Πώς θα διεξαχθούν τα μουσικά φεστιβάλ φέτος;
Photo Credits: Shutterstock

Πώς θα διεξαχθούν τα μουσικά φεστιβάλ φέτος;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ορισμένα μουσικά φεστιβάλ, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να επιστρέψουν στην «ενεργό δράση» φέτος το καλοκαίρι. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του Covid-19 ο τρόπος που θα διεξαχθούν θα είναι αρκετά διαφορετικός.

Πιο πρόσφατα τα φεστιβάλ Parklife και Wireless, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο αντίστοιχα, επιβεβαίωσαν ότι θα διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο. Το Wireless δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το «ρόστερ» των καλλιτεχνών, αλλά το line-up του Parklife περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Dave, Megan Thee Stallion και Disclosure.

Την ίδια στιγμή, το ίσως γνωστότερο βρετανικό φεστιβάλ το Glastonbury έκανε «στροφή 180 μοιρών» από την προηγούμενη ανακοίνωση ακύρωσης, ανακοινώνοντας πιθανή διήμερη «συναυλία» τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως να παράσχει πληροφορίες για το line-up. Αλλα μεγάλα φεστιβάλ όπως τα Reading, Leeds, Isle of Wright, TRNSMT στη Γλασκώβη και το Creamfields κοντά στο Λίβερπουλ αναμένεται να διεξαχθούν κανονικά.


Διαβάστε επίσης

Ποια ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος;


Οι απανταχού μουσικόφιλοι περίμεναν πολύ καιρό για αυτές τις ανακοινώσεις. Οι αθλητικές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις δραστηριότητες που περιμένουμε υπομονετικά (ή και όχι τόσο υπομονετικά) να γεμίσουν ξανά την ανιαρή καθημερινότητα της καραντίνας.

Με ποιον τρόπο όμως θα διεξαχθούν τα μουσικά φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι. Οι κοντινές αποστάσεις στις ουρές, οι σειρές με σκηνές και ο συνωστισμός (κοινώς σπρωξίδι) στην «αρένα» αποτελούν «απαγορευτικές» καταστάσεις στη νέα «κανονικότητα». Τι μέτρα έχουν λάβει λοιπόν οι διοργανωτές;

Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα μουσικά φεστιβάλ είναι και πάλι βιώσιμα τώρα που πάνω από το μισό του βρετανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Πέρσι, η ανυπαρξία του εμβολίου και το γεγονός ότι δεν είχαν σχεδιαστεί λύσεις για να μπορέσουν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδόν όλα τα μουσικά φεστιβάλ.

Το πολυσυζητημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού εξετάζεται ως μία πιθανή λύση στο περσινό πρόβλημα. Επιτροπή της βρετανικής της κυβέρνησης εξετάζει αν η ανάδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στις παμπ, στα αεροπλάνα και στις εξωτερικές συνάξεις, θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική.

Αν η ανάδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού αποφασισθεί ότι θα είναι υποχρεωτική, οι αντιδράσεις θα είναι πολυπληθείς και έντονες. Ο τραγουδιστής των Stone Roses ανακοίνωσε ότι η μπάντα δεν θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ Neighbourhood Weekender τον Σεπτέμβριο ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αν και οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσουν την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Φεστιβάλ
Οι αθλητικές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις δραστηριότητες που περιμένουμε υπομονετικά (ή και όχι τόσο υπομονετικά) να γεμίσουν ξανά την ανιαρή καθημερινότητα της καραντίνας © Shutterstock

Σε διαφορετική περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψιν το ποσοστό των εμβολιασθέντων και την πιθανότητα να υπάρξουν ελλείψεις στις δεύτερες δόσεις είναι εξαιρετικά πιθανόν οι τα μέτρα που θα λάβουν τα φεστιβάλ να είναι αρκετά αυστηρά.

Τα άλλα μέτρα που εξετάζονται

Οι ουρές στα φεστιβάλ είναι από τα βασικά σημεία που ανησυχούν θεατές, διοργανωτές και κυβέρνηση.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι οι είσοδος του χώρου του φεστιβάλ σε συγκεκριμένη ώρα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εισόδους και η προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών. Οι χώροι επίσης θα είναι πλήρως «εξοπλισμένοι» με συστάσεις προς το κοινό και πολλά σημεία που οι θεατές θα μπορούν να πλένουν τα χέρια τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έως ότου εμβολιασθεί το σύνολο του πληθυσμού, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και στην «ταξινόμηση» του κοινού. Οι διοργανωτές εξετάζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα πρέπει να προστεθούν στον αρχικό σχεδιασμό, ώστε να εξυπηρετηθούν οι νέες ανάγκες.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει και κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως τη συναυλία των Flaming Lips, όπου κοινό και μπάντα ήταν μέσα σε πλαστικές φούσκες. Το αν θα πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο στα βρετανικά μουσικά φεστιβάλ μένει να φανεί.

με πληροφορίες από The Conversation


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More