Ελλάδα και Nότια Ευρώπη στο «κυνήγι» εμβολιασμένων τουριστών
Photo Credits: alexander r markovic/ Flickr

Ελλάδα και Nότια Ευρώπη στο «κυνήγι» εμβολιασμένων τουριστών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Με τα ανεξέλεγκτα ποσοστά μολύνσεων από τον Covid-19 και τους θανάτους να ξεπερνούν τους 125.000, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το 2021 ως ο «παρίας» της Ευρώπης. Μετά την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού του όμως, όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – επιδίδονται σε ένα «κυνήγι» εμβολιασμένων Βρετανών τουριστών που θέλουν να ξεφύγουν το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της από τις 14 Μαΐου, ενώ το CNN αναφέρει ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποιούν έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο για να φέρουν Βρετανούς τουρίστες στη χώρα».

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα θα υποδεχτεί όποιον έχει εμβολιαστεί, όποιον θα μπορούσε να αποδείξει ότι έχει αντισώματα ή το αρνητικό αποτέλεσμα ενός τεστ ανίχνευση του Covid-19.

«Μπορώ σχεδόν να σας ακούσω να σιγομουρμουρίζετε το νέο μας σλόγκαν ήδη: «All you want is Greece». Ναι, φέτος και για πάντα, «το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα». Για να βάλετε ξανά ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσετε τη ζωή σας, «το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Το CNN τονίζει ότι ο «παθιασμένος λόγος» του ξεκίνησε έναν αγώνα για τα χρήματα που εξοικονόμησαν οι τουρίστες εν μέσω lockdown, τα οποία οι κυβερνήσεις σε όλη τη Μεσόγειο ελπίζουν ότι θα μετριάσουν κάπως τις οικονομικές απώλειες του προηγούμενου έτους.

Ελλάδα και Nότια Ευρώπη στο «κυνήγι» Βρετανών τουριστών
Oλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – επιδίδονται σε ένα «κυνήγι» Βρετανών τουριστών που θέλουν να ξεφύγουν το καλοκαίρι. © Frederic/ Flickr

Η Κύπρος ανέφερε ότι θα δεχτεί εμβολιασμένους Βρετανούς από την 1η Μαΐου. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να υποδεχτούν ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο όταν αυτό θα είναι ασφαλές και πάλι.

Η αγορά είναι αρκετά μεγάλη. Η ABTA, μια βρετανική ταξιδιωτική εμπορική ένωση, λέει ότι το 63% των Βρετανών ελπίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό το 2021.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, είναι παράνομο να φύγει κάποιος από το Ηνωμένο Βασίλειο για να κάνει διακοπές.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι η συντομότερη ημερομηνία στην οποία θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι η 17η Μαΐου.

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τις ευρωπαϊκές χώρες και τους επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου από το να παρακινούν τους τουρίστες να κάνουν κρατήσεις.

Η TUI, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε αύξηση της τάξης του 500% την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης του Τζόνσον για τον «οδικό χάρτη» της εξόδου της χώρας από το lockdown.

H Thomas Cook από την άλλη, παρατήρησε αύξηση της τάξης του 25% στις αναζητήσεις για την Κύπρο μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι σκοπεύει να υποδεχθεί εμβολιασμένους Βρετανούς.

Από ευέλικτες προσφορές κρατήσεων έως αξιωματούχους που διαφημίζουν την επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχει αναμφισβήτητα μια προσπάθεια τα κράτη να προσελκύσουν τους τουρίστες να κάνουν κράτηση το συντομότερο δυνατό.

Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα τους.
Υπάρχει αναμφισβήτητα μια προσπάθεια τα κράτη να προσελκύσουν τους τουρίστες να κάνουν κράτηση το συντομότερο δυνατό. © Shutterstock

Για τον Λουίς Αραούχο, πρόεδρος του VisitPortugal, δεν είναι νωρίς για να κλείσει κάποιος τις διακοπές του. «Θα πρέπει να κάνουν κράτηση αμέσως».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη […] Το χρειαζόμαστε τώρα γιατί κάθε μέρα που περνά είναι μία χαμένη μέρα», προσθέτει.

Με συνεχώς μειωμένα ποσοστά μολύνσεων (κάτω από 83,2 ανά 100.000 πολίτες), ο Αραούχο επισημαίνει ότι η Πορτογαλία θα είναι σύντομα έτοιμη να καλωσορίσει τουρίστες.

Ωστόσο, δεν θα είναι μόνο εμβολιασμένοι επισκέπτες. Ο Αραούχο θέλει όποιος έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν νοσεί από τον Covid-19 – είτε με αρνητικό τεστ ή με απόδειξη ότι έχει αντισώματα – να μπορεί να επισκεφθεί την Πορτογαλία.

«Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι άνθρωποι – ακόμη και από τις χώρες υψηλού κινδύνου – μπορούν να εισέλθουν στη χώρα εάν έχουν αποδείξεις ότι δεν έχουν μολυνθεί», τονίζει.

Κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα

Η Πορτογαλία δεν ανταγωνίζεται με άλλες χώρες της Ευρώπης για εμβολιασμένους τουρίστες, λέει ο Αραούχο.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία κοινών κανόνων υγειονομικής ασφάλειας για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών.

«Νομίζω ότι ο ανταγωνισμός έγκειται στο να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Δεν είναι σημαντικό εάν θα έχουμε πέντε περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα ή 10 λιγότερους από την Ισπανία».

Ελλάδα και Nότια Ευρώπη στο «κυνήγι» εμβολιασμένων τουριστών
«Νομίζω ότι ο ανταγωνισμός έγκειται στο να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη». © Gerrie van der Walt/ Flickr

Οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν επίσης να εμπνεύσουν ασφάλεια στους ταξιδιώτες.

Στην Ελλάδα δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατοίκων 40 μικρών νησιών με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων του Καστελόριζου, της Γαύδου και της Χάλκης – πριν εμβολιαστούν οι κάτοικοι δημοφιλών τουριστικών νησιών όπως η Μύκονος και η Κρήτη.

Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο, καθιστώντας πιο ασφαλές για αυτούς και τους επισκέπτες το «άνοιγμα» του τουρισμού.

«Πιστεύουμε ότι η τελευταία ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού σχετικά με τους Βρετανούς τουρίστες και τα πρωτόκολλα για τα ταξίδια στην Ελλάδα θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των καταναλωτών πριν από τη θερινή περίοδο», λέει ο Δήμος Στασινόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Epoque Collection, η οποία έχει ακίνητα στη Σαντορίνη και την Αθήνα.

«Θα εισαγάγουμε μια σειρά υγειονομικών μέτρων ασφαλείας στο OMMA Santorini – όταν θα ανοίξει τον Μάιο – και θα προσφέρουμε ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης για να είναι ήρεμοι οι επισκέπτες», προσθέτει.

«Τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν θερμομετρικούς ελέγχους, κιτ ασφαλείας σε κάθε δωμάτιο, πρωτόκολλα συχνού καθαρισμού σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ και απολυμασμένες κάρτες-κλειδιά».

Η στόχευση των τουριστικών προορισμών στη νότια Ευρώπη δεν επικεντρώνεται μόνο στους Βρετανούς.

Το Ισραήλ έχει το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών στον κόσμο, με 4,8 εκατομμύρια – από τους συνολικά 9 εκατομμύρια – πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και το 80% να έχει κάνει μόνο μία.

Η χώρα έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες λόγω της ανησυχίας σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

Οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να επιδεικνύουν το «πράσινο διαβατήριο», αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν μέχρι και 10 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος ίσως κάνει το Ισραήλ έναν προορισμό που θα είναι σε θέση να προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν μία ασφαλή «απόδραση».

«Η επιτυχία του εμβολιασμού στο Ισραήλ έχει δώσει ελπίδα για την επιστροφή του διεθνούς τουρισμού», λέει η Σάρον Μπερσάντσκι, διευθύντρια του Γραφείου Τουρισμού του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιτρέπει στη βιομηχανία να σχεδιάζει την επιστροφή των τουριστών στο όχι πολύ μακρινό μέλλον – καθιστώντας το Ισραήλ όχι μόνο έναν ελκυστικό προορισμό, αλλά και έναν υγειονομικά ασφαλή».

Η Μπερσάντσκι είναι αισιόδοξη ότι οι τουρίστες θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα. Και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χώρα θα  βιώσει μια τουριστική «έκρηξη», ενώ οι άλλες απλά θα παρακολουθούν.

Παρά το γεγονός ότι τα τουριστικά συμβούλια και οι επαγγελματίες του κλάδου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδείξουν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες με ασφάλεια, τα ταξίδια αναψυχής φαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατά για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Ωστόσο, οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή ενέχουν μεγάλο βαθμό ρίσκου, αναφέρει ο Ρόρι Μπόλαντ, ταξιδιωτικός συντάκτης στο which.co.uk.

«Η συμβουλή μας είναι ότι είναι πολύ νωρίς για κράτηση», λέει. «Δεν ξέρετε πού ή πότε μπορείτε να πάτε και η κράτηση αυτή τη στιγμή ενέχει οικονομικό κίνδυνο».

Ο Μπόλαντ επισημαίνει επίσης ότι οι ειδήσεις σχετικά με την αυξημένη ζήτηση «δεν λένε όλη την αλήθεια».

«Μερικοί από τους τίτλους που έχετε δει για 500% αύξηση στις κρατήσεις είναι από πολύ χαμηλούς αρχικούς αριθμούς», λέει.

Ταξιδιώτες στη Μεγάλη Βρετανία
«Η συμβουλή μας είναι ότι είναι πολύ νωρίς για κράτηση». © Shutterstock

«Ναι, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, ιδίως ηλικιωμένων, που αισθάνονται πιο σίγουροι να κάνουν κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό σε χώρες που κάνουν θόρυβο για να προσελκύσουν εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που εξακολουθούν να συνδέονται με αυτό».

«Πράσινοι διάδρομοι»

«Ζητάμε από τις ταξιδιωτικές εταιρείες να είναι ειλικρινείς», προσθέτει ο Μπόλαντ. «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να υπόσχεστε ότι η ευελιξία θα σας καλύψει σε κάθε πιθανότητα, γιατί αυτό δεν συμβαίνει τώρα».

Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ νωρίς για κρατήσεις, τα εμβόλια φαίνεται να είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να ξεκινήσουν τα ταξίδια με ασφάλεια.

«Είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία “πράσινου διαδρόμου” μεταξύ μεμονωμένων χωρών – εάν όχι ένα κοινό “πράσινο διαβατήριο” – θα γίνει αποδεκτή σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Αντρεα Μπερτόλι.

Παρόλο που είναι απίθανο οι χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο διαβατήριο εμβολιασμού σύντομα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ανοσία απέναντι στον Covid θα τροφοδοτήσουν τον ταξιδιωτικό κλάδο τους επόμενους μήνες του 2021 – ίσως και το 2022.

Η «μάχη» για κρατήσεις έχει ξεκινήσει.

με πληροφορίες από CNN Travel

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More