Τα αμερικανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία «ψηφίζουν» Ελλάδα
Photo Credits: Shutterstock

Τα αμερικανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία «ψηφίζουν» Ελλάδα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο, καθώς ξεκινούσε το πρόγραμμα εμβολιασμού στις ΗΠΑ, οι τηλεφωνικές γραμμές στα αμερικανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία «πήραν φωτιά»: τα περισσότερα ερωτήματα αποτύπωναν ένα ενδιαφέρον για διακοπές στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο.

Μέχρι το τέλος του μήνα όμως, το ενδιαφέρον μειώθηκε δραματικά. Η αύξηση των κρουσμάτων και ο φόβος των νέων μεταλλάξεων οδήγησαν τη Γαλλία στο κλείσιμο των συνόρων της στις 29 Ιανουαρίου και τη Γερμανία να επεκτείνει το lockdown που είχε επιβάλλει.

Ο οδικός χάρτης για χαλάρωση του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα Φεβρουαρίου αύξησε για λίγο τις ελπίδες – όμως την ίδια εβδομάδα, η Ιταλία υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα.

Ωστόσο, πολλοί ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στη χειρότερη περίπτωση, τα σχέδια τους θα καθυστερήσουν. Στην καλύτερη, θα είναι οι πρώτοι που θα ταξιδέψουν όταν τελικά τα σύνορα ανοίξουν και πάλι.

«Οι άνθρωποι απλά ρίχνουν βελάκια στον χάρτη», λέει ο Πολ Ταμπόβσκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του διαδικτυακού πρακτορείου Skylark.

Αγαπημένες επιλογές όπως το Ποζιτάνο, το Σεν Τροπέ ή ακόμα και η Μαγιόρκα φαίνεται να είναι «εκτός χάρτη» φέτος το καλοκαίρι, καθώς η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία φαίνεται να υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση για το άνοιγμα των συνόρων.

Διακοπές στην Ελλάδα
Πολλοί ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις καλοκαιρινές διακοπές τους. © Shutterstock

«Αγαπάμε την Ιταλία – είναι το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο», λέει ο Τζακ Εζον, ιδιοκτήτης της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Embark Beyond. «Αλλά με βάση αυτά που ακούμε, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για τους Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι».

«Τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα ούτε για τη Γαλλία και την Ισπανία», προσθέτει. Ετσι, προτρέπει τους πελάτες του να κάνουν κρατήσεις με πρόβλεψη για επιστροφή χρημάτων σε βίλες και θέρετρα σε Ελλάδα και το Μπόντρουμ της Τουρκίας.

Αυτην την εβδομάδα, ο Ελληνας υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει την είσοδο σε τουρίστες που έχουν ήδη νοσήσει από τον Covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί από τα μέσα Μαΐου. Στην Τουρκία, τα σύνορα είναι ανοικτά ήδη από τα μέσα του 2020.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για την Κύπρο – η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την είσοδο σε εμβολιασμένους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι – αλλά και την Πορτογαλία, η οποία ενδέχεται να κάνει το ίδιο σύντομα.

«Η Emirates επανεκκινεί τις πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν θέσεις όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα ανοίξει τίποτα άλλο. Εάν αυτό είναι το μόνο μέρος που μπορούν να πάνε, θα υπάρξει πανζουρλισμός».

Σαντορίνη.
«Εάν αυτό είναι το μόνο μέρος που μπορούν να πάνε, θα υπάρξει πανζουρλισμός». © Shutterstock

Οι ξενοδόχοι στα ελληνικά νησιά βασίζονται σε αυτό. Ο Ντάνελ Κέρζνερ, ιδιοκτήτης συγκροτήματος με έξι βίλες στη Σαντορίνη, δεν πτοείται από την πρόσφατη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία λέει ότι περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα έκανε φανταστική δουλειά τον περασμένο χρόνο προετοιμαζόμενη για την τουριστική περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα», αναφέρει. «Είμαστε το ιδανικό μέρος για να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό το 2021».

«Η Ελλάδα έχει πολλά υπαίθρια ξενοδοχεία και δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα όταν άνοιξαν το περασμένο καλοκαίρι», αναφέρει ο Ταμπόβσκι.

Πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδας για επανεκκίνησει του τουρισμού θα πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Ομως, δεν θεωρεί ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη τον Αύγουστο.

Για να διαχειριστούν αυτήν την αβεβαιότητα, ο Εζον συμβουλεύει τους πελάτες του να κλείσουν «σίγουρες διακοπές» στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Τουρκία και σε έναν δεύτερο προορισμό της αρεσκείας τους όπως η Ιταλία ή η Γαλλία – επιλέγοντας όμως πακέτα με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το άνοιγμα των συνόρων.

Πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν ωστόσο να σχεδιάζουν ταξίδια για το φθινόπωρο, λόγω της αβεβαιότητας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

«Με το 2021 να ξεκινά με καθυστερήσεις και τα ταξίδια τόσο περιορισμένα το 2020, αναμένουμε ότι η σεζόν θα διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο – πιθανότατα όλο το χρόνο», υποστηρίζει ο Κερζνερ.

Ο Ταμπόβσκι προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν γρήγορα, ανεξάρτητα από το πού ή πότε σκοπεύουν να ταξιδέψουν.

«Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για όλους», αναφέρει. «Σε έξι εβδομάδες όλο αυτό το πράγμα θα έχει τελειώσει. Ο κόσμο θα μπει σε τέταρτη ταχύτητα πραγματικά γρήγορα».

με πληροφορίες από Bloomberg

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More