Τα νησιά του Αιγαίου γίνονται οι πρώτες «Covid-free» περιοχές της χώρας
Photo Credits: Shutterstock

Τα νησιά του Αιγαίου γίνονται οι πρώτες «Covid-free» περιοχές της χώρας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα νησιά του Αιγαίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες «Covid-free» περιοχές της Ελλάδας καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς, σε μια προσπάθεια να «σωθεί» η φετινή θερινή τουριστική σεζόν.

Αφιέρωμα του Guardian τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου, «σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

«Εχουμε τόσα πολλά μικρότερα νησιά», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να τα προμηθεύσουμε με εφόδια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς με στόχο να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι εμβολιαστούν και είναι απόλυτα προστατευμένοι».

Στα πλαίσια του σχεδίου, που υλοποιείται με τη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους περιέγραψε την προσπάθεια ως πολύπλοκη και γεμάτη προκλήσεις. Αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία της ακτοφυλακής έχουν «πέσει στη μάχη» μαζί με στρατιωτικούς, αξιωματούχους της πολιτικής προστασίας και αστυνομικούς, συμμετέχοντας ο καθένας σε διαφορετικά στάδια.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε εμβόλια σε ένα νησί», τόνισε στον Guardian. «Απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία που εμπλέκει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Τα νησιά του Αιγαίου γίνονται οι πρώτες Covid-free περιοχές της Ελλάδας
«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε εμβόλια σε ένα νησί». © Shutterstock

Καθώς τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν το τρίτο «κύμα» της πανδημίας του Covid-19, πολλά ελληνικά νησιά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την υγειονομική κρίση.

Στους Λειψούς, ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος δηλώνει με υπερηφάνεια ότι υπήρξε «μόνο ένα κρούσμα στο νησί» από το ξέσπασμα της πανδημίας. «Και αυτό [το κρούσμα] ήταν ένας στρατιώτης που επέστρεψε από την άδεια και βρέθηκε θετικός».

«Κοιτάμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο λίγο μας επηρέασε. Είμαστε σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θα ρίξουμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν».

Τόσο το νησί, όσο και ολόκληρη η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο κ. Μάγγος ανέφερε ότι έχει υποδεχθεί θετικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με την ονομασία «Ελευθερία».

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ανθρώπων που ζουν μόνιμα στους Λειψούς έχει εμβολιαστεί. «45% είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και 86 άτομα κάνουν τη δεύτερη αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι».

Τα νησιά του Αιγαίου γίνονται οι πρώτες Covid-free περιοχές της Ελλάδας
«Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι». © Shutterstock

Στο παρακείμενο νησί της Πάτμου, η οποία είναι δημοφιλής σε διασημότητες, θρησκευτικούς προσκυνητές και την κοσμοπολίτικη ελίτ, η προοπτική του να γίνει το νησί «Covid-free» μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει χαιρετηθεί με ενθουσιασμό.

«Το χειμώνα έχουμε περίπου 3.100 ανθρώπους που ζουν εδώ και οι περισσότεροι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Πέντες. «Η λίστα κλείνει αυτήν την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 59 ετών εγγράφονται για να κάνουν το εμβόλιο. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα και νομίζω ότι ήταν ένα μάθημα για όλους μας».

Το σχέδιο – παρόμοιο με αυτό που ακολουθείται τώρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, καθώς η Ταϊλάνδη δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό του πληθυσμού του νησιωτικού θέρετρου του Πουκέτ – έχει δεχθεί κριτική.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επέμεινε ότι με τον στόχο να παραμένει να ανοίξει η χώρα για τουρίστες από τις 14 Μαΐου, το επίκεντρο δεν θα είναι μόνο τα νησιά αλλά «ολόκληρη η Ελλάδα» ως ένας ασφαλής προορισμός.

Σαν φυλάκια που μοιάζουν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ηθικό των κατοίκων αυτών των νησιών έχει ενισχυθεί λόγω της προσπάθειας εμβολιασμού.

Για όσους εργάζονται στον τουριστικό τομέα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μετά τη δύσκολη περσινή σεζόν, δήλωσε ο Δημήτρης Γκρίλης, διευθυντής ενός μικρού ξενοδοχείου στην Πάτμο.

«Και μόνο η ιδέα ότι θα γίνουμε Covid-free αφαιρεί μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας», τόνισε. «Πρέπει να είσαι χαρούμενος που δουλεύεις… πέρυσι, είχαμε απώλειες παρόμοιες με αυτές που θα βλέπαμε σε έναν πόλεμο».

Tο πρόγραμμα «Ελευθερία» δεν έχει περάσει απαρατήρητο ακόμη και στην Αυστραλία. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» δήλωσε η Χρυσή Βερέβη, που υπό φυσιολογικές συνθήκες περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου με το σύζυγό της στο Καστελόριζο.

«Είναι μια απροσδόκητη απόλαυση το να ξέρουμε ότι αυτό το μικροσκοπικό – και μερικές φορές ευάλωτο – νησί βρίσκεται τώρα σε μια τόσο αξιοζήλευτη θέση παγκοσμίως».

με πληροφορίες από Guardian


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More