Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο ζωής των πλουσίων

Η πανδημία αλλάζει τον τρόπο ζωής των πλουσίων

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τους εύπορους επενδυτές να αναθεωρήσουν τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS.

Η μείωση των ταξιδιών, οι λιγότερες μετακινήσεις προς το γραφείο και η «αποαστικοποίηση» είναι μερικές από τις κινήσεις που σκέφτονται να εφαρμόσουν οι συμμετέχοντες. Το 75% των ερωτηθέντων σημειώνει, μάλιστα, ότι «η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια».

Το κόστος του COVID-19 έχει αναγκάσει ανθρώπους όλων των εισοδημάτων να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Οι περισσότεροι ίσως να πιστεύουν ότι οι «πλούσιοι» θα ήταν «θωρακισμένοι» απέναντι στην πανδημία, αλλά σύμφωνα με την έρευνα η μεγάλη πλειοψηφία των πλουσίων μοιράζεται – τουλάχιστον – το άγχος των «απλών ανθρώπων» για το μέλλον.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 3800 επενδυτές από 15 διαφορετικές αγορές και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της οι περισσότεροι «σκέφτονται να προσαρμόσουν τη ζωή τους στα νέα δεδομένα».

«Με την πανδημία να είναι ακόμα υπαρκτή, οι επενδυτές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά», αναφέρει η έρευνα. «Οι περισσότεροι θα βρουν τον δρόμο τους, θέτοντας καθαρές προτεραιότητες, έχοντας καλούς συμβούλους και εκτιμώντας τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή».

Καθώς, η τηλεργασία κερδίζει έδαφος, το 70% των ερωτηθέντων σκοπεύει να μειώσει τις μετακινήσεις του προς το γραφείο, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες σκέφτονται να μετακομίσουν πιο κοντά στις οικογένειες τους. Σχεδόν το 50% θα προσπαθήσει να αποφύγει τις πυκνοκατοικημένες πόλεις, ενώ το 88% θεωρεί την υγεία ως νουμέρο ένα προτεραιότητα.

Την ίδια στιγμή, το 66% των επενδυτών αναφέρει ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τα χρήματα.

Τα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων «εκτινάχθηκαν» πάνω από τα 500 δις. δολάρια από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, αλλά σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα πάνω από τους μισούς επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχίες για το αν οι αποταμιεύσεις τους θα είναι αρκετές σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού και για το γεογνός ότι θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να αντισταθμίσουν το πλήγμα που δέχθηκαν τα συνταξιοδοτικά τους πακέτα.

Πιο συγκεκριμένα, το 60% ανησυχεί για το αν θα είναι «οικονομικό βάρος» στις οικογένειές του σε περίπτωση που νοσήσει ενώ το 54% εκφράζει ανασφάλεια για το μέγεθος της κληρονομιάς που θα αφήσει στην οικογένειά του.

Ηλικιακές και τοπικές διαφορές

Η UBS, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πλούτου, ανακάλυψε ότι οι φόβοι των συμμετεχόντων σχετίζονται με την ηλικία και τον τόπο διαμονής του.

Οι νεότεροι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το αν θα πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για καλύψουν τη ζημιά που υπέστη η περιουσία τους λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα, ανησυχούν για το αν θα έχουν αρκετά χρήματα για να «αλλάξουν» τον κόσμο.

Το 82% Αμερικανών επενδυτών θεωρεί ότι η δημόσια ζωή έχει αλλάξει για πάντα, ενώ το 86% επισημαίνει ότι το αίσθημα του φόβου θα παραμείνει επ’ αόριστον. Πολλοί επενδυτές αναφέρουν, επίσης, ότι η πανδημία οδήγησε στην ανακατάταξη των αξιών τους και ότι πλέον δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια, την υγεία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70% των Αμερικανών συμμετεχόντων αναφέρει ότι η πανδημία επηρέασε την οικονομική του κατάσταση, ενώ το 77% ότι επλήγησαν τα συνταξιοδοτικά του πλάνα.

Σε παγκόσμια επίπεδο, μόνο οι Λατινοαμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον σε σχέση με τους Αμερικανούς, ενώ το 84% εξ’ αυτών δηλώνει ότι η ζωή του άλλαξε για πάντα. Το 74% και 71% των Ευρωπαίων και Ασιατών επενδυτών, αντίστοιχα, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More