Guardian: Ελλάδα και Ισπανία υποδέχονται τουρίστες ενώ η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη
Photo Credits: Shutterstock

Guardian: Ελλάδα και Ισπανία υποδέχονται τουρίστες ενώ η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μπορεί οι πρώτοι ξένοι τουρίστες να έχουν ήδη φτάσει σε Ελλάδα και Ισπανία εν μέσω lockdown, όμως το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να μαστίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, Γερμανοί τουρίστες έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στην Κρήτη από τη Δευτέρα, με έξι μισοάδειες πτήσεις να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αφού ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η είσοδος ορισμένων επισκεπτών πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα της χώρας για τουρίστες στις 14 Μαΐου.

Αρκετές χιλιάδες Γερμανοί αναμένεται να ταξιδέψουν επίσης στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας για το Πάσχα, αφού το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η Μαγιόρκα δεν θεωρείται πλέον περιοχή υψηλού κινδύνου.

Η ταξιδιωτική εταιρεία Tui ανακοίνωσε ότι υπήρξε «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για ταξίδια στη Μεσόγειο.

Αν και πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον Covid-19, οι αφίξεις έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς ντόπιους που εξακολουθούν να υπόκεινται σε αυστηρές απαγορεύσεις.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Ελλάδα απαγορεύονται – με εξαίρεση αυτές που αφορούν σημαντικούς λόγους –, ενώ οι Ισπανοί μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους επίσης όταν συντρέχει κάποιος βασικός λόγος, στον οποίο περιλαμβάνεται και το Πάσχα.

Ελλάδα και Ισπανία υποδέχονται τουρίστες ενώ η πανδημία σαρώνει την Ευρώπη
Γερμανοί τουρίστες έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στην Κρήτη από τη Δευτέρα. © Shutterstock

Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό. Γερμανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους το Πάσχα, ενώ την Τρίτη επιβλήθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα – στο πρότυπο αυτών που διενεργούνται στα αεροδρόμια.

Οι αρχές σε Ελλάδα και Ισπανία έχουν επίσης τονίσει ότι οι ξένοι επισκέπτες θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους ντόπιους και οι ξένοι παραθεριστές θα πρέπει να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ενός αρνητικού μοριακού τεστ ανίχνευσης του Covid-19 πριν φτάσουν και άλλη μια φορά προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Στην Ελλάδα, εστιατόρια, καφετέριες και λιανεμπόριο παραμένουν κλειστά και κανείς δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι χωρίς έγκυρο λόγο που να έχει εγκριθεί με γραπτό μήνυμα, τονίζει το δημοσίευμα του Guardian.

Παράλληλα, στα νησιά των Βαλεαρίδων, συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 17:00 και ισχύει νυχτερινή απαγόρευση από τις 22:00. Τα γκρουπ σε μπαρ και εστιατόρια περιορίζονται σε τέσσερα άτομα.

Οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί στη Μαδρίτη, όπου οι ξένοι τουρίστες μπορούν να πετάξουν με την επίδειξη των αρνητικών αποτελεσμάτων ενός αρνητικού τεστ ανίχνευσης, όμως οι κάτοικοι ενδέχεται να μην μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή μέχρι τις 9 Απριλίου. Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοιχτά στην ισπανική πρωτεύουσα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μ.μ.

Ανθρωποι περπατούν στη Μαδρίτη
Οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί στη Μαδρίτη. © Shutterstock

Εικόνες μεθυσμένων τουριστών – συχνά Γάλλων – προκάλεσαν οργή στη χώρα, ενώ η αστυνομία της Μαδρίτης διέλυσε 353 παράνομα πάρτι, κυρίως σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Airbnb, το Σαββατοκύριακο. Οι «έφοδοι» προκλήθηκαν κυρίως μετά από καταγγελίες γειτόνων.

Η σταδιακή επανέναρξη του τουρισμού έρχεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου η βρετανική μετάλλαξη του Covid-19 δημιουργεί δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

Η Ιταλία πρόκειται να ανακοινώσει την επιβολή μιας καραντίνα πέντε ημερών για ταξιδιώτες που φθάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ. Μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται κάτω από αυστηρούς περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν στην περιοχή τους και ολόκληρη η χώρα θα βρίσκεται σε lockdown τις ημέρες του Πάσχα.

Ο νέος ταξιδιωτικός περιορισμός για το εξωτερικό θα απαιτεί από όσους φτάνουν από μια χώρα της ΕΕ να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ πριν αναχωρήσουν για την Ιταλία και ένα δεύτερο μετά από πέντε ημέρες αυτο-απομόνωσης, με εξαίρεση μόνο περιπτώσεις «αποδεδειγμένης αναγκαιότητας και επείγουσας ανάγκης».

«Δεν μπορώ να φύγω από τον δήμο μου, αλλά μπορώ να πετάξω στα Κανάρια Νησιά – είναι παράλογο», δήλωσε ο Μπερνάμπο Μπόκα, επικεφαλής της ομοσπονδίας των Ιταλών ξενοδόχων, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ομοσπονδίας ένιωσαν να «κοροϊδεύονται» – «το 85% από εμάς αναγκαζόμαστε να παραμείνουμε κλειστοί. Εν τω μεταξύ, χαρίζουμε τουρίστες στο εξωτερικό».

Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για το ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιστροφή των ραγδαία αυξανόμενων κρουσμάτων του Covid-19, τα οποία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100.000 την ημέρα – από τα 20.000 σήμερα.

Η Καγκελάριος αντιμετωπίζει πιέσεις από τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατών της χώρας προκειμένου να προχωρήσει σε ένα σκληρότερο lockdown για την αντιμετώπιση της έξαρσης του ιού.

Στη Γαλλία, τα περιοριστικά μέτρα είναι κατά 50% λιγότερο επιτυχημένα στο να κρατήσουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους σε σχέση με το πρώτο πλήρες lockdown της χώρας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Google, ενώ  οι ειδικοί προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αποφύγει ακόμη ένα πλήρες lockdown, αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη εάν το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση του να βγαίνουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους χωρίς να υπάρχει κάποιος βασικός λόγος είναι και πάλι απαραίτητα.

με πληροφορίες από Guardian


Διαβάστε επίσης

Ιστορικές συναυλίες-Γουέμπλεϊ 1992: Ελτον Τζον, Guns N’ Roses, Ντέιβιντ Μπάουι και άλλοι αστέρες τιμούν τον Φρέντι Μέρκιουρι

Οι πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα;

Τα 11 πιο εντυπωσιακά μετρό στην Ευρώπη

New York Times: αυτά είναι τα 12 καλύτερα ελληνικά κόκκινα κρασιά

13 «car-free» προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More