Ερευνα: θα επιβραδύνει το καλοκαίρι την εξάπλωση του Covid-19;
Photo Credits: Shutterstock

Ερευνα: θα επιβραδύνει το καλοκαίρι την εξάπλωση του Covid-19;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 – ο ιός που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19 – θα μπορούσε να συμπεριφέρεται διαφορετικά σε κάθε εποχή και να μεταδίδεται ευκολότερα το χειμώνα και δυσκολότερα το καλοκαίρι.

Οι τέσσερις άλλοι κορωνοϊοί που κυκλοφορούν συνήθως μεταξύ των ανθρώπων συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε δει τα κρούσματα να αυξάνονται το χειμώνα στις περισσότερες χώρες, κάτι που υποδηλώνει ότι ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το καλοκαίρι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλότερος και είναι πιθανό να έχουν πιο έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτι που αυξάνει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι επίσης πιθανό η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D που ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από το φως του ήλιου μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιού σε επιφάνειες – ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με την υγρασία και την αυξημένη θερμοκρασία.

Καλοκαίρι και εξάπλωση της πανδημίας
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται δυσκολότερα το καλοκαίρι. © Shutterstock

Οταν αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται, φαίνεται να επηρεάζουν την εξάπλωση του ιού. Αλλά πόσο καθοριστικοί είναι και και τι θα αλλάξει στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς πλησιάζουμε τους θερμότερους μήνες;

Το Conversation Uk παρουσιάζει και αναλύει τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας με την οποία γίνεται προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα.

Οι επιδημιολόγοι χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται αναπαραγωγικός αριθμός, ή R, για να περιγράψουν την εξάπλωση της πανδημίας – όσο υψηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο γρηγορότερη είναι η μετάδοση.

Το R0 αποτελεί την αρχική τιμή του R στην αρχή μίας επιδημίας – όταν κανένας δεν έχει μολυνθεί και δεν έχει ανοσία στον ιό.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από εστίες μόλυνσης σε όλο τον κόσμο, η νέα έρευνα προσδιόρισε το R0 για τον COVID-19 σε 359 μεγάλες πόλεις. Κάθε πόλη που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα είχε πάνω από 500.000 κατοίκους και τουλάχιστον μια σημαντική έξαρση της πανδημίας του COVID-19 το 2020.

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις πόλεις με τις πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά τους, τις κλιματολογικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες επηρέασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη υπεριώδης ακτινοβολία προκάλεσε μείωση του πόσο γρήγορα εξαπλώνονταν ο ιός. Κατά μέσο όρο, το R0 μειώθηκε κατά 0,05 για κάθε δέκα κιλοτζάουλ ανά τετραγωνικό μέτρο (kJ / m²) αύξησης στην ημερήσια υπεριώδη ακτινοβολία.

Θα επιβραδύνει το καλοκαίρι την εξάπλωση του Covid-19;
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη υπεριώδης ακτινοβολία προκάλεσε μείωση του πόσο γρήγορα εξαπλώνονταν ο ιός. © Shutterstock

Καθώς τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υψηλότερα το καλοκαίρι, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει πράγματι κάποια εποχιακή επίδραση στη μετάδοση του ιού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο συσχετισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η αιτία αυτής της μείωσης της μετάδοσης, καθώς η ίδια η ακτινοβολία σχετίζεται με άλλους αιτιώδεις παράγοντες.

Για παράδειγμα, όσο υψηλότερη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία σε μια πόλη, τόσο πιο ζεστή είναι. Οι ερευνητές δεν βρήκαν μια ξεχωριστή σύνδεση ανάμεσα στο R₀ και τη θερμοκρασία ή την υγρασία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν τέτοιου είδους συσχετισμούς.

Η συσχέτιση μεταξύ της εξάπλωσης του ιού και της θερμοκρασίας ή των επιπέδων υγρασίας μπορεί να έχει επηρεαστεί από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το R₀, καθώς και από τη συσχέτιση ανάμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη θερμοκρασία.

Πράγματι, υπάρχουν αδύναμες ενδείξεις συσχέτισης ανάμεσα στην εξάπλωση του ιού και τη θερμοκρασία σε άλλες μελέτες.

Τι σημαίνει αυτό;

Ενώ η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν στατιστικά σημαντική, ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλους παράγοντες. Τα δημογραφικά των πόλεων, όπως το μέγεθος τους και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μαζί με τα υγειονομικά μέτρα, φάνηκε να έπαιξαν σημαντικότερο ρόλο στις διακυμάνσεις των τιμών του R0.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα, έπαιξαν τέσσερις φορές σημαντικότερο ρόλο στη διακύμανση του R0 σε σύγκριση με την υπεριώδη ακτινοβολία. Στο άμεσο μέλλον, το επίπεδο των κρουσμάτων θα καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τον έλεγχο των κυβερνήσεων και όχι από τον καιρό.

Μακροπρόθεσμα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο COVID-19 θα γίνει μια εποχική ενδημική ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη.

Αλλά η πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ιού είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς θα βρίσκονται πιθανότατα τα επίπεδα και η διάρκεια της ανοσίας που έχουν αποκτήσει τα μολυσμένα άτομα, καθώς και η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της προστασίας που παρέχεται από τα τρέχοντα ή τα μελλοντικά εμβόλια και – τέλος – η εξέλιξη των νέων παραλλαγών του ιού.

με πληροφορίες από Conversation Uk


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More