Airbnb: μειωμένος ο αριθμός των καταχωρήσεων εξαιτίας της πανδημίας
Photo Credits: ©Andrea Davis/Unsplash

Airbnb: μειωμένος ο αριθμός των καταχωρήσεων εξαιτίας της πανδημίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Παρόλο που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποδείχθηκε ανθεκτικός εν μέσω των Lockdown, η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό καταχωρήσεων της Airbnb.

Σύμφωνα με ανάλυση της AirDNA , η Airbnb  η οποία είδε την προσφορά της να υπερδιπλασιάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με έως και 5,4 εκατομμύρια ενεργές καταχωρήσεις σε σύγκριση με 2,3 εκατομμύρια στις αρχές του 2017 – έχασε το 5% των συνολικών καταχωρήσεών της από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

Από εκείνη την περίοδο, ωστόσο, οι συνολικές καταχωρήσεις της έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,5%.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, ορεινές και παράκτιες τοποθεσίες απέκτησαν τον μεγαλύτερο αριθμό των νέων καταχωρήσεων, οι οποίες ορίζονται ως «ενεργές» επειδή έχουν τουλάχιστον μία προηγούμενη διανυκτέρευση.

Η αυξανόμενη προσφορά σε περιοχές-resort ωφέλησε κυρίως του μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων, οι οποίοι τείνουν να διαχειρίζονται ένα μεγάλο ποσοστό ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλοι πάροχοι αύξησαν τον αριθμό των διαθέσιμων διαμερισμάτων τους κατά περισσότερο από 14% το προηγούμενο έτος, ενώ οι διαθέσιμες καταχωρήσεις μειώθηκαν κατά 9% για τους πάροχους με ένα μόνο διαμέρισμα – το οποίο βρίσκεται συνήθως σε μεγάλες αστικές περιοχές.

H Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρήσεών της από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020

Πώς επηρεάστηκε ο αριθμός των καταχωρήσεων της Airbnb από την πανδημία
 © Shutterstock

Τόσο στις μεγάλες όσο και οι «μεσαίες» πόλεις των ΗΠΑ σημειώθηκε μείωση στις διαθέσιμες καταχωρήσεις, ενώ οι αστικές περιοχές ήταν ο μόνος τύπος τοποθεσίας στην οποία σημειώθηκε μείωση στις ενεργές καταχωρήσεις. Επί του παρόντος, οι αστικές περιοχές αποτελούν μόλις το 20% των καταχωρήσεων στην πλατφόρμα, ποσοστό που ανέρχονταν σε 40% το 2016.

Συνολικά, οι ενεργές καταχωρήσεις μειώθηκαν περισσότερο στον Καναδά, όπου το 40% των διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σε τρεις πόλεις – το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ – στις αρχές του 2021.

Ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε περισσότερο στη Γαλλία, όπου σχεδόν όλες οι περιοχές κατέγραψαν αύξηση στα διαθέσιμα διαμερίσματα.

Εν τω μεταξύ, από τις 25 μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης, το Άμστερνταμ έχει «χάσει» τις περισσότερες διαθέσιμες καταχωρήσεις (-45% από τον Φεβρουάριο του 2021). Ωστόσο, η αγορά είναι πιθανό να δει μια ταχύτερη ανάκαμψη το επόμενο διάστημα.

Αγορές όπως η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Πεκίνο έχουν σημαντικές μειώσεις τόσο στις ενεργές όσο και στις διαθέσιμες καταχωρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μειώσεις είναι πιθανότερο να είναι μόνιμες.

Μεγαλύτερο πλήγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η AirDNA αναφέρει ότι τα lockdown και οι επακόλουθοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί  «περιορίζουν σοβαρά» τον αριθμό των διαθέσιμων καταχωρήσεων. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών των καταχωρήσεων θα επανεμφανιστεί στην πλατφόρμα μετά το τέλος των περιορισμών.

Σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2021, καθώς οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται και ο κόσμος θα αρχίσει να ταξιδεύει και πάλι.

Στο εγγύς μέλλον, οι τύποι αγορών που είχαν την καλύτερη απόδοση το 2020 θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν το 2021. Εν τω μεταξύ, οι αστικές τοποθεσίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλή απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Η πανδημία έχει αλλάξει δραστικά πολλές καθιερωμένες τάσεις της Airbnb, ειδικά σε μεγάλες αγορές. Ενώ οι αλλαγές ποικίλλουν, ως επί το πλείστον αντικατοπτρίζουν την αλλαγή του Covid-19 στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών», λέει ο Τζέιμι Λέιν, αντιπρόεδρος της AirDNA.

«Καθώς τα εμβόλια θα συνεχίσουν να διατίθενται και η ζήτηση θα αυξήσει τις κρατήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουμε να δούμε την προσφορά να αυξάνεται, ιδίως σε τοποθεσίες που είχαν την καλύτερη απόδοση για το 2020», προσθέτει.

με πληροφορίες από PhocusWire


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More