Πώς να επισκεφτείτε τον Άρη ενώ βρίσκεστε στη Γη

Πώς να επισκεφτείτε τον Άρη ενώ βρίσκεστε στη Γη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μικροί και εσείς θέλατε όταν μεγαλώσετε να γίνετε αστροναύτες και να πάτε στον Άρη; Πλέον, όντας μεγαλύτεροι μπορείτε να ζήσετε μια εμπειρία εξωκοσμική σαν να ταξιεδεύετε στον Άρη με τις φωτογραφίες που τράβηξε το ρόβερ Perseverance.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα ξηρό τοπίο με ένα «ψυχρό» πορτοκαλί-καφέ χρώμα και τραχείς, βραχώδεις λόφους.

Αν και πρόκειται σίγουρα για έναν άλλο κόσμο, υπάρχει ένα εντυπωσιακά παρόμοιο μέρος στη Γη – μια απομακρυσμένη έρημος στη Χιλή, την οποία η ίδια η NASA έχει αφιερώσει χρόνο και χρήματα για να εξερευνήσει.

«Μπορείτε να διαφωνήσετε σχετικά με το αν οι ξηρές κοιλάδες στην Ανταρκτική ή το βόρειο-κεντρικό τμήμα της Ατακάμα είναι το πιο ξηρό μέρος στη Γη, όμως σε ορισμένα μέρη της Ατακάμα υπάρχουν βροχές μόνο κάθε 20 έως και 100 χρόνια», λέει ο Μπράιαν Γκλας, κύριος ερευνητής της μελέτης «Atacama Rover Astrobiology Drilling» (2016-2019), η οποία χρησιμοποίησε την έρημο για να εντοπίσει εργαλεία και τεχνικές για μελλοντικές δοκιμές στον Άρη.

Επειδή η Ατακάμα είναι ένα τόσο ερημικό μέρος, η NASA το βλέπει ως ότι πιο κοντινό στον Άρη μπορεί να βρει κάποιος στη Γη, δοκιμάζοντας τακτικά τα ρόβερ της εκεί από το 1997.

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
H NASA βλέπει την Ατακάμα ως ότι πιο κοντινό στον Άρη μπορεί να βρει κάποιος στη Γη, δοκιμάζοντας τακτικά τα ρόβερ της εκεί από το 1997. © Nasa

Το τελευταίο χρησιμοποίησε πρωτότυπα όργανα για τη ανίχνευση μορφών ζωής, «γιατί αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σε ένα από τα πιο άγονα μέρη στη Γη, δε έχουμε κανένα λόγο να το μεταφέρουμε στον Αρη», εξηγεί ο Γκλας.

Η Ατακάμα είναι μια λεπτή λωρίδα ερήμου που καταλαμβάνει μια έκταση 1.000 μιλίων στη βόρεια Χιλή, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μορφές ζωής, περιγράφει ο Γκλας, επιβιώνουν ακόμη και στην έρημο Μοτζαβε και σε απομακρυσμένα μέρη των ηπειρωτικών ΗΠΑ. «Βλέπουμε ακόμα θάμνους, κάκτους, μικροοργανισμούς, σκορπιούς και έντομα. Υπάρχει ακόμη ένα οικοσύστημα».

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
Ατακάμα είναι μια λεπτή λωρίδα ερήμου που καταλαμβάνει μια έκταση 1.000 μιλίων στη βόρεια Χιλή. © Shutterstock

Αντιθέτως, στην Ατακάμα «θα μπορούσατε κυριολεκτικά να πέσετε κάτω, να κόψετε το χέρι σας σε ένα βράχο και να μην ανησυχείτε για τη μόλυνση, επειδή δεν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί», προσθέτει.

Πώς είναι να επισκέπτεσαι ένα μέρος στο οποίο η NASA αναφέρεται ως «ο Άρης επί Γης»; Όπως ο Αρης, η Ατακάμα έχει μια εξαιρετικά ιδιαίτερη τοπογραφία.

Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, ενώ έχει μερικούς από τους σκοτεινότερους ουρανούς του πλανήτη και μια από τις μεγαλύτερες αστρονομικές εγκαταστάσεις.

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
Η Ατακάμα είναι μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας. © Shutterstock

Με τη Χιλή να εμβολιάζει τον πληθυσμό της γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αμερικής (συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ), η εξωπραγματική Ατακάμα θα είναι πιθανώς ένα από τα πρώτα μέρη στην περιοχή που θα καλωσορίσει διεθνείς επισκέπτες.

Το πιο ξηρό μέρος στη Γη

Όταν οι επιστήμονες αποκαλούν την Ατακάμα το ξηρότερο μη πολικό σημείο στη Γη, μιλούν για μέρη όπως το Γιουνγκάι. Αυτή η απομακρυσμένη περιοχή – περίπου 55 μίλια από την πόλη την Αντοφαγκάστα – είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι έρευνες της NASA.

«Το Γιουνγκάι βρίσκεται σε μια μεγάλη κοιλάδα με διαβρωμένους από τους ανέμους λόφους και στις δύο της πλευρές», αναφέρει ο Γκλας. «Είναι πολύ σκοτεινό και άγονο. Δεν υπάρχουν σημάδια οποιασδήποτε μορφής ζωής».

Υπάρχει ένα γλυπτό ύψους 10 μέτρων ενός χεριού που βγαίνει έξω από την έρημο. Γνωστό ως Mano del Desierto, τοποθετήθηκε κοντά στο Γιουνγκάι το 1992 από τον Χιλιανό καλλιτέχνη Mario Irarrázabal.

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
Το γλυπτό Mano del Desierto. © Shutterstock

Αν και η περιοχή θεωρείται εδώ και καιρό ως το πιο ξηρό μέρος της Ατακάμα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο «τίτλος» μπορεί να ανήκει στην νότια Μαρία Ελενα, μια κοινότητα που βρίσκεται κοντά σε μια πόλη εξόρυξης νιτρικών περίπου 170 μίλια πιο βόρεια.

Καμία από αυτές τις τοποθεσίες δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ή τουριστικά αξιοθέατα, όμως αποκαλύπτουν στο μέγιστο το πόσο «άδεια» είναι η έρημος της Ατακάμα και γιατί παραλληλίζεται με τον πλανήτη Αρη.

Ηφαίστεια και θερμοπίδακες

Ο Άρης φιλοξενεί το ψηλότερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το Olympus Mons, ενώ η Ατακάμα το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στη Γη, το Όχος ντελ Σαλάδο.

Με ύψος 6.893 μέτρα θεωρείται το ψηλότερο ηφαίστειο στη Γη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι επίσης η δεύτερη ψηλότερη κορυφή στο δυτικό και νότιο ημισφαίριο μετά την Ακονκάγκουα στην Αργεντινή και η ψηλότερη της Χιλής.

Ωστόσο, οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Ένας από τους κρατήρες στην ανατολική πλευρά του ηφαιστείου περιέχει μια ηφαιστειακή λίμνη διαμέτρου 100 μέτρων, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 6.390 μέτρων, κάτι που την καθιστά το υψηλότερο υδάτινο σώμα στη Γη.

«Η εικόνα αυτού του εντυπωσιακού ηφαιστείου σε μια περιοχή που περιβάλλεται από άλλα ψηλά ηφαίστεια άνω των 6.000 μέτρων σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός», λέει ο Ερκιο Μετιφόνγκο, υπεύθυνος της ταξιδιωτικής εταιρείας Puna de Atacama.

Όχος ντελ Σαλάδο
«Η εικόνα αυτού του εντυπωσιακού ηφαιστείου σε μια περιοχή που περιβάλλεται από άλλα ψηλά ηφαίστεια άνω των 6.000 μέτρων σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός». © Shutterstock

Η ανάβαση στο Όχος ντελ Σαλάδο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, λόγω του τεράστιου υψομέτρου, των θυελλωδών ανέμων και των θερμοκρασιών που φτάνουν έως και τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Η οροσειρά Αλτιπλάνος παρομοιάζεται συχνά με το οροπέδιο του Θιβέτ και η περιοχή κοντά στο Όχος ντελ Σαλάδο φιλοξενεί περίπου 17 βουνά ύψους πάνω από 6.000 μέτρων, κάτι που το καθιστά ιδανικό σημείο για ταξιδιωτικές περιπέτειες.

Βορειότερα, κοντά στην τουριστική πόλη του Σαν Πέντρο ντε Ατακάμα, βρίσκεται ένα ακόμη γεωθερμικό θαύμα της ερήμου: το Ελ Τάτιο, ένα «μίνι-Γέλοστοουν» με 80 θερμοπίδακες και ακόμη πιο ενεργές φουμαρόλες.

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
Το Ελ Τάτιο, ένα «μίνι-Γέλοστοουν» έχει 80 θερμοπίδακες και ακόμη πιο ενεργές φουμαρόλες. © Shutterstock

Περιτριγυρισμένο από χιονισμένα ηφαίστεια, το Ελ Τάτιο είναι το μεγαλύτερο «πεδίο» θερμοπιδάκων στο νότιο ημισφαίριο και το υψηλότερο στη Γη με υψόμετρο 4.319 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αλμυρές λίμνες και φλαμίνγκο

Μεγάλο μέρος της ερήμου Ατακάμα μπορεί να μοιάζει τόσο άγονο όσο και ο Άρης, αλλά η έρημος γεμίζει με χρώματα λόγω των αλμυρών λιμνών, τα λαμπερά νερά των οποίον φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων και φλαμίνγκο.

Υπάρχει το σπάνιο φλαμίνγκο των Άνδεων, το οποίο έχει κίτρινα πόδια και φτερά με μαύρες άκρες και το ελαφρώς μικρότερο φλαμίνγκο του Τζέιμς, που έχει κόκκινα πόδια και φωτεινό κίτρινο ράμφος.

Πώς να επισκεφτείτε τον Αρη ενώ βρίσκεστε στη Γη
Η έρημος γεμίζει με χρώματα λόγω των αλμυρών λιμνών, τα λαμπερά νερά των οποίον φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων και φλαμίνγκο. © Shutterstock

Υπάρχει επίσης το πιο ροζ φλαμίνγκο από όλα: το φλαμίνγκο της Χιλής, το οποίο, παρά το όνομά του, συναντάται περισσότερο στη Νότια Αμερική, από την Αργεντινή μέχρι τον Ισημερινό.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, αν βρούμε σημάδια ζωής στον Άρη, θα είναι στις ιστορικές αλμυρές λίμνες του, που σχηματίστηκαν σε μέρη όπως ο κρατήρας Γκέιλ και λέγεται ότι είναι εξαιρετικά παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στην οροσειρά Αλτιπλάνος της Νότιας Αμερικής.

Οι πιο καθαροί ουρανοί στον κόσμο

Η έρημος της Ατακάμα δεν είναι μόνο σημείο δοκιμών της NASA για τις μελλοντικές αποστολές στον Αρη – είναι επίσης ένα μέρος στο οποίο παρέχει τη δυνατότητα για προηγμένη πλανητική παρατήρηση.

Η Βόρεια Χιλή φιλοξενεί περίπου το 70% των παγκόσμιων υποδομών για επίγεια αστρονομία.

«Όταν έρχεται η νύχτα, η σιωπή και το σκοτάδι που προκαλείται από την απουσία μεγάλων πόλεων, γίνονται σαν μια σκάλα προς τον ουρανό που σε κάνει να νιώθεις σχεδόν σαν να μπορείς να αγγίξεις τον κόσμο με τα χέρια σου», λέει ο Κριστόμπαλ Βεργκάρα, ιδρυτής του Turismo Tembeta.

Η κοιλάδα Ελκι, στο νότιο άκρο της ερήμου Ατακάμα, έχει γίνει ένας σημαντικός «κόμβος» όχι μόνο για επιστήμονες, αλλά και για τους ερασιτέχνες «stargazers».

«Το παράκτιο βουνό διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της ομίχλης που εισέρχεται από τον Ειρηνικό, κρατώντας τους ουρανούς καθαρούς», λέει ο Βεργκάρα, προσθέτοντας ότι κάποιος μπορεί απλώς να ξαπλώσει στο έδαφος με μια κουβέρτα μόλις δύσει ο ήλιος.

Η κοιλάδα Ελκι ονομάστηκε το πρώτο διεθνές «καταφύγιο σκοτεινού ουρανού» στον κόσμο το 2015. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των καταλυμάτων με διαφανείς στέγες, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κοιμηθούν κάτω από τα αστέρια.

Κοιλάδα Ελκι
Η κοιλάδα Ελκι έχει γίνει ένας σημαντικός «κόμβος» όχι μόνο για επιστήμονες, αλλά και για τους ερασιτέχνες «stargazers». © Shutterstock

Ο Βεργκάρα λέει ότι το καλύτερο μέρος της διαμονής είναι «ότι οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα σημείο όπου πραγματοποιούνται καθημερινά σημαντικές εξερευνήσεις, τεχνολογικές εξελίξεις και νέες αστρονομικές ανακαλύψεις».

Μπορεί η Ατακάμα να μην είναι τόσο κρύα ή τραχιά όσο ο Άρης, αλλά είναι ότι πιο κοντινό στον Κόκκινο Πλανήτη υπάρχει στη Γη – ένας μοναδικός τρόπος να νιώσει κάποιος πώς είναι να ταξιδεύει στο διάστημα.

με πληροφορίες από CNN Travel


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More