Είναι αρκετά τα διαβατήρια εμβολιασμού για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι;
Photo Credits: Nick Karvounis/ Unsplash

Είναι αρκετά τα διαβατήρια εμβολιασμού για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η «πόρτα» για τις καλοκαιρινές διακοπές ανοίγει σταδιακά στην Ευρώπη – και για όσους θέλουν να την «διαβούν» για να κάνουν διακοπές εν μέσω των συνεχιζόμενων περιορισμών του Covid-19, το «κλειδί» μπορεί να είναι σύντομα διαθέσιμο: τα διαβατήρια εμβολιασμού έρχονται για να σώσουν το Ευρωπαϊκό καλοκαίρι.

Ενώ τα σύνορα είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστά τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει την έκδοση ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού ή Διαβατηρίου Εμβολιασμού που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα ή αρνητικά αποτελέσματα από τεστ ανίχνευσης του Covid-19 να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ενωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται με ανυπομονησία από ευρωπαϊκούς προορισμούς που εξαρτώνται από τον τουρισμό, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Αλλά θα είναι δίκαιο;

Ενώ η τουριστική βιομηχανία είναι αισιόδοξη για το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα μέσα στον Μάρτιο, υπάρχουν φόβοι ότι η ανομοιογενής διάθεση των εμβολίων στα μέλη της  Ευρώπης θα μπορούσαν να κάνουν ορισμένες χώρες να επωφεληθούν περισσότερο από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Παρομοίως, με ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες να προηγούνται στη διαδικασία του εμβολιασμού, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να παραμείνουν στο σπίτι τους, παρακολουθώντας ηλικιωμένους πολίτες να πετούν για μία «θέση στον ήλιο».

Και ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναφέρει ότι το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι απλώς ένα έγγραφο που θα επιτρέπει στους πολίτες την ελεύθερη διέλευση δια μέσου των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ανησυχίες ότι θα είναι απαραίτητα για την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο – ελέω Brexit – δεν θα είναι μέρος της συμφωνίας για τα διαβατήρια εμβολιασμού, η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού του θα μπορούσε να του επιτρέψει να κάνει ειδικές ταξιδιωτικές διμερείς συμφωνίες με ορισμένες χώρες της ΕΕ που θέλουν να υποδεχτούν Βρετανούς τουρίστες.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού ίσως «σώσουν» το καλοκαίρι
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να παραμείνουν στο σπίτι τους, παρακολουθώντας ηλικιωμένους πολίτες να πετούν για μία «θέση στον ήλιο». © Vidar Nordli-Mathisen/ Unsplash

Πολίτες της ΕΕ που δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις για να εμβολιαστούν – ή δεν θέλουν να το κάνουν – θα μπορούσαν να «παραγκωνιστούν» από τη διαδικασία της επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά εάν δεν δεχτούν να υποβληθούν σε τακτικά τεστ.

«Διαγενεακή αδικία»

Ενας «προάγγελος» αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει φαίνεται να υπάρχει ήδη στη θάλασσα. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας διαφημίζουν καλοκαιρινά δρομολόγια που θα είναι ανοιχτά μόνο σε επιβάτες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η οργή, υποστηρίζουν ορισμένοι σχολιαστές, είναι αναπόφευκτη.

«Μόνο οι άνω των 50 θα εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι, οπότε μπορεί να υπάρχουν διαμαρτυρίες από νεότερους ανθρώπους», δήλωσε η Κέι Μακλντος, πρώην συντάκτρια των περιοδικών Health Which και WI Life. «Αυτό αυξάνει την αίσθηση διαγενεακής αδικίας».

Ο Νόρμερτ Χίντι, ένας 24χρονος μαθητής από τη Βουδαπέστη, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που δεν ελπίζουν να πάνε διακοπές.

«Για να το θέσω ξεκάθαρα, δεν είναι δίκαιο», λέει ο Χίντι στο CNN Travel. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε ή πιθανότατα να πάμε σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο».

«Η μεγαλύτερη γενιά έκανε πρώτη το εμβόλιο επειδή διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα δικαιώματα», προσθέτει.

Ο Μπράιαν Γιάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της G Adventures, είναι σίγουρος ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα βοηθήσουν στην επανέναρξη του τουρισμού παγκοσμίως – ακόμη και αν κάποιοι θα «μείνουν πίσω» φέτος.

Διαβατήρια εμβολιασμού
Τα διαβατήρια εμβολιασμού θα βοηθήσουν στην επανέναρξη του τουρισμού παγκοσμίως. © rawkkim/ Unsplash

«Με τα διεθνή ταξίδια να έχουν σχεδόν απαγορευθεί εδώ και ένα χρόνο, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να βρουν μια κοινή λύση για το άνοιγμα των συνόρων και να επιτρέψουν στους τουρίστες να αρχίσουν να πετούν ξανά», τονίζει.

«Το εμβόλιο αύξησε την αυτοπεποίθηση για όσους είναι άνω των 50 ετών, ενώ όμως οι προτάσεις για τα διαβατήρια εμβολιασμού θα αποτελούσαν μια καλή λύση για την απόδειξη των εμβολιασμών, αφήνουν έξω μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών».

Ο Γιανγκ λέει ότι η επιλογή της ΕΕ να περιλαμβάνονται στο πράσινο διαβατήριο άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά επιδεικνύουν το αρνητικό αποτέλεσμα ενός τεστ ανίχνευσης του Covid-19 θα βοηθήσει, όμως τα εμπόδια για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

«Το τρέχον κόστος των τεστ θα αποτρέψει ορισμένους ταξιδιώτες, ειδικά εάν χρειάζεται να κάνουν πολλά τεστ όταν ταξιδέψουν», περιγράφει.

Εάν εγκριθεί, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ θα ισχύσει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Μοιάζει σαν ένα «χρυσό εισιτήριο», όμως στην πραγματικότητα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη ενδέχεται να μην τα εκδώσουν σε μεγάλη κλίμακα. Πολλές χώρες εισέρχονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, κάτι που οδηγεί σε νέα lockdown.

Οι συνεχιζόμενες διαμάχες σχετικά με την προμήθεια εμβολίων και η καχυποψία για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca – που οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι είναι αβάσιμη – εμπόδισαν την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού που ήταν ήδη πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Στην Ουγγαρία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η στόχευση της επιτροπής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προμήθεια των εμβολίων.

«Θεωρούμε τη συζήτηση σχετικά με το πιστοποιητικό ως μια ψεύτικη αντιπαράθεση. Στις Βρυξέλλες κανείς δεν περιμένει πιστοποιητικά – περιμένουμε εμβόλια», δήλωσε την Πέμπτη ο Γκεργκέλι Γκούλας, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Διαφάνεια

Το σχέδιο για τα πιστοποιητικά θα χρειαστεί την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και να εισαχθεί τον Ιούνιο. Εν μέσω ανησυχίας από χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις, οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

«Προτείνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στον στόχο του ανοίγματος της ΕΕ με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος υγείας και ασφάλειας τροφίμων.

«Η κατάσταση με τον ιό στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη και οι εμπιστοσύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ζωτικής σημασίας. Μόνο μέσω μιας κοινής προσέγγισης μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, με βάση τη διαφάνεια στα μέτρα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν κοινωνίες «δύο επιπέδων» με τα διαβατήρια εμβολιασμού, πρότεινε μέσα στη βδομάδα το δικό του «έξυπνο ψηφιακό πιστοποιητικό» – το οποίο τόνισε ότι δεν θα είναι κάποιο διαβατήριο ταξιδιού.

Ανδρας κάνει check-in με ψηφιακό διαβατήριο
«Προτείνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στον στόχο του ανοίγματος της ΕΕ με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο». © Shutterstock

«Είναι κάτι διαφορετικό από ένα διαβατήριο», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλουγκ. «Δεν υποστηρίζουμε σε αυτό το στάδιο ότι ο εμβολιασμός καθορίζει το κάτα πόσον μπορείτε να ταξιδέψετε ή όχι. Δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενο».

Υποστηρίζει ότι υπάρχουν ηθικοί, πρακτικοί και επιστημονικοί λόγοι για αυτό.

«Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη εμβολίων», τονίζει. «Ετσι, αυτό θα αύξανε τις ανισότητες – και αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε από την πανδημία του Covid-19, είναι ότι οι ευάλωτοι υπέφεραν δυσανάλογα πολύ».

Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία απέναντι στον Covid και η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό εγείρουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την καταλληλότητα των πιστοποιητικών ως βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Ολα αυτά δεν φαίνεται να εμποδίζουν ορισμένς χώρες από το να προχωρήσουν με τα δικά τους συστήματα πιστοποίησης.

Νικητές και ηττημένοι

Το Ισραήλ, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, χρησιμοποιεί ήδη ένα «πράσινο διαβατήριο» για να ανοίξει εστιατόρια, μπαρ και δημόσιους χώρους. Οι αξιωματούχοι του τουρισμού στη Δανία πρότειναν κάτι παρόμοιο, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ένα «καλοκαίρι χαράς».

Εν τω μεταξύ, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες υιοθετούν τη λύση πιστοποιητικών για να διασφαλίσουν την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών. Η Qantas ξεκίνησε τη δοκιμή του συστήματος CommonPass, το οποίο θα είναι απαραίτητο για ταξίδια στο εξωτερικό όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα της Αυστραλίας.

Αλλες αεροπορικές εταιρείες υιοθετούν το ψηφιακό διαβατήριο που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (IATA), το οποίο θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναρτούν τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

Μέσα σε αυτόν τον μπερδεμένο «λαβύρινθο» ψηφιακής γραφειοκρατίας, είναι πιθανό μια αποφασιστική στάση της ΕΕ να συμβάλει στην ύπαρξη ομοιομορφίας και σαφήνειας στα μέτρα που θα παρθούν για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, προσθέτει η Μακλντος, θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι.

«Το δικαίωμα να μην εκτίθεσαι σε μια θανατηφόρα ασθένεια υπερτερεί των δικαιωμάτων των μη εμβολιασμένων», τονίζει. «Ισως αυτό να αλλάξει εάν ο εμβολιασμός τελικά κάνει τον Covid-19 κάτι πιο συνηθισμένο, όπως η εποχική γρίπη».

«Αλλά κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, οπότε ακόμη και τα άτομα που το έχουν κάνει εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο».

με πληροφορίες από CNN Travel

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More