Πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά διακοπές; Οι ειδικοί απαντούν
Photo Credits: Shutterstock

Πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά διακοπές; Οι ειδικοί απαντούν

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το CNN ζήτησε από ειδικούς να εξετάσουν το ζήτημα του πότε ο κόσμος θα μπορούσε να πάει ξανά διακοπές και πότε θα επιστρέψει η «κανονικότητα» για τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Αφού έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2021, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως αρχίζει να μειώνεται. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, όμως η επιστροφή των ταξιδιών αναψυχής φαίνεται να απέχει ακόμη αρκετά.

Ενώ οι ειδικοί του ταξιδιωτικού κλάδου είναι αισιόδοξοι ότι οι δραστηριότητες θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν ξανά φέτος, το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από το που βρισκόμαστε, που θέλουμε να ταξιδέψουμε και εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

«Υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί για τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κρατήσεις για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων αυτήν τη στιγμή», λέει ο Μπράις Κόνγουεϊ, ιδρυτής του 10xTravel. «Για παράδειγμα, υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις σε επιβάτες των ΗΠΑ σε προορισμούς όπως η Αλβανία και πολλά μέρη της Καραϊβικής. Αλλά δεν περιμένω να αυξηθεί ο όγκος των διαδρομών μεγάλων αποστάσεων στα “προ-Covid” επίπεδα πριν από το 2022».

Οι κανόνες εισόδου, φυσικά, διαφέρουν από προορισμό σε προορισμό. Το Ντουμπάι, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο «χαλαρούς» προορισμούς στον κόσμο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τη Νέα Ζηλανδία.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τους κανονισμούς κατά την κράτηση και πριν την αναχώρηση και να μην πραγματοποιούν μη αναγκαία ταξίδια όταν αυτά είναι αντίθετα με τις επίσημες οδηγίες.

Οσον αφορά λοιπόν στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για ταξίδια αναψυχής, η πιο αισιόδοξη άποψη «δείχνει» τα τέλη του 2021.

Πτήση πάνω από τη Νέα Υόρκη
«Περιμένουμε ότι τα μακρινά ταξίδια θα είναι τα τελευταία που θα ανακάμψουν», λέει ο επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Κρις Γκότερ. © Shutterstock

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas, ένας από τους μεγάλους αερομεταφορείς στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις διεθνείς πτήσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – το οποίο είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 στην Ευρώπη – δήλωσε ότι δεν θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μέχρι τον Μάιο.

«Το lockdown είναι πιθανώς αυστηρότερο από ποτέ, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», λέει ο Κρις Γκότερ, επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA). «Ελπίζουμε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ – αν και περιμένουμε ότι τα μακρινά ταξίδια θα είναι τα τελευταία που θα ανακάμψουν».

«Ταξιδιωτικές φούσκες» και πτήσεις μικρών αποστάσεων

Ο Γκότερ είναι περισσότερο αισιόδοξος για την επιστροφή των πτήσεων μικρών αποστάσεων. Οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν «μεγαλύτερη πίεση να χαλαρώσουν τους περιορισμούς καραντίνας για ταξίδια σε μια γειτονική χώρα παρά σε έναν μακρινό προορισμό».

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποιο είδος πανευρωπαϊκής συμφωνίας που θα επιτρέπει το άνοιγμα των συνόρων εάν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός το καλοκαίρι», προσθέτει.

«Οι πτήσεις μικρών αποστάσεων θα επιστρέψουν γρήγορα, με τις περισσότερες να ξαναρχίζουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021», υποστηρίζει ο Κόνγουεϊ.

«Οι ταξιδιωτικές φούσκες φαίνεται ότι δεν πέτυχαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε συμφωνία με το Ντουμπάι το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουμε ακούσει άλλα παραδείγματα που έχουν λειτουργήσει», ανέφερε ο Μπέρνκοβ.

Ταξίδια στο εσωτερικό

«Ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία ανέκαμψαν πολύ δυναμικά πέρυσι, σε ορισμένες περιπτώσεις στα προ-πανδημικά επίπεδα», λέει ο Γκότερ. Βάσει αυτών των στοιχείων, είναι αισιόδοξος ότι καθώς οι περιορισμοί θα μειώνονται, τα εγχώρια ταξίδια θα ανακάμψουν γρήγορα. «Οταν το lockdown δεν είναι τόσο αυστηρό, η ζήτηση για ταξίδια στο εσωτερικό αυξάνεται».

«Τα εγχώρια ταξίδια έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν γρήγορα και θα δούμε αυτήν την τάση να συνεχίζεται καθώς τα εμβόλια θα καθίστανται ευρέως διαθέσιμα στο κοινό», προσθέτει ο Κόνγουεϊ.

Πότε θα κάνουμε διακοπές ξανά;
«Τα εγχώρια ταξίδια έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν γρήγορα», τονίζει ο Μπράις Κόνγουεϊ, ιδρυτής του 10xTravel. © Shutterstock

Ο Τζέιμς Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας ταξιδιωτικής υπηρεσίας 360 Private Travel, λέει ότι στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι «μεγάλο μέρος της επιχείρησής μας στο μέλλον».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός πέτυχε το περασμένο καλοκαίρι, φέτος θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες του «θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν».

Κρουαζιέρα

«Η κρουαζιέρα είναι μακράν ο πιο επηρεασμένος ταξιδιωτικός κλάδος και θα περάσει αρκετός καιρός πριν επιστρέψει στην “κανονικότητα”, αν το κάνει ποτέ», λέει ο Κόνγουεϊ.

«Η βιομηχανία της κρουαζιέρας προσπάθησε να επιστρέψει υπερβολικά γρήγορα και έχασε την εμπιστοσύνη του κοινού. Οι άνθρωποι πιθανότατα θα ανησυχούν περισσότερο για υγειονομικά ζητήματα σε έναν κόσμο μετά τον Covid-19 – και περιμένω ότι αυτό θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην κρουαζιέρα».

Ο Τέρνερ είναι πιο αισιόδοξος. «Νομίζω ότι ορισμένοι τύποι κρουαζιέρας θα είναι από τους πρώτους που θα ανακάμψουν, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν ορισμένοι».

Ξενοδοχεία και Airbnb

Ο Τέρνερ αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει μια τάση να επιλέγουν οι πελάτες καταλύματα με «πιο αναγνωρισμένα brand name». Οι ταξιδιώτες αισθάνονται καλύτερα σε καταλύματα που μπορούν να είναι σίγουροι για τις αυστηρές πολιτικές του ξενοδοχείου σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Κόνγουεϊ, το Airbnb και άλλες επιλογές βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι καλές επιλογές, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν μοιράζεστε καταλύματα με άτομα που δεν ταξιδεύουν μαζί σας ή δεν ανήκουν στην οικογένειά σας».

«Πειράζει αν δεν έχω κάνει το εμβόλιο»;

«Οχι ακόμη, αλλά θα συμβεί στο μέλλον», προβλέπει ο Κόνγουεϊ. «Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ταξιδιωτική βιομηχανία τους επόμενους 12-24 μήνες».

Τα διαβατήρια εμβολιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όποιους δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα για τον ταξιδιωτικό κλάδο αυτήν τη στιγμή.

Ορισμένοι προορισμοί – συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών, της Κύπρου και της Πολωνίας – έχουν ήδη άρει τις απαιτήσεις καραντίνας για τους επισκέπτες που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για το τι προστασία προσφέρουν πραγματικά τα εμβόλια, ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ερωτηματικά για το τι θα συμβεί με όσους θα εξακολουθούν να περιμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο, δεν θα είναι σε θέση για ιατρικούς λόγους ή δεν θέλουν να το κάνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, δεν υποστηρίζει την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού.

Θα επιστρέψουν τα ταξίδια στην «κανονικότητα»;

«Απολύτως, ναι», λέει ο Κόνγουεϊ. «Αναμένω να δω μια τεράστια αύξηση στα ταξίδια στα τέλη του 2021 καθώς τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα. Θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία ανακάμπτει, αλλά συνολικά αναμένω ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σε μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση έως τα μέσα του 2022».

Πότε θα κάνουμε διακοπές ξανά;
«Αναμένω να δω μια τεράστια αύξηση στα ταξίδια στα τέλη του 2021», τονίζει ο Κόνγουεϊ © Shutterstock

«Πιστεύουμε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι λιγότερα από πριν», λέει ο Μπέρνκοβ. «Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πολλούς λόγους να κάνουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν λιγότερο: περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ηθικούς. Η πανδημία έχει δείξει ότι πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν με άλλα μέσα επικοινωνίας. Αλλά εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιστρέψουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πριν. Εάν πρέπει να μαντέψω, θα έλεγα ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα έχουν μακροπρόθεσμη μείωση της τάξης του 10%».

Όσον αφορά στα ταξίδια αναψυχής, ο Μπέρνκοβ πιστεύει ότι θα υπάρξει «βραχυπρόθεσμη ώθηση και, στη συνέχεια, θα δούμε τα ίδια επίπεδα με πριν. Δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα στην εφαρμογή όσο τώρα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να κάνουν κρατήσεις για ταξίδια».

«Το 90% των κρατήσεων μας αφορά αναχωρήσεις μετά το καλοκαίρι, οπότε οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι τότε θα είναι ασφαλές να πετάξουν και πάλι», κατέληξε.

με πληροφορίες από CNN Travel

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More