Μπορούν οι εμβολιασμοί να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των ταξιδιών;
Photo Credits: Shutterstock

Μπορούν οι εμβολιασμοί να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των ταξιδιών;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εγκλεισμού στο σπίτι, οι άνθρωποι ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό – ειδικά εκείνοι που διαθέτουν πιστώσεις από ταξίδια που ακυρώθηκαν το 2020. Μπορούν οι εμβολιασμοί να τους επιτρέψουν να το κάνουν;

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να δουν τα σύνορα να ανοίγουν ξανά. Παρόλο που η βιομηχανία παραμένει σταθερή στην υιοθέτηση μέτρων όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στους εμβολιασμούς για την «χαλάρωση» των πιο αυστηρών μέτρων, όπως η πραγματοποίηση τεστ και η αναγκαστική καραντίνα για τα διεθνή ταξίδια.

Στις ΗΠΑ, η αεροπορική βιομηχανία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξαιρέσει τους εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις τρέχουσες απαιτήσεις πραγματοποίησης τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Στην Ευρώπη, ο Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, υποστηρίζει ότι η «λυδία λίθος» για τη διατήρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών πρέπει να είναι οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

«Μόλις εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο με τους εμβολιασμούς, ειλικρινά νομίζω ότι οι άνθρωποι πρόκειται να επαναστατήσουν. Δεν πρόκειται να είναι πρόθυμοι να μπουν σε lockdown», τόνισε σε συνέντευξη του στο Bloomberg TV τον περασμένο μήνα.

Μπορούν οι εμβολιασμοί να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των ταξιδιών;
Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να δουν τα σύνορα να ανοίγουν ξανά. © Shutterstock

«Ο Covid θα μοιάζει περισσότερο με την ετήσια γρίπη, το ετήσιο κρυολόγημα», πρόσθεσε.

Εχει δίκιο; Μπορούν τα εμβόλια να είναι το σημείο καμπής, όπως ελπίζουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου; Σε αυτές τις ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει ο Σαμ Φαζελί, αναλυτής της φαρμακευτικής βιομηχανίας για το Bloobmerg Intelligence, με τον Μπρουκ Σάτηερλαντ, επίσης αρθρογράφο του Bloomberg.

ΜΣ: Εάν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού εμβολιαστεί – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι – είναι ασφαλές να ανοίξουμε ξανά τα σύνορα;

ΣΦ: Ο στόχος του εμβολιασμού είναι να επιστρέψει ο κόσμος σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό επίπεδο. Όμως υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε για να βιαστούμε. Ο Ο’Λίρι έχει δίκιο ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε σε μελέτες περιπτώσεων ως βαρόμετρο επιτυχίας. Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων.

Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε τόσο πολύ για το αν θα μετατραπεί σε έναν άλλο κορωνοϊό τον οποίο οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν ως μέρος της φυσιολογικής τους ζωής – αρκεί τα εμβόλια να διατηρούν υπό έλεγχο τη νόσο. Πρέπει να το κάνουμε αργά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φτάσουμε σε μια νέα καταστροφή.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια νίκη βάσει των νοσηλειών ή των θανάτων. Θυμηθείτε, εντοπίσαμε τον ιό μόνο πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για αυτόν και το πώς αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

ΜΣ: Δεδομένα από μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη βδομάδα έδειξαν ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων από τις Pfizer-BioNTech και Moderna παρέχουν έως και 90% προστασία έναντι του ιού και συνεπώς μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Μήπως δεδομένα όπως αυτά μπορούν να αλλάξουν τον προγραμματισμό για τα ταξίδια;

Ζευγάρι κατά τη διάρκεια ταξιδιού
Ο στόχος του εμβολιασμού είναι να επιστρέψει ο κόσμος σε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό επίπεδο. © Shutterstock

ΣΦ: Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό νέο και ναι, θα μπορούσε. Είναι αυτό που όλοι θέλουμε. Εχουμε δει παρόμοιες μετρήσεις από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά θυμηθείτε: όλα αυτά μετρώνται πολύ σύντομα μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων, όταν η ανοσοαπόκριση είναι στο μέγιστο.

Καθώς περνούν οι μήνες, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μπορεί να μειωθεί, ακόμη και αν είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσετε συμπτώματα οι ίδιοι. Απλώς δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα συνέβαινε αυτό και αν οι παραλλαγές θα έχουν αντίκτυπο σε αυτή τη μείωση της ανοσίας.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε επιφυλακή, μέχρι να μάθουμε περισσότερα.

ΜΣ: H EE και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ εργάζονται για την ανάπτυξη ψηφιακών ταξιδιωτικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού ή τα αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης του Covid. Τι πρέπει να συμπεριληφθεί σε τέτοια «διαβατήρια» υγείας για να καταστούν αποτελεσματικά στον περιορισμό της διάδοσης του Covid;

ΣΦ: Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, αν και περιμένω ότι τέτοια πιστοποιητικά θα έρθουν – με τη μία ή την άλλη μορφή. Το ζήτημα είναι ότι εάν η τεκμηρίωση βασίζεται στην κατάσταση εμβολιασμού, γνωρίζουμε πόσο καιρό είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια; Είναι ένα εμβόλιο καλύτερο από ένα άλλο; Τι γίνεται αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει σε μια χώρα που δεν έχει φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού ή έχει αύξηση των κρουσμάτων;

Βασικά πιστοποιητικά σχετικά με τη συνολική ανοσία μπορεί να το κάνουν λίγο ευκολότερο. Αυτό θα έδινε μια οπτική για το πόσο προστατευμένος είναι κάποιος χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το τι εμβόλιο έκανε ή πόσο καιρό το έχει κάνει.

ΜΣ: Πώς μπορούν να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις παραλλαγές με την κόπωση του lockdown; Υπάρχει κίνδυνος, όπως ανέφερε ο Ο’Λίρι, να αρχίσουν να επαναστατούν οι άνθρωποι – ή ακόμη και οι κυβερνήσεις; Η Ελλάδα δεν δίστασε να εκφράσει την πρόθεση της να ανοίξει ξανά τον τουρισμό.

ΣΦ: Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα μπουν στην ουρά για τα εμβόλια καθώς η οικογένεια και οι φίλοι τους θα εμβολιάζονται και η ανησυχίες και οι αναστολές τους θα μειώνονται. Εάν ο εμβολιασμός γίνει ένα εισιτήριο όχι μόνο για ταξίδια, αλλά για να επισκεφτείτε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα παρακινηθούν να κάνουν τα εμβόλια τους.

Πρέπει απλώς να βεβαιωθούμε ότι τα μηνύματα είναι σαφή σχετικά με τον κίνδυνο και τα οφέλη των εμβολίων. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ σκληρά για να μην υπερβούμε τα οφέλη. Κανείς δεν πρέπει να σοκαριστεί αν ακούσει για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και είναι θετικοί στον ιό. Τα εμβόλια παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι συμπτωματικών ασθενειών, αλλά όχι 100%, όπως είδαμε από τις κλινικές δοκιμές.

Καθώς ο χρόνος περνά και η ανοσία μειώνεται, τότε είναι πιθανό να δούμε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά ελπίζουμε ότι πολύ λίγες θα οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. Το κλειδί είναι να δούμε μια σοβαρή μείωση σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλείες και θανάτους και ότι έχουμε τις παραλλαγές υπό έλεγχο. Δεν πιστεύω ότι θα το έχουμε αυτό τους επόμενους μήνες, όμως όταν το κάνουμε, τα lockdown θα τελειώσουν.

ΜΣ: Πότε νομίζεις ότι κάποιος από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να ελπίζει εύλογα ότι θα επισκεφτεί την Ευρώπη χωρίς να μπει σε καραντίνα; Τι γίνεται με τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ;

ΣΦ: Νομίζω ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ νωρίς για ελεύθερα ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αβεβαιότητες που έχω αναφέρει παραπάνω. Μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν έναν καλό λόγο για να ταξιδέψουν – ενδεχομένως λόγω γάμων, κηδειών ή επισκέψεων σε μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου.

με πληροφορίες από Bloomberg


Διαβάστε επίσης

Τα 9 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More