Bloomberg: «οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη ίσως αργήσουν έως το 2022»
Photo Credits: Shutterstock

Bloomberg: «οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη ίσως αργήσουν έως το 2022»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Αυτές οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη για τις οποίες κάνατε κράτηση πριν από ένα μήνα μοιάζουν πλέον σαν όνειρο», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Πράγματι, αφότου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έδωσε ελπίδες με την ανακοίνωση του οδικού χάρτη εξόδου από το lockdown, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η απαγόρευση των διακοπών στο εξωτερικό θα μπορούσε να παραταθεί μετά τις 17 Μαΐου.

Αντίστοιχα, η Γερμανία εξετάζει ένα προσωρινό περιορισμό για τις διακοπές στο εξωτερικό, αφού οι πολίτες της έσπευσαν να κλείσουν ταξίδια στο νησί της Μαγιόρκα για την περίοδο του Πάσχα.

Αυτοί οι περιορισμοί είναι απoτέλεσμα της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης σε ολόκληρη την ήπειρο, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να οδηγεί σε αυστηρότερους περιορισμούς και τη διανομή των εμβολίων να μην καλύπτει ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για όσους «στοιχηματίζουν» σε μια γρήγορη ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών λόγω των εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών πρακτορείων και χωρών που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και – φυσικά – η Ελλάδα.

Το timing είναι πολύ κακό, καθώς το Πάσχα θα ήταν η καλύτερη περίοδος για τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων μετά τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί στον ταξιδιωτικό κλάδο που παραμένουν αισιόδοξοι για το φετινό καλοκαίρι.

Ο Μάικλς Ο’Λέρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που θα έχουν επιτευχθεί έως τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση ταξιδιών σε δημοφιλείς προορισμούς.

Ο Σεμπάστιεν Μπαζίν, διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, δήλωσε ότι παρατήρησε μια αύξηση στις κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η TUI ανέφερε ότι υπήρξε τεράστια ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες αγορές της.

Μπορεί να έχουν δίκιο. Τα διαβατήρια εμβολιασμού ή οποιοδήποτε σύστημα θα μπορεί να τεκμηριώσει εάν οι ταξιδιώτες είναι εμβολιασμένοι ή διαθέτουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης του Covid-19 μπορούν να προσφέρουν κάποια λύση.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα υποδεχθεί επισκέπτες από τις 14 Μαΐου, αρκεί να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή τα αποτελέσματα ενός αρνητικού τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απίθανο να αποφασίσουν ότι ο κίνδυνος των νέων μεταλλάξεων του ιού είναι πολύ μεγάλος για να επιτρέψουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.

Ορισμένοι ήδη ακυρώνουν ή καθυστερούν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στο εξωτερικό, για τα οποία έκαναν κράτηση πριν από λίγες εβδομάδες. Παρόλο που η πλειονότητα των πωλήσεων της TUI αφορά την περίοδο μετά τον Ιούλιο, ορισμένοι τις αναβάλλουν περαιτέρω – μέχρι την Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον επόμενο Μάιο.

Ετσι, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει σε 75% τη χωρητικότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, από το 80% που αρχικά υπολόγιζε – πάντα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Και παρά την αισιοδοξία της Accor, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι επίσης έτοιμος για μια δύσκολη περίοδο. Η Deloitte διαπίστωσε ότι το 71% των εταιρειών φιλοξενίας που ρωτήθηκαν μέσα στο μήνα ανέφεραν ότι η αναστάτωση αναμένεται να διαρκέσει καθ ΄όλη τη διάρκεια του 2021.

με πληροφορίες από Bloomberg

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More