Σε ποιο βουνό των Ιμαλαΐων απαγορεύεται η ορειβασία;
Photo Credits: Shutterstock

Σε ποιο βουνό των Ιμαλαΐων απαγορεύεται η ορειβασία;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

H ανάβαση στο βουνό Machhapuchhare του Νεπάλ απαγορεύεται, ένα σπάνιο φαινόμενο σε μία χώρα που έχει αγκαλιάσει τον «ορειβατικό τουρισμό» όσο καμία άλλη στον κόσμο.

 Το Machhapuchhare είναι ένα βουνό ύψους 6.993 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική περιφέρεια του Νεπάλ, Annapurna, συνοδεία τριών εκ των 10 υψηλότερων βουνοκορφών στον πλανήτη. Παρόλα αυτά το Machhapuchhare κλέβει την παράσταση, χάρη στην απομονωμένη θέση του, η οποία το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους «γίγαντες».

Παρά τη μεγάλη ιστορία του Νεπάλ στην ορειβασία, το Machhapuchhare παραμένει «κλειστό» στους επίδοξους ορειβάτες και για αυτό ευθύνεται ένας συγκεκριμένος άνθρωπος: ο αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Οουεν Μέριον Ρόμπερτς (1916-1997).

Ο Τζίμι Ρόμπερτς, όπως ήταν γνωστός ο αντισυνταγματάρχης, ήταν ένας καταξιωμένος αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού, η συνεισφορά του οποίου στον κόσμο της ορειβασίας και ειδικά στις περιοχές του Νεπάλ και των Ιμαλαΐων είναι σημαίνουσα. Ο Ρόμπερτς στάθμευσε στο Νεπάλ για πρώτη φορά το 1958. Χρησιμοποίησε τη θέση του, το πάθος και τις γνώσεις του για τα Ιμαλάια για να «ανοίξει» τα απομακρυσμένα βουνά της χώρας στον κόσμο της «εμπορικής» ορειβασίας και πεζοπορίας, συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας του Νεπάλ και των τοπικών κοινοτήτων.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη «χρυσή εποχή» της εξερεύνησης των Ιμαλαΐων, αλλά και με την ίδρυση της πρώτης εταιρείας πεζοπορίας στη χώρα, Mountain Travel, το 1964, η οποία έδωσε πρόσβαση στα μυστικά του βουνού σε πολλούς Δυτικούς επισκέπτες. Ευθύνεται επίσης και για τη διάδοση του όρου «trek», ο οποίος έγινε συνώνυμος με την εξερεύνηση των Ιμαλαΐων. Γι΄αυτό άλλωστε πολλοί τον αποκαλούν μέχρι και σήμερα τον «πατέρα του trekking» στο Νεπάλ.

 Το Machhapuchhare είναι ένα βουνό ύψους 6.993 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική περιφέρεια του Νεπάλ, Annapurna, συνοδεία τριών εκ των 10 υψηλότερων βουνοκορφών στον πλανήτη. Παρόλα αυτά το Machhapuchhare κλέβει την παράσταση, χάρη στην απομονωμένη θέση του, η οποία το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους «γίγαντες».  © Shutterstock

Το ενδιαφέρον του Ρόμπερτς για το Machhapuchhare και την πόλη Pokhara ξεκίνησε αφότου διάβασε ένα χρονολόγιο γραμμένο στο Νεπάλ του 1936 από έναν αξιωματικό του στρατού, ο οποίος έγραφε για ένα βουνό και μία περίεργη πόλη στις όχθες μίας λίμνης.

Το 1950 κατάφερε τελικά να δει το αγαπημένο του βουνό από κοντά. «Ημουν ο πρώτος Αγγλος στην ιδιωτική μου Μέκκα [Pokhara]. Εκεί ήταν το Machapuchare, το οποίο έλαμπε στο σεληνόφως, μία μεγάλη λευκή πυραμίδα εκπληκτικά απόμακρη» έγραφε ο Ρόμπερτς. «Επομένως το Machapuchare μετετράπη στο ιδανικό του βουνού, μία προσωπική κατάκτηση εκτός αυτού του κόσμου, άφταστη αλλά δική μέσα από ένα παράλογο δικαίωμα, στέκοντας πάνω από μία χώρα και έναν λαό που θα διαμόρφωνε την υπόλοιπη ζωή μου».

Το 1957 μετά από 20 χρόνια «εμμονής» με το βουνό, ο Ρόμπερτς οργάνωσε την πρώτη αποστολή προς την κορυφή του βουνού, η οποία δεν είχε μέχρι τότε επισήμως «κατακτηθεί». Δυστυχώς, όπως μαρτυρούν άνθρωποι που συμμετείχαν στην αποστολή, λόγω τεχνικών δυσκολιών και υλικών ανεπαρκειών, ο Ρόμπερτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνειρό του προσωρινά. Ορισμένα μέλη της αρχικής αποστολής αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια αρχικά, αλλά περίπου 45 μέτρα κάτω από τον κορυφή αναγκάστηκαν να «οπισθοχωρήσουν» λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Μετά την αποτυχία της αποστολής, ο Ρόμπερτς υπέβαλε ένα ασυνήθιστο για εκείνον αίτημα προς την κυβέρνηση του Νεπάλ: να απαγορεύσει την ανάβαση στο Machhapuchhare, κρατώντας τη συγκεκριμένη κορυφή των Ιμαλαΐων για πάντα «παρθένα».

Περιέργως, η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε το αίτημα του Ρόμπερτς.

Ο Ρόμπερτς ένιωθε στενά συνδεδεμένος με τις ντόπιες φυλές των Gurungs και των Chomrong, οι οποίες θεωρούσαν ότι η κορυφή του βουνού ήταν ιερή και δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν έμαθαν ότι ξένοι ορειβάτες επιχειρούσαν να την «κατακτήσουν». Ωστόσο, πολλά βουνά είναι «ιερά» για διάφορες κοινότητες του Νεπάλ, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την κυβέρνηση από το να εκδίδει άδειες ορειβασίας στην περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή του Ρόμπερτς στο να τεθεί εκτός ορίων το βουνό έχει ξεχαστεί, ενώ η συμβολή του στην όλη υπόθεση περιβάλλεται από ένα «πέπλο μυστηρίου».

με πληροφορίες από BBC

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More