Το 90% των ταξιδιωτών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούσε ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια
Photo Credits: Shutterstock

Το 90% των ταξιδιωτών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούσε ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα για τον ταξιδιωτικό κλάδο το τελευταίο διάστημα είναι αδιαμφισβήτητα τα «ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια» ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα αποθηκεύουν πληροφορίες για κάθε ταξιδιώτη σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού ή τα αποτελέσματα τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Μια νέα έρευνα της Amadeus παρέχει σημαντικά δεδομένα σχετικά με το πόσο πρόθυμο είναι το ταξιδιωτικό κοινό να δεχτεί τέτοιου είδους λύσεις προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει ξανά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εννέα στους δέκα ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούσαν τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Η Censuswide πραγματοποίησε την έρευνα εκ μέρους της Amadeus στα τέλη Φεβρουαρίου σε 9.055 ταξιδιώτες στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η διαδικτυακή έρευνα αφορούσε άτομα που δήλωσαν ότι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό τους τελευταίους 18 μήνες.

Το 90% των ταξιδιωτών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούσε ψηφιακά υγειονομικά διαβατήρια
Εννέα στους δέκα ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούσαν τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των ταξιδιών.© Shutterstock

Ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 93% των ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν δήλωσαν επίσης ότι είχαν «κάποιες ανησυχίες» σχετικά με τον τρόπο που θα αποθηκεύονται τα δεδομένα υγείας τους. Η κύρια ανησυχία τους αφορά την πιθανότητα να πέσουν τα προσωπικά στοιχεία τους σε λάθος χέρια και να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά.

Παρά τις ανησυχίες, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για να αποθηκεύσουν τα δεδομένα υγείας τους εάν μια ταξιδιωτική εταιρεία συνεργαζόταν με μια αξιόπιστη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης για τη δημιουργία της.

Τα δεδομένα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά για την Amadeus. Η εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη ενσωματώσει ψηφιακά διαβατήρια υγείας στο λογισμικό που παρέχει στα αεροδρόμια και τους ταξιδιωτικούς προμηθευτές της για να αποθηκεύει και να ελέγχει τα έγγραφα των ταξιδιωτών.

Ο σχεδιασμός για τα διαβατήρια εμβολιασμού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η Αρούμπα είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν ήδη λανσάρει ψηφιακό πιστοποιητικό.

Αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελπίζουν ότι έως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο οι εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι θα λάβουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα μπορούσαν να σαρώσουν οι αξιωματούχοι στα αεροδρόμια.

Το CommonPass, για παράδειγμα, θα είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες θα μπορούν να μεταφορτώσουν τα αποτελέσματα ενός τεστ ανίχνευσης του Cocid-19 από κάποιο διαπιστευμένο εργαστήριο στο κινητό τους. Τα αρχεία που σχετίζονται με τον εμβολιασμό θα μπορούσαν να αποθηκεύονται με παρόμοιο τρόπο.

Εχει επίσης ξεκινήσει μια αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος πρέπει να πληρώσει για τα ψηφιακά διαβατήρια υγείας. Ενώ οι υπεύθυνοι ελέγχου των συνόρων επιθεωρούν κυρίως τις βίζα, οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε εδώ και καιρό να επιβεβαιώνουν ότι οι επιβάτες έχουν τις σωστές θεωρήσεις εισόδου πριν από την αναχώρηση.

Δεδομένης της κρίσης εσόδων του περασμένου έτους, πολλές αεροπορικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τους πόρους για να επιβλέψουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο των ψηφιακών διαβατηρίων υγείας.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει ψηφιακά διαβατήρια υγείας. Στην Ευρώπη, μια διακυβερνητική πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μια κεντρικής «πύλης», όμως όχι στο να φροντίσει για όλα όσα χρειάζονται για να γίνει ευρεία χρήση των πιστοποιητικών.

με πληροφορίες από Skift


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More