Οι περισσότεροι Βρετανοί στηρίζουν την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού
Photo Credits: Shutterstock

Οι περισσότεροι Βρετανοί στηρίζουν την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι περισσότεροι Βρετανοί στηρίζουν την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού που θα επιτρέψουν στους πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά του Covid-19 να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι υπό εξέτασιν από την κυβέρνηση, με την ενημέρωση για το θέμα αυτό να αναμένεται στις 5 Απριλίου, αλλά η ιδέα έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές της να την απορρίπτουν ως επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες και πιθανή αιτία διακρίσεων.

Η έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 8.300 ανθρώπων ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων είναι υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επισκεφθούν έναν συγγενή που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας.

Υψηλό είναι επίσης το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού προκειμένου να επισκεφθούν ένα συγγενικό πρόσωπο σε νοσοκομείο ή να πάνε στο θέατρο ή σε κάποια συναυλία σε κλειστό χώρο.

Σε ό,τι αφορά το να πηγαίνει κανείς σε παμπ και εστιατόρια, ένα από τα σενάρια για το οποίο έχει υπάρξει η πιο έντονη συζήτηση, το 62% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της χρήσης των διαβατηρίων εμβολιασμού.

Καταγράφονται επίσης υψηλά ποσοστά σε αυτούς που θεωρούν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής ή για αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πιθανών οφελών στην οικονομία από τα διαβατήρια εμβολιασμού έναντι εθνικών ή νομικών ανησυχιών, η εικόνα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και την εθνικότητα.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και οι λευκοί τείνουν να θεωρούν ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανησυχιών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία και οι άνθρωποι από εθνικές μειονότητες τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης

Ιστορικές συναυλίες-Γουέμπλεϊ 1992: Ελτον Τζον, Guns N’ Roses, Ντέιβιντ Μπάουι και άλλοι αστέρες τιμούν τον Φρέντι Μέρκιουρι

Οι πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

Τα 11 πιο εντυπωσιακά μετρό στην Ευρώπη

New York Times: αυτά είναι τα 12 καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

13 «car-free» προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More