένου η Ιταλία να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία της μετά την πανδημία, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και τον νεποτισμό που υπάρχει στη χώρα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο για να ξεκινήσει αυτό από το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η πολιτική ηγεσία έχει πλήρη επίγνωση για τη σημασία του τουρισμού: Στην Ιταλία, αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ και το 15% της απασχόλησης. Και ενώ οι Ιταλοί μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους φέτος το καλοκαίρι, η οικονομία της χρειάζεται τους τουρίστες από το εξωτερικό.

Μια ιδιαιτερότητα του ιταλικού τουρισμού είναι ότι πρόκειται για τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερα από ένα εκατομμύριο δωμάτια ξενοδοχείων και τα περισσότερα διευθύνονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% αυτών των επιχειρήσεων.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας θα δώσουν την ευκαιρία σε μεγάλα ξενοδοχειακά γκρουπ να «εισβάλουν» στην ιταλική τουριστική βιομηχανία.

Μπορεί ο πρωταρχικός στόχος του Ντράγκι να παραμένει η ταχύτατη ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού, όμως η Ιταλία ίσως έχει χάσει ήδη σημαντικό έδαφος στη διαδικασία επανέναρξης του τουρισμού.

με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More