Πώς η Κίνα μπορεί να «κυριαρχήσει» στο διάστημα

Πώς η Κίνα μπορεί να «κυριαρχήσει» στο διάστημα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Κίνα έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη του 21ου αιώνα και δεν φαίνεται να θέλει απλά να αντιγράψει τη NASA στο δρόμο της προς την κορυφή.

Αντιθέτως, η χώρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πρακτικές αμερικανικών εταιρειών όπως η SpaceX. «Για να προχωρήσει στο διάστημα, ο κομμουνισμός μαθαίνει από τον καπιταλισμό», τονίζει ο αρθρογράφος του CNN, Ερικ Μπέργκερ.

Το καλοκαίρι του 2019, ένας μικρός κινεζικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα διαστημοδρόμιο στα νότια της χώρας. Κοντινές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργότερα σε κινεζικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν την ύπαρξη πτερυγίων πλέγματος που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά από τις κινεζικές διαστημικές υπηρεσίες στον πύραυλο Long March 2C.

Ηταν πανομοιότυποι στο σχεδιασμό τους με αυτά που χρησιμοποιεί η SpaceX για να κατευθύνει τον πύραυλο Falcon 9.

Ένα χρόνο μετά από αυτήν τη δοκιμή, η κύρια διαστημική εργολήπτρια εταιρεία στην Κίνα αποκάλυψε σχέδια για την ανάπτυξη της δυνατότητας να επαναχρησιμοποιεί τον πύραυλο Long March 8, ο οποίος τροφοδοτείται από καύσιμα κηροζίνης, τον ίδιο τύπο ενέργειας που τροφοδοτεί τους πυραύλους της SpaceX.

Μέχρι το 2025, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αυτός ο πύραυλος θα μπορούσε να προσγειωθεί σε θαλάσσια πλατφόρμα.

Γιατί η κίνα θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη
Η Κίνα έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη του 21ου αιώνα. © NASA/ Unsplash

Δεν είναι μόνο οι κινεζικές διαστημικές υπηρεσίες που μιμούνται τη SpaceX. Ενας αυξανόμενος αριθμός ημι-ιδιωτικών κινεζικών εταιρειών έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων. Κινεζικές εταιρείες όπως η LinkSpace και η Galactic Energy έχουν λανσάρει project που φαίνεται να μιμούνται τις τεχνολογίες της SpaceX.

Τίποτα από αυτά δεν προκαλεί έκπληξη. Κρατικές επιχειρήσεις τόσο σε Ρωσία όσο και σε Ευρώπη αποκάλυψαν πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων που είναι παρόμοιοι τόσο στην εμφάνιση όσο και στη λειτουργία τους με τον Falcon 9.

Όμως, αυτό που κάνει την προσπάθεια της Κίνας να ξεχωρίζει είναι η τεράστια φιλοδοξία της χώρας για την εξερεύνηση του διαστήματος και οι τεράστιοι πόροι για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.

Η κινεζική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία με τη Ρωσία για την από κοινού κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη. Η Κίνα έχει επίσης αρχίσει να σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και να δημιουργήσει ένα τεράστιο διαστημικό σταθμό ηλιακής ενέργειας έως το 2050.

Μπαίνει στο «παιχνίδι» μόνο για να κερδίσει.

Με βάση τα πρόσφατα επιτεύγματα της Κίνας στο διάστημα, δεν θα μπορούσαμε να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις μεγάλες φιλοδοξίες. Τον Δεκέμβριο, η Κίνα έγινε η Τρίτη χώρα που επέστρεψε σεληνιακούς βράχους στη Γη.

Αργότερα μέσα στην άνοιξη, θα επιδιώξει γίνει η δεύτερη χώρα – μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες – που θα προσγειώσει ένα ρόβερ στην επιφάνεια του Αρη.

Στο μεταξύ, η Κίνα έχει ανοίξει διάφορα άλλα «μέτωπα» στο διάστημα, από την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά έως την ανάπτυξη αντιδορυφορικών τεχνολογιών.

Καθώς τα σχέδια της Κίνας προχωρούν, η NASA έχει ξοδέψει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός μεγάλου πυραύλου, του Space Launch System, που θα μπορούσε σύντομα να είναι ξεπερασμένος.

Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου μίας χρήσης είναι τόσο ακριβή που, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Artemis, η NASA θα μπορούσε να υπερβεί τα κονδύλια του Κογκρέσου κατά περισσότερο από 43%.

Η NASA θα μπορούσε επίσης να εγκαταλείψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε λίγα χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα εκπαιδεύει Ευρωπαίους αστροναύτες και τους διδάσκει κινέζικα, ώστε να μπορούν να επισκεφθούν τον μεγάλο διαστημικό σταθμό της.

Εικόνα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η NASA θα μπορούσε επίσης να εγκαταλείψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε λίγα χρόνια. © NASA/ Unsplash

Μερικοί από αυτούς τους Ευρωπαίους αστροναύτες θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια σεληνιακής εξερεύνησης Κίνας και Ρωσίας.

Το κύριο πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας αφορά στην αναπτυσσόμενη εμπορική διαστημική βιομηχανία, επικεφαλής της οποίας είναι αδιαμφισβήτητα η SpaceX. Εάν θέλει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητας εταιρειών όπως η SpaceX που επιδιώκουν να προχωρήσουν περισσότερο στο διάστημα, γρηγορότερα και με λιγότερα χρήματα.

Αυτό το είδος συνεργασίας ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει ήδη λειτουργήσει, με τη NASA να αγοράζει υπηρεσίες από εταιρείες όπως η SpaceX, η Northrop Grumman και η Boeing για τη μεταφορά φορτίου και αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους – πριν από περίπου πέντε χρόνια – η Κίνα άρχισε να υποστηρίζει δεκάδες εταιρείες που της παρείχαν πυραύλους και δορυφόρους. Ο αγώνας για την κυριαρχία στο διάστημα τον 21ο αιώνα, επομένως, δεν είναι τόσο ανάμεσα στην Κίνα και στη NASA. Αφορά περισσότερο την εμπορική διαστημική βιομηχανία της Κίνας και των ΗΠΑ.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, η SpaceX κέντρισε όλα τα βλέμματα όταν άρχισε να προσγειώνει με επιτυχία τους πυραύλους Falcon 9, επιτυγχάνοντας ένα μηχανολογικό κατόρθωμα που πολλοί είχαν προηγουμένως θεωρήσει αδύνατο.

Ενώ ιστορικά οι πύραυλοι απορρίπτονταν τελικά στον ωκεανό αφού ξόδευαν τα καύσιμα τους κατά τη διάρκεια της πτήσης τους σε τροχιά, η SpaceX κατάφερε να προσγειώσει κάθετα τους πυραύλους σε πλατφόρμες στη θάλασσα και την ξηρά προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να τους επαναχρησιμοποιήσει και να εξοικονομήσει χρήματα.

Γιατί η κίνα θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη
Εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9. © Shutterstock

Αργότερα, η εταιρεία ένωσε τρεις από τους πυρήνες των Falcon 9 για να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο και πολύ πιο ισχυρό πύραυλο, που ονομάζεται Falcon Heavy. Τώρα, δοκιμάζει να δημιουργήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο, τον Starship, που προορίζεται για να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τον Αρη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Κίνα παρουσίασε εντυπωσιακά παρόμοια διαστημικά σχέδια. Η διαστημική υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι θα κατασκευάσει έναν πύραυλο τριπλού πυρήνα, που μοιάζει με τον Falcon Heavy της SpaceX.

Επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια για να προχωρήσει στη δημιουργία του τεράστιου πυραύλου Long March 9, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει σε τροχιά έως και 140 μετρικούς τόνους – έχοντας την ίδια χωρητικότητα με τον πύραυλο Saturn V, έναν αμερικανικό πύραυλο που θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει πετάξει ποτέ με επιτυχία.

Αυτός ο τεράστιος πύραυλος θα είναι διαφορετικός από οτιδήποτε έχει δημιουργήσει ποτέ η NASA. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είναι επαναχρησιμοποιούμενος, προσθέτοντας ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν με αυτόν Κινέζους αστροναύτες στον Αρη.

Ενώ η SpaceX έγινε μια εταιρεία που έφερε τρομερές αλλαγές στις διαστημικές τεχνολογίες, οι ΗΠΑ και η Κίνα επιδίδονται σε μια ολοένα και πιο έντονη μάχη για επιρροή και έλεγχο οικονομικών πόρων στη Γη.

Αυτή η σύγκρουση θα επεκταθεί σύντομα στη Σελήνη και τελικά στον Αρη τις επόμενες δεκαετίες. Στον «διαγωνισμό» για γεωπολιτική επιρροή και οικονομικό πλούτο, το διάστημα θα αντιπροσωπεύει όλο και περισσότερο την υπεροχή.

Η Κίνα φαίνεται να το γνωρίζει καλά.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ και η NASA έχουν το πλεονέκτημα ενός πιο ισχυρού διαστημικού προγράμματος και μιας ισχυρότερης εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας. Όμως την τελευταία δεκαετία, η εμπορική διαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ πέτυχε παρά την πίεση του Κογκρέσου και όχι εξαιτίας αυτού.

Εάν το Κογκρέσο και η NASA δεν ακολουθήσουν ένα τολμηρό σχέδιο εξερεύνησης του διαστήματος, η συνέπεια του διαστημικού προγράμματος και της μίμησης των δυτικών τεχνολογιών μπορούν να κάνουν την Κίνα να κυριαρχήσει.

με πληροφορίες από CNN


Διαβάστε επίσης

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Οι 16 πιο χρήσιμες ταξιδιωτικές εφαρμογές για το 2021

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More