Νίκος Μαγγίνας: ο άνθρωπος δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Photo Credits: Νίκος Μαγγίνας

Νίκος Μαγγίνας: ο άνθρωπος δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Νίκος Μαγγίνας, προσωπικός φωτογράφος και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έφυγε χθες από τη ζωή λόγω επιπλοκών του Covid-19. Ο «άνθρωπος του πατριάρχη» ήταν ένα ζωντανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πληροφορηθείς για τον αιφνίδιο θάνατο του στενού συνεργάτη του, τέλεσε, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Αργότερα, η Πατριαρχική Αυλή με επικεφαλής τον Μ. Πρωτοσύγκελο Θεόδωρο, συμπαραστατούμενο από τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και τον Μ. Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο, προέπεμψε τον αείμνηστο Νικόλαο Μαγγίνα τελώντας Τρισάγιο στον Αυλόγυρο του Πατριαρχείου ενώπιον του Πατριαρχικού Ναού.

Η εξόδιος Ακολουθία του αείμνηστου Νικολάου Μαγγίνα θα τελεστεί την Τρίτη το μεσημέρι από το Κοιμητήριο του Σισλή.

Νίκος Μαγγίνας
Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν ένα ζωντανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Εφυγες νωρίς Νίκο, μα δεν μπόρεσες να φύγεις από την αγαπημένη μας Πόλη και το Φανάρι, ούτε από τον Πατριάρχη μας», σημείωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος .

«Τους υπηρέτησες όλους με υποδειγματική, έμπρακτη, θυσιαστική αφοσίωση. Αιωνία η μνήμη και το παράδειγμά σου. Ο φακός σου έσβησε, η ματιά σου όμως είναι ζωντανή», πρόσθεσε.

Το όνομα του Νίκου Μαγγίνα είχε συνδεθεί όσο λίγων με το Πατριαρχείο, καθώς απαθανάτισε με τον φακό του όλες τις μεγάλες στιγμές του τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, συμβάλλοντας παράλληλα στην καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Ομογένειας στην Τουρκία.

Ακολούθησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα τεράστιο αρχείο φωτογραφιών από δεκάδες διαφορετικές δράσεις του.

Νίκος Μαγγίνας
Ο Νίκος Μαγγίνας ακολούθησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε όλα τα ταξίδια του.

«Απίστευτο! Απεβίωσε ο φίλος Νίκος Μαγγίνας, ο αφοσιωμένος, ταλαντούχος φωτογράφος – συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη μας Βαρθολομαίου, από τον κορωνοιό. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Θα μας λείψει πολύ», τόνισε σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης.

Πέρα από τις – αδιαμφισβήτητες – φωτογραφικές του ικανότητες, ο Νίκος Μαγγίνας κατάφερε – με την οξυδέρκεια, τις πολύπλευρες γνώσεις και την πιστότητα του – να  αποκτήσει έναν πολυπρισματικό ρόλο δίπλα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Εκτός από φωτογράφος, ήταν και εξαιρετικός δημοσιογράφος, δημοσιεύοντας άρθρα και φωτορεπορτάζ του – τόσο για την Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο, όσο και για άλλα κοινωνικά ζητήματα που τον απασχολούσαν – στον ελληνικό τύπο και ομογενειακές εφημερίδες σε Τουρκία και ΗΠΑ.

«Γέννημα θρέμμα» της Κωνσταντινούπολης

Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Μαγγίνας αγάπησε από πολύ μικρός την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης και την τέχνη της φωτογραφίας. Από πολύ νωρίς άρχισε να καταγράφει τη ζωή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την καθημερινότητα της ομογένειας.

Ξεκίνησε αρκετά νέος να συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ πήρε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, κερδίζοντας ειδικό έπαινο για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμό με θέμα την παλαιά Πόλη.

Νίκος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη βιβλιοθήκη της Χάλκης. Φωτογραφία: Νίκος Μαγγίνας 

Γνωρίζοντας σε βάθος την ιστορία του Πατριαρχείου και όντας ιδιαίτερα δραστήριος σε τοπικό επίπεδο βρέθηκε στο πλάι του οικουμενικού πατριάρχη από την πρώτη στιγμή της ανέλιξης του το 1991.

Απαθανάτισε έτσι όλες τις στιγμές – επίσημες και ανεπίσημες – του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συμβάλλοντας σημαντικά στο να γίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξωστρεφές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ελεύθερο πνεύμα

Ολόκληρη η ζωή του Νίκου Μαγγίνα ήταν συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη, τη «γεννήτρα και τεχνήτρα της ζωής μου» όπως ανέφερε. Υπήρξε επίσης θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν πάντα δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ελεύθερο πνεύμα Ολόκληρη η ζωή του Νίκου Μαγγίνα ήταν συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη, τη «γεννήτρα και τεχνήτρα της ζωής μου» όπως ανέφερε. Υπήρξε επίσης θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και – όπως προαναφέραμε – πάντα δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ηταν παράλληλα ένα ελεύθερο πνεύμα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μήνυμα διαθρησκειακής συνύπαρξης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει. Η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός της ετερότητας, αυτά είναι σημαντικά. Και η εποχή μας είναι τόσο δύσκολη, που χρειάζονται όλα αυτά», ανέφερε στα πλαίσια της έκθεσης «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», στην οποία είχε προσπαθήσει να αποτυπώσει την εικόνα του για τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στη γενέτειρα του. «Κάθε φωτογραφία είναι κι ένα βίωμα. Το βίωμα δεν είναι διπλωματία, αλλά αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους».
Ολόκληρη η ζωή του Νίκου Μαγγίνα ήταν συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη.

Ηταν παράλληλα ένα ελεύθερο πνεύμα.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μήνυμα διαθρησκειακής συνύπαρξης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει. Η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός της ετερότητας, αυτά είναι σημαντικά. Και η εποχή μας είναι τόσο δύσκολη, που χρειάζονται όλα αυτά», ανέφερε στα πλαίσια της έκθεσης «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», στην οποία είχε προσπαθήσει να αποτυπώσει την εικόνα του για τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στη γενέτειρα του.

«Κάθε φωτογραφία είναι κι ένα βίωμα. Το βίωμα δεν είναι διπλωματία, αλλά αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους».


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More