Εικόνες από το «μεταπανδημικό» μέλλον: το Ισραήλ επιστρέφει στην κανονικότητα (βίντεο)
Photo Credits: Shutterstock/ Φωτογραφία αρχείου

Εικόνες από το «μεταπανδημικό» μέλλον: το Ισραήλ επιστρέφει στην κανονικότητα (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σε μία καφετέρια στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, μία παρέα γυναικών συνομιλούν ενώ τρώνε στο εσωτερικό του καταστήματος, με τις μάσκες να έχουν αφεθεί στην άκρη. Το Ισραήλ φαίνεται να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. 

Εξω, οι γυναίκες σπρώχνουν τα καροτσάκια με τα παιδιά τους γύρω από ένα πάρκο. Η διάσημη αγορά «Mahane Yehuda» είναι γεμάτη με πωλητές που φωνάζουν τις προσφορές της ημέρας και ανθρώπους που πηγαίνουν από κατάστημα σε κατάστημα για να αγοράσουν ότι χρειάζονται.

Εάν οι άνθρωποι δεν χρειάζονταν να επιδείξουν μία ειδική βεβαίωση γνωστή ως «πράσινο διαβατήριο» για να μπουν σε εστιατόρια και να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, θα έμοιαζε σχεδόν σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός.

Και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να επιτύχει το Ισραήλ – μία «κανονικότητα» στην οποία ο ιός θα είναι απλά μία δευτερεύουσα σκέψη.

Το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τώρα, προσπαθεί να αποκαταστήσει την αίσθηση ομαλότητας δίνοντας σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει με τον Covid-19 ένα «πράσινο διαβατήριο» που τους δίνει πρόσβαση σε δραστηριότητες οι οποίες έμοιαζαν σε πολλές περιπτώσεις «άπιαστο όνειρο» τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι λέξεις «κοινωνική αποστασιοποίηση» και «lockdown» μπήκαν στις ζωές των πολιτών.

Το «πράσινο διαβατήριο» εγκρίνεται από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Μπορεί να είναι κανονικό έγγραφο ή να βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητή συσκευή και θα απαιτείται για δραστηριότητες όπως το γυμναστήριο, φαγητό σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου με 75% χωρητικότητα και όριο έως 100 άτομα, παρακολούθησε θεατρικών παραστάσεων με έως και 500 άτομα ή ακόμη και μια συγκέντρωση σε αίθουσα εκδηλώσεων με έως και 300 άτομα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου η χώρα θα «βγει» από την πανδημία.

«Σηματοδοτούμε πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς και το άνοιγμα της οικονομίας μας, η οποία στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στο πράσινο διαβατήριο», ανέφερε. «Μας έχουν μείνει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι άνω των 16 ετών [που δεν έχουν εμβολιαστεί]».

Το Ισραηλινό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι έχουν μολυνθεί 36.712 από τον ιό και έχουν καταγραφεί 5.955 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Θετική παρακίνηση

Μέρος της επιτυχίας του πράσινου διαβατηρίου είναι η θετική παρακίνηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εάν θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο ή να βγείτε με τους φίλους σας για ένα δείπνο σε εσωτερικό χώρο, τότε είναι απαραίτητο.

Η καθηγήτρια Ayelet Baram-Tsabari, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion – Israel, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι το πράσινο διαβατήριο θα βοηθήσει στο να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν.

«Η παρακίνηση δεν βοηθά μόνο γιατί λέτε: “Εντάξει, είναι πιο εύκολο για μένα να πάω σε μία συναυλία αν έχω το πράσινο διαβατήριο”. Δεν είναι μόνο αυτό, δημιουργεί επίσης μια συνθήκη στην οποία κοιτάζεις γύρω και βλέπεις ότι όλοι το κάνουν και τότε νιώθεις πιο ασφαλής να το κάνεις», ανέφερε η Baram-Tsabari.

Πολλοί Ισραηλινοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μην είναι απαραίτητα αντίθετοι στον εμβολιασμό, αλλά να είναι απλά διστακτικοί και φοβισμένοι και να θέλουν να περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι άλλοι.

Οταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με την προσωπική υγεία, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρίνουν αν κάτι είναι αληθές η όχι – όπως το εάν είναι ασφαλές το εμβόλιο -, αλλά κρίνουν εάν μπορούν να εμπιστευτούν το άτομο που το υποστηρίζει.

Ο ενθουσιασμός για τα πράσινα διαβατήρια είναι έκδηλος, ειδικά για τα εστιατόρια της χώρας.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, για να φάει κάποιος μέσα σε ένα εστιατόριο πρέπει να ελεγχθεί το διαβατήριο του με σάρωση QR κωδικού. Οσοι δεν έχουν μπορούν να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εστιάτορες δήλωσαν στο CNN ότι είναι ενθουσιασμένοι που ξανανοίγουν, αλλά σερβίρουν τα πιάτα τους με έντονη ανησυχία καθώς υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις νέες διαδικασίες και φόβος ότι ένα νέο lockdown θα μπορούσε να τους κάνει να κλείσουν και πάλι.

Ο Εθαν Πάντνος, υπεύθυνος στο ζυθοποιείο Hatch στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι το άνοιγμα είναι «λίγο τρομακτικό και πολύ συναρπαστικό», αν και υποστήριξε ότι εξακολουθεί να νιώθει άβολα με το να απαιτεί από τους πελάτες να του επιδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Οι διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι το νέο πράσινο διαβατήριο θα χωρίσει την κοινωνία σε δύο τάξεις και ότι όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα υποστούν διακρίσεις.

Ωστόσο, ο σεφ Ασάφ Γκράνιτ, ο οποίος έχει πολλά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Είναι σαν να ανοίγεις ένα νέο εστιατόριο», ανέφερε.

«Βγήκα από το σπίτι μου για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες με τη στολή του σεφ στο χέρι μου – είναι συναρπαστικό», πρόσθεσε. «Είμαστε χαρούμενοι, είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε  να συναντήσουμε ξανά τους πελάτες μας».

Για τον Γκράνιτ, παρά το όποιο ρίσκο, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τα εστιατόρια στο Ισραήλ αξίζει τον κόπο.

«Είναι μια λογική ιδέα χωρίς να υπάρχει άλλη πραγματική εναλλακτική», κατέληξε.

με πληροφορίες από CNN Travel

Share it:
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More