Ταξιδιωτικό άγχος: πώς θα επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο η ανησυχία για τον Covid;
Photo Credits: ©Shutterstock

Ταξιδιωτικό άγχος: πώς θα επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο η ανησυχία για τον Covid;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Λένε πως οι παθήσεις του σώματος πηγάζουν από τις παθήσεις τις ψυχής. Πώς θα λοιπόν το ταξιδιωτικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τον κλάδο του τουρισμού ;

Η σχέση μεταξύ ταξιδιών και ψυχικής υγείας

Χρόνια πριν αρχίσουμε να κατανοούμε πλήρως την αξία της καλής ψυχικής υγείας, οι διακοπές ήταν πολύ σημαντικές για την ευτυχία των ανθρώπων. Σύμφωνα με την Δρ. Έλενα ΜακΚίοουν, πρόεδρο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA), η πανδημία ήταν μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης.

Με τα ταξίδια και την κινητικότητα να μειώνονται σημαντικά και τους ανθρώπους να μένουν περιορισμένοι σε κλειστούς χώρους, επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο του περιορισμού για τους ανθρώπους.

«Υπό μια γενικότερη έννοια, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι εργάζονταν και ανυπομονούσαν για τις διακοπές τους», λέει η Έλενα. «Είναι το διάλειμμα και η χαλάρωση των ανθρώπων – και τους τελευταίους 12 μήνες δεν μπορέσαμε να πάρουμε όση ξεκούραση χρειαζόμασταν».

Ταξιδιωτικό άγχος: πώς θα επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο η ανησυχία για τον Covid;
© Shutterstock

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τα κίνητρα, την παραγωγικότητα και τη γενικότερη αίσθηση μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης στη ζωή. Οπότε, αυτό που όλοι θέλουν (να κάνουν διακοπές) έμοιαζε με άπιαστο όνειρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δημόσιες συγκοινωνίες

Οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν το λιγότερο αγαπημένο κομμάτι ενός ταξιδιού ακόμη και πριν από την πανδημία. Η νοοτροπία του «δεν πληρώνουμε για να σταθμεύσουμε σε ένα αεροδρόμιο για δύο εβδομάδες» έκανε τους ανθρώπους να επιλέγουν λεωφορεία, τρένα και μετρό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας – έχοντας μαζί τους τεράστιες βαλίτσες.

Στη συνέχεια, βρίσκονταν σε μια υπερβολικά ζεστή αίθουσα αναμονής, χωρίς παράθυρα, με εκατοντάδες άλλους επιβάτες. Και τότε «έρχονταν» το ίδιο το αεροπλάνο, το οποίο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που αύξανε το ταξιδιωτικό άγχος.

«Θα υπάρξει ένα εύλογο άγχος σχετικά με τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών», εξηγεί η Έλενα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα αεροσκάφη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διακοπές στο σπίτι, τα οδικά ταξίδια και οι κοντινές «αποδράσεις» μοιάζουν τώρα να είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ.

Βγαίνοντας στο εξωτερικό

Το να καταφέρουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού να επιβιώσουν ήταν – και θα συνεχίσει να είναι – ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα τους τελευταίους 12 μήνες. Πολλοί πολιτιστικοί χώροι, θέατρα, εστιατόρια, μπαρ και μουσεία ενδέχεται ακόμη και να κλείσουν για πάντα.

Όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν ανυπομονούν για την ημέρα που θα επιστρέψει ο κόσμος – θα είναι όμως τα πράγματα ποτέ τα ίδια;

Σύμφωνα με αφιέρωμα του National Geographic, τα γεγονότα του περασμένου έτους έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον φόβο. Η κοινωνική αποστασιοποίηση κάνει τους ανθρώπους – κυριολεκτικά – να αλλάζουν πεζοδρόμιο για να αποφύγουν το να βρίσκονται κοντά σε άλλους. Προκύπτουν λοιπόν ερωτήματα για το πώς θα επιστρέψουμε στο σημείο να είμαστε δίπλα-δίπλα με κάποιον ξένο σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές.

Ταξιδιωτικό άγχος: πώς θα επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο η ανησυχία για τον Covid;
Η κοινωνική αποστασιοποίηση κάνει τους ανθρώπους – κυριολεκτικά – να αλλάζουν πεζοδρόμιο για να αποφύγουν το να βρίσκονται κοντά σε άλλους. © Shutterstock

Ενώ το μέλλον σχετικά με τους εσωτερικούς χώρους παραμένει αβέβαιο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι – μέχρι να επιτευχθεί παγκόσμια συλλογική ανοσία μέσω του εμβολιασμού – μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η απολύμανση και η μάσκα θα παραμείνουν.

Τα εμβόλια φαίνεται να είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου

Έχουν υπάρξει πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η ιδέα ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την επανέναρξη των ταξιδιών. Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων έχει σε πολλές περιπτώσεις καθυστερήσει λόγω της αβεβαιότητας και του άγχους του κοινού.

«Πρόσφατα είδαμε μια διακοπή στη διάθεση εμβολίων σε ορισμένες χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca», λέει η Ελενα. «Είναι περίπλοκο, γιατί ενώ τα ζητήματα που προέκυψαν χρειάζονταν χρόνο για να αντιμετωπιστούν σωστά, αυτό σημαίνει ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει σε περιοχές της Ευρώπης».

Όσον αφορά στα διαβατήρια εμβολίων, έχει φανεί ότι τα – διαφορετικά μεταξύ τους – σενάρια έχουν δημιουργήσει οργή σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ο οποίος έχει ήδη περάσει ένα χρόνο μακριά από την οικογένεια ή τους φίλους του λόγω των περιορισμών.

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη μακριά από τους αγαπημένους τους, αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση διχασμού που δημιουργήθηκε από ένα πολύ παράξενο έτος. Εκτός από τις διακοπές, το δίλημμα αφορά και το αν θα επιτρέπουν οι αρχές σε πολίτες να ταξιδεύουν για προσωπικούς, εργασιακούς ή λόγους υγείας.

«Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανθρωπότητα βγαίνει από μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιος ότι ο κόσμος είναι υπερβολικά «πολύς» εκεί έξω.

Η επιστροφή των ταξιδιών σημαίνει επιστροφή στα πλήθη, την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τις δημόσιες συγκοινωνίες – λέξεις με τις οποίες πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσφορία αυτή τη στιγμή. Αλλά είναι επίσης μια επιστροφή σε νέες εμπειρίες, περιπέτειες, ανθρώπους και ανεξερεύνητα εδάφη.

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More