Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου για ένα ζεστό γεύμα τον χειμώνα
Photo Credits: ©Fusco Studio/Unsplash

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου για ένα ζεστό γεύμα τον χειμώνα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μιας και η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει σιγά-σιγά μπαίνουμε σε διάθεση χειμερινή. Και τι καλύτερο από μια ζεστή σούπα για να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα!

«Κάθε πολιτισμός έχει κάποιο είδος σούπας», προσθέτει. «Έχει πολύ αρχαίες ρίζες». Πράγματι, οι πρώτοι άνθρωποι σιγόβραζαν τα πάντα, από το κέλυφος της χελώνας μέχρι καλάμια μπαμπού.

Το βράσιμο των τροφίμων κατέστησε δυνατή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών στοιχείων σε μικρά γεύματα, με βότανα και άλλα συστατικά να προστίθενται για γαστρονομικούς ή ιατρικούς σκοπούς.

Κάθε φορά που κάποιος προσφέρει ένα πιάτο με σούπα σε ένα φίλο, η Κλάρκσον υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα συνεχίζει μια παλιά παράδοση.

Ενώ η Κλάρκσον πραγματοποιεί ένα «ταξίδι στον χρόνο», σε αιώνες ετυμολογιών για να εντοπίσει την ιστορία της σούπας, η ίδια «συμβιβάζεται» με έναν αρκετά απλό ορισμό: «Μερικά πράγματα μαγειρεμένα σε νερό», περιγράφει, «με το αρωματισμένο νερό να αποτελεί σημαντικό μέρος του πιάτου».

Είναι ένας ορισμός που αφήνει περιθώρια για μια τεράστια γαστρονομική ποικιλία από όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι 20 καλύτερες σούπες σύμφωνα με το CNN.

Banga | Νιγηρία

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Το φρούτα από τους ελαιοφοίνικες προσδίδουν λιπαρότητα και γεύση σε αυτή τη σούπα από το Δέλτα του Νίγηρα, η οποία περιέχει επίσης φρέσκο γατόψαρο, βόειο κρέας και αποξηραμένα θαλασσινά.

Είναι τόσο δημοφιλής που υπάρχουν πακέτα με έτοιμα μείγματα μπαχαρικών ειδικά για τη σούπα. Τα ιδιαίτερα αφρικανικά μπαχαρικά εμπλουτίζει μια έντονη κόκκινη σάλτσα, η οποία είναι το κύριο συστατικό της σούπας.

Pho Bo | Βιετνάμ

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Ο ζωμός σιγοβράζει για ώρες με κανέλα, γλυκάνισο και άλλα άλλα μπαχαρικά για να δημιουργηθεί η υπέροχη αρωματική βάση για αυτή τη σούπα με ζυμαρικά.

To Pho Βο είναι μία από τις πιο γνωστές γαστρονομικές δημιουργίες του Βιετνάμ, αλλά η σούπα είναι ένα σχετικά νέο φαγητό, έγραψε η Αντρεα Νγκούγιεν, συγγραφέας του «The Pho Cookbook».

Και ενώ τα σημερινά «pho εστιατόρια» σερβίρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων, το μοσχάρι είναι η πιο κλασική. Μέχρι το 1930, εξηγεί η Νγκούγιεν, η σούπα σερβίρεται με φέτες ωμού βόειου κρέατος ελαφρά μαγειρεμένες στο ζωμό.

Σήμερα, η εκδοχή με το βόειο κρέας παραμένει η πιο αγαπημένη του πιάτου στο Βιετνάμ, με παραλλαγές που περιλαμβάνουν την αυθεντική ωμή εκδοχή του ή ένα μείγμα ωμού και μαγειρεμένου κρέατος.

Borscht | Ουκρανία

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Τα κομμάτια τρυφερών παντζαριών «κολυμπούν» μέσα στον υπέροχο κόκκινο ζωμό μιας σούπας που λατρεύεται στην Ουκρανία και όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Συχνά συμπληρώνεται με μια μεγάλη κουταλιά κρέμας γάλακτος, ενώ περιέχει κβας (ζυμωμένο ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που γίνεται από μαύρη σίκαλη ή ψωμί σικάλεως) και χυμό από παντζάρια που έχει υποστεί γαλακτική ζύμωση – σίγουρα διαφέρει αρκετά από τις συνηθισμένες σούπες.

Και ενώ η σούπα συνδέεται μερικές φορές με τη ρωσική κουζίνα, ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται έντονα από τους Ουκρανούς σεφ, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για να μπει η εκδοχή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Bouillabaisse | Γαλλία

Σούπα Bouillabaisse
© Shutterstock

Η σούπα bouillabaisse – το «στιφάδο του ψαρά» που μετατράπηκε σε γαστρονομικό σύμβολο – αναδεικνύει κλασικές μεσογειακές γεύσεις σε ένα πιάτο που συνδέεται με την παράκτια πόλη της Μασσαλίας.

Το σαφράν, το ελαιόλαδο, ο μάραθος, το σκόρδο και η ντομάτα αναμιγνύονται με φρέσκα θαλασσινά.

Παλαιότερα, το πιάτο περιείχε την «ψαριά» της ημέρας, αλλά τα πράγματα έχουν γίνει λίγο πιο αυστηρά. Σύμφωνα με τον «καταστατικό χάρτη» της σούπας, που δημιουργήθηκε το 1980 από ντόπιους σεφ που ήθελαν να διασφαλίσουν την ποιότητά της, η αυθεντική συνταγή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλασσινών από μια συγκεκριμένη λίστα.

Caldo verde | Πορτογαλία

Caldo verde
© Shutterstock

Λαχανικά κομμένα σε φέτες ενώνονται με πατάτες και κρεμμύδια σε αυτήν την σπιτική σούπα από την αμπελουργική περιοχή Μίνχο της Πορτογαλίας. Η σούπα έχει γίνει ένας γαστρονομικός «σταρ», που σερβίρεται από χλιδάτα μαγαζιά έως αγροτικές κουζίνες, όντας το απόλυτο «comfort food».

Σε αρκετές εκδοχές της το πορτογαλικό λουκάνικο chouriço χαρίζει μια καπνιστή, αλμυρή γεύση που κάνει τη σούπα ακόμα πιο χορταστική.

Chorba frik | Αλγερία, Λιβύη και Τυνησία

Chorba Frik
© Shutterstock

Το πράσινο σκληρό σιτάρι που ονομάζεται freekeh κάνει πιο χορταστική και θρεπτική αυτήν τη σούπα της Βόρειας Αφρικής, η οποία είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την περίοδο του Ραμαζανιού.

Η σούπα περιέχει επίσης ένα ζωμό ντομάτας και αρωματικά μπαχαρικά, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με ρεβίθια και κοτόπουλο, βόειο κρέας ή αρνί. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και ένα κομμάτι παραδοσιακό ψωμί kesra.

Chupe de camarones | Περού

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Αυτή η σούπα είναι η σπεσιαλιτέ της Αρεκίπα, μίας ιστορικής πόλης του Περού που περιβάλλεται από πανύψηλα ηφαίστεια. Οι κρύες νύχτες στην ορεινή περιοχή είναι ιδανικές για αυτό το χορταστικό πιάτο: τρυφερές γαρίδες που «κολυμπούν» δίπλα σε κομμάτια πατάτας και καλαμποκιού των Ανδεων.

Η προσθήκη του ají amarillo0, ενός τσίλι πιπεριού με φρουτώδη γεύση προσθέτει αρκετή ένταση για να εξισορροπήσει τα πλούσια και κρεμώδη συστατικά. Ίσως αυτό να εξηγεί και τη φήμη της σούπας ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αφροδισιακό.

Gazpacho | Ισπανία

Σούπα Gazpacho
© Shutterstock

Το καλοκαίρι στην Ανδαλουσία φέρνει έντονη ζέστη, οπότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσιστεί κάποιος από ένα μπολ με αυτήν την παγωμένη σούπα λαχανικών.

Η πιο κλασική εκδοχή περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια, σκόρδο και ελαιόλαδο, με μία χούφτα μπαγιάτικο ψωμί που προστίθεται για τη σύσταση της σούπας.

Οι Αραβες έφεραν το πιάτο στην Ιβηρική χερσόνησο αιώνες πριν οι Ισπανοί δοκιμάσουν ντομάτες, ένα συστατικό του Νέου Κόσμου. Η πρωτότυπη εκδοχή της ήταν ένα μείγμα από ψωμί, σκόρδο και ελαιόλαδο χτυπημένο σε γουδί και εμπλουτισμένο με ξίδι.

Groundnut soup | Δυτική Αφρική

Σούπα από φυστίκια
© Shutterstock

Όπως και με τόσες άλλες γαστρονομικές λιχουδιές, η σούπα Groundnut soup αγνοεί τα διεθνή όρια: το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο βράζονται σε μία παχύρρευστη σούπα από φιστίκια.

Ανεξάρτητα από τις διάφορες παραλλαγές σε αρκετές Αφρικανικές χώρες, η σούπα είναι κρεμώδης, χορταστική και αλμυρή, ένας μοναδικός συνδυασμός που συχνά «απογειώνεται» με την προσθήκη καυτερών πιπεριών.

Gumbo | ΗΠΑ

Σούπα Gumbo
© Shutterstock

Οι πολιτισμοί και οι γεύσεις συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την πλούσια σούπα της Λουιζιάνα, η οποία έχει επιρροές από τη Δυτική Αφρική, τα μέλη της φυλής Τσόκου και τη γαλλική κουζίνα.

Οι διαφορετικές εκδοχές τις σούπας περιέχουν θαλασσινά, κοτόπουλο ή λουκάνικο και είναι αρκετά δημοφιλείς σήμερα, όμως υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να φτιάξει κάποιος τη σπεσιαλιτέ του Αμερικανικού νότου.

Τα αλεσμένα, αποξηραμένα φύλλα σάσσαφρον δίνουν σε αρκετές από τις παραλλαγές ένα ξεχωριστό άρωμα. Μερικοί σεφ κάνουν πιο πηχτή τη σούπα με μια μαγειρεμένη πάστα αλευριού που ονομάζεται «roux».

Harira | Μαρόκο

Σούπα Harira
© Shutterstock

Όταν ο ήλιος δύει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, πολλοί Μαροκινοί σπάνε τη νηστεία τους με ένα ζεστό μπολ από ρεβίθια στιφάδο. Κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμάς και πιπέρι προσδίδουν την απαραίτητη ένταση στον αλμυρό ζωμό ντομάτας.

Αν και υπάρχουν αρκετές χορτοφαγικές παραλλαγές, στην πιο κλασική εκδοχή της σούπας ο ζωμός σιγοβράζεται με τρυφερά κομμάτια αρνιού ή άλλου κρέατος.

Kharcho | Γεωργία

Παραδοσιακή σούπα Kharcho
© Shutterstock

Η σάλτσα δαμάσκηνο που ονομάζεται «tkemali » χαρίζει μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτήν την παραδοσιακή σούπα, η οποία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Γεωργίας.

Φτιάχνεται με άγουρα δαμάσκηνα, η ξινή νότα των οποίων ισορροπεί με τη λιπαρότητα του βόειου κρέατος και των αλεσμένων καρυδιών που μαγειρεύονται μέσα στη σούπα. Το αρωματικό «boost» ωστόσο δίνει το μείγμα μπαχαρικών «kheli suneli», το οποίο αποτελείται από κόλιαντρο, θρούμπι, τριγωνέλλα, μαύρο πιπέρι, κατιφέ και άλλα.

Lanzhou | Κίνα

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Η παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών για αυτήν την παραδοσιακή σούπα είναι μια τέχνη από μόνη της. Οι «καλλιτέχνες» χρησιμοποιούν ένα αλεσμένο αλεύρι υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη και αλκαλική σκόνη για να δημιουργήσουν μια ελαστική ζύμη, στη συνέχεια την πλάθουν και δημιουργούν ένα ενιαίο κομμάτι ζύμης για να φτιάξουν αρκετά ζυμαρικά για ένα μπολ γεμάτο σούπα.

Τα ζυμαρικά μπαίνουν σε ένα μπολ με ζωμό και κομμάτια βοδινού, λεπτές φέτες ραπανάκια, τσίλι και φρέσκα βότανα.

Mohinga | Μιανμάρ

Οι 20 καλύτερες σούπες του κόσμου
© Shutterstock

Η σούπα είναι το πρωινό για μεγάλο μέρος της Μιανμάρ, όπου όσοι πουλάνε φαγητό στο δρόμο και τα τεϊοποτεία γεμίζουν μπολ με ζεστή Mohinga από τεράστιες κατσαρόλες. Το συστατικό που χαρακτηρίζει τη γεύση της είναι ο αρωματικός ζωμός, ο οποίος σιγοβράζεται με βότανα και πυκνώνετε με φρυγανισμένο ρύζι.

Το ψάρι προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση, ενώ τα λεπτά noodles είναι ιδανικά για όσους δεν αντέχουν τον ήχο που κάνουν οι άνθρωποι όταν απολαμβάνουν τη σούπα τους.

Menudo | Μεξικό

Σούπα Menudo
© Shutterstock

Ο πατσάς σιγοβράζει για ώρες σε ένα πικάντικο ζωμό με σκόρδο, δημιουργώντας την απόλυτη μεξικάνικη «θεραπεία» για το hangover, όμως το Menudo είναι πολλά περισσότερο από αυτό.

Είναι το αγαπημένο φαγητό σε γάμους και μεγάλες εκδηλώσεις, με τις τεράστιες κατσαρόλες να τροφοδοτούν δεκάδες καλεσμένους.

Moqueca de camarão | Βραζιλία

Σούπα Moqueca de camarão
© Shutterstock

Το φοινικέλαιο και οι ντομάτες δίνουν ένα ζεστό, πορτοκαλί χρώμα στο ζωμό καρύδας σε αυτήν τη σπεσιαλιτέ από την περιοχή της Μπάχια στη Βραζιλία, όπου οι ντόπιοι τρώνε ζεστές σούπες ακόμη και τις πιο θερμές ημέρες.

Το συστατικό που κάνει τη σούπα να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά, τρυφερή γαρίδα που επιπλέει πάνω από το ζωμό. Παραδοσιακά, το moqueca de camarão μαγειρεύεται σε μια χειροποίητη κατσαρόλα φτιαγμένη από μαύρο πηλό και σερβίρεται στο ίδιο πήλινο σκεύος.

Soto ayam | Ινδονησία

Soto Ayam
© Shutterstock

Η απλή σούπα με κοτόπουλο και χυλοπίτες μπορεί να πάει «σε άλλη διάσταση» σε αυτό το πικάντικο ινδονησιακό πιάτο. Μπαχαρικά όπως φρέσκος κουρκουμάς, γλυκάνισος, κανέλα και λεμονόχορτο συνδυάζονται με κρόκους αυγών προσφέροντας έντονη γεύση και άρωμα.

Κάθε μέρος της Ινδονησίας βάζει τη δική του τοπική «πινελιά», ενώ η σούπα είναι επίσης αρκετά δημοφιλής στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και το μακρινό Σουρινάμ στη Λατινική Αμερική, όπου έφτασε μέσω μεταναστών από την Ιάβα.

Tom yum goong | Ταϊλάνδη

Σούπα Tom yum goong
© Shutterstock

Γλυκόξινος, πικάντικος και αλμυρός, ο υπέροχος ζωμός αυτής της σούπας είναι το ιδανικό συνοδευτικό για γλυκές, τραγανές γαρίδες. Στα αρωματικά περιλαμβάνονται φύλα γαγγαριού και λάιμ και λεμονόχορτο, ενώ το τσίλι προσδίδει μια πιο καυτερή γεύση.

Το Tom yum goong είναι μόνο μία από τις πολλές εκδοχές της σούπας «tom yum» στην Ταϊλάνδη – η οποία περιέχει αρκετά μεγάλες γαρίδες και είναι η αγαπημένη πολλών επισκεπτών.

Tonkotsu ramen | Ιαπωνία

Σούπα Tonkotsu ramen
© Shutterstock

Τα κόκαλα από χοιρινό σιγοβράζονται και προσδίδουν έντονη γεύση σε αυτό το κλασικό ramen, του οποίου ο ζωμός περιέχει αρκετό λίπος. Είναι ένα πιάτο που προέρχεται από τη Φουκουόκα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κιούσου στην Ιαπωνία. Ομως, η σούπα σερβίρεται τώρα σε εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα (και τον κόσμο).

Ενώ ο ζωμός είναι το συστατικό που χαρακτηρίζει το tonkotsu ramen, ένα πιάτο δεν είναι πλήρης χωρίς λεπτοκομμένα κομμάτια χοιρινού και λίγα ζυμαρικά στο κέντρο του.

Yayla çorbasi | Τουρκία

Yayla çorbasi
© Shutterstock

Το βραστό ρύζι ή κριθάρι προσθέτει μια «κοκκώδη» γλυκύτητα σε αυτήν την κρεμώδη σούπα γιαουρτιού. Θεωρείται ότι βοηθάει στα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ μερικά τουρκικά νοσοκομεία την προσφέρουν σε ασθενείς που αναρρώνουν.

Ο ξηρός δυόσμος βοηθά στην εξισορρόπηση της ελαφριάς γεύσης του γιαουρτιού, ενώ το Yayla çorbasi είναι ιδανικό για να συνοδεύσει μια φρέσκια πίτα.

με πληροφορίες από CNN Travel


Διαβάστε επίσης

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι συρρέουν σε εξωτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς

Όλα όσα μάθαμε από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών του 2021

Τα 10 καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στον κόσμο

Οι 10 τάσεις στους προορισμούς κρουαζιέρας για το καλοκαίρι 

Η Κίνα εγκαινιάζει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More