BBC για Ελλάδα: «περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν»
Photo Credits: Shutterstock

BBC για Ελλάδα: «περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στην καθοριστική σημασία που έχει ο τουριστικός κλάδος για την Ελλάδα αναφέρεται με δημοσίευμα του το BBC. Στο άρθρο με τίτλο: «Ελλάδα-Covid: περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν», τονίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη οι άνθρωποι αδημονούν να μάθουν αν θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που – επειδή εξαρτώνται από τον τουρισμό – θέλουν να ανοίξουν για τους ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν τα αποτελέσματα ενός αρνητικού τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Καθώς όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη.

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί συνήθως το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών στις αποβάθρες των μαρίνων στην Αθήνα, αλλά τα πράγματα φέτος δεν θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Ευγένιος Θεοδωρίδης και η ομάδα του ενοικιάζουν καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται συνήθως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.

Γιοτ σε Ελληνικά νησιά
Ο Ευγένιος Θεοδωρίδης και η ομάδα του ενοικιάζουν καταμαράν και σκάφη για ταξίδια στα ελληνικά νησιά. © Shutterstock

«Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», τόνισε στο BBC. «Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

Η Ελλάδα στοχεύει να ανοίξει για τους επισκέπτες στα μέσα Μαΐου, όμως ο κ. Ευγενίδης λέει ότι δεν είναι σαφές πόσες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια μέχρι τότε.

«Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», ανέφερε. «Πολλές χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν».

Προς το παρόν, λέει, είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι.

Ενώ τα κρούσματα του Covid-19 φαίνεται να μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε πολλά μέρη στην Ευρώπη παρατηρείται αύξηση.

«Υπάρχουν ακόμη αυστηροί περιορισμοί στην Ελλάδα», περιγράφει η ανταποκρίτρια του BBC, Μπέθανι Μπελ. «Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα είναι κλειστά».

BBC για Ελλάδα, «περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν»
«Υπάρχουν ακόμη αυστηροί περιορισμοί στην Ελλάδα». © Shutterstock

«Οι ντόπιοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο. Η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της Ελλάδας», προσθέτει.

Οι αρχές προσανατολίζονται στο να εμβολιάσουν όλους τους εργαζομένους τους τουρισμού μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν ένθερμα τις λύσεις των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα επιτρέψουν σε ξένους επισκέπτες να ταξιδέψουν.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά για να κάνουν τους ανθρώπους να «αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς» ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας.

Σήμερα όμως, ενώ η Ακρόπολη άνοιξε ξανά μετά από μήνες lockdown, η κατάσταση φαίνεται πολύ διαφορετική. «Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, κανονικά θα ήταν γεμάτη με τουρίστες, αλλά όταν την επισκέφτηκα υπήρχαν μόνο λίγοι άνθρωποι εδώ, κυρίως ντόπιοι», περιγράφει η Μπέθανι Μπελ.

«Περπατώντας κοντά στο ναό του Παρθενώνα, συνάντησα τη Λάουρα Φεράτ από το Μιλάνο, η οποία σπουδάζει στην Αθήνα με το φοιτητικό πρόγραμμα Erasmus της ΕΕ», προσθέτει.

Η Φεράτ φαίνεται αισιόδοξη για τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.

«Τα ταξίδια είναι ένα από τα πράγματα που δεν λείπουν μόνο σε εμένα, αλλά σχεδόν σε όλους. Ετσι ελπίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα με τον καιρό. Είμαι πολύ αισιόδοξη».

με πληροφορίες από BBC


Διαβάστε επίσης

Οι πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

Αυτά είναι τα 24 καλύτερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο

Τα 11 πιο εντυπωσιακά μετρό στην Ευρώπη

New York Times: αυτά είναι τα 12 καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

13 «car-free» προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More