Αυτό το κρασί πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα. Τι γεύση έχει;
Photo Credits: Space Cargo Unlimited

Αυτό το κρασί πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα. Τι γεύση έχει;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μετά από ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το πρώτο κρασί που ωρίμασε στο διάστημα επέστρεψε στη Γη και οι γευσιγνώστες το δοκίμασαν για να αντιληφθούν πώς το επηρέασαν οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Οι σομελιέ στο Ινστιτούτο έρευνας κρασιών και αμπελιών στο Μπορντό άνοιξαν το μπουκάλι Château Pétrus 2000 αξίας 5.000 ευρώ μέσα στην εβδομάδα και έκαναν μια τυφλή γευστική δοκιμή συγκρίνοντας το με ένα ίδιο μπουκάλι κρασιού που είχε παλαιωθεί σε ένα κελάρι.

Οι γευσιγνώστες δεν γνώριζαν ποιο είναι το «διαστημικό» και ποιο το «γήινο» κρασί, όμως οι 11 από τους 12 κατάφεραν να αναγνωρίσουν ποιο ήταν το κρασί που ωρίμασε στο κελάρι και ποιο αυτό που ταξίδεψε στο διάστημα.

Το δεύτερο είχε ωριμάσει ταχύτερα, είχε καλύτερη – και πιο έντονη – γεύση και αρώματα.

«Εχω δάκρυα στα μάτια μου», ανέφερε ο Νικολά Γκομ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Space Cargo Unlimited (εταιρείας που πραγματοποίησε το πείραμα), αφού απόλαυσε την πρώτη του γουλιά.

«Οταν εκθέτεις κρασί, κύτταρα και φυτά σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα, δημιουργείς τεράστια πίεση σε έναν ζωντανό οργανισμό», πρόσθεσε.

Οι 12 σομελιέ είχαν διαφορετικές αντιδράσεις όταν δοκίμασαν το «διαστημικό» κρασί, όλοι τους όμως εντυπωσιάστηκαν. Μερικοί είπαν ότι είχε ένα καπνιστό άρωμα και νότες όπως «καμένο πορτοκάλι» ή «φωτιά».

«Αυτό που είχε παραμείνει στη Γη, για μένα, ήταν λίγο πιο ταννικό, λίγο νεότερο. Και σε αυτό που είχε φτάσει στο διάστημα, οι τανίνες είχαν μαλακώσει, ενώ έβγαιναν στην επιφάνεια περισσότερο τα αρώματα λουλουδιών», είπε η Τζέιν Ανσον, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα κρασιών. «Και τα δύο ήταν υπέροχα».

Τον Νοέμβριο του 2019, η SpaceX και η Space Cargo Unlimited τοποθέτησαν 12 μπουκάλια του κρασιού σε χαλύβδινους κυλίνδρους, μαζί με 320 δείγματα κλιμάτων από αμπέλια Μερλό και Καμπερνέ σε ειδικές προστατευτικές θήκες. Τόσο τα μπουκάλια όσο και τα κλίματα πέρασαν περίπου ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν προσγειωθούν στη Γη – στον κόλπο του Μεξικό συγκεκριμένα – τον Ιανουάριο.

Τα υπόλοιπα μπουκάλια κρασιού θα υποβληθούν σε χημικές δοκιμές οι οποίες θα διαρκέσουν μήνες, με τους ερευνητές να διερευνούν το πώς η ωρίμανση στο διάστημα επηρεάζει την ιζηταμογένεση και την έκλυση φυσαλίδων.

Τα ευρήματα από την έρευνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την τεχνητή ωρίμανση των κρασιών στο μέλλον είτε για την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών φυτών, καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλη για τον κλάδο της γεωργίας.

με πληροφορίες από Travel + Leisure


Διαβάστε επίσης

Οι 7 πιο όμορφες «μονόχρωμες» πόλεις στον κόσμο

Οι 16 πιο χρήσιμες ταξιδιωτικές εφαρμογές για το 2021

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σε κάθε χώρα του κόσμου;

«Μια πίτα μα τι πίτα»: 16 λαχταριστές πίτες από όλο τον κόσμο

Αυτές είναι οι 11 πιο ζεστές περιοχές στον κόσμο

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More