Στίβεν Κινγκ: οι 22 αγαπημένες ταινίες του «βασιλιά του τρόμου»
Photo Credits: Shutterstock

Στίβεν Κινγκ: οι 22 αγαπημένες ταινίες του «βασιλιά του τρόμου»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σε μία στιγμή που η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση του Covid-19, με τα σινεμά κλειστά και πολλές κινηματογραφικές παραγωγές «παγωμένες», έχουμε χρόνο να ανακαλύψουμε ή να ξαναδούμε κινηματογραφικά «διαμάντια» τoυ παρελθόντος. Οι 22 αγαπημένες ταινίες του «βασιλιά του τρόμου» Στίβεν Κινγκ είναι μία καλή πηγή για ιδέες. 

Από τότε που ο Μπράιν Ντε Πάλμα μετέφερε το μυθιστόρημα του Κινγκ, «Carrie», στη μεγάλη οθόνη το 1976, περισσότερες από 50 ταινίες έχουν λάβει τη «συγγραφική σφραγίδα» του Κινγκ, ενώ μέχρι και σήμερα προετοιμάζονται νέες. Πέρα από τον Ντε Πάλμα, ο Κινγκ έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της έβδομης τέχνης μεταξύ των οποίων οι Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζον Κάρπεντερ, Τζορτζ Ρομέρο και πιο πρόσφατα τον Μάικ Φλάναγκαν.

Ο Κινγκ αυτήν τη στιγμή δουλεύει – μαζί με τον Φλάναγκαν – στο «Doctor Sleep», το πολυβραβευμένο sequel του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Η Λάμψη», η κινηματογραφική μεταφορά του οποίου γνώρισε τεράστια επιτυχία από κοινό και κριτικούς.

«Οταν συνεργάζεσαι με έναν πολύ ταλαντούχο σκηνοθέτη που θέλει να καθοδηγήσει τη διαδικασία μίας ταινίας, την πραγματική δημιουργία, τότε επιθυμεί να συνεργαστεί με τον σεναριογράφο ώστε να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κινγκ. «Υπήρχε μία περίοδος που δεν είχα μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτήν τη διαδικασία. Εχοντας όμως γυρίσει τόσες ταινίες, πλέον έχω την τάση να εμπιστεύομαι τους καλούς σκηνοθέτες».

«Λατρεύω τις ταινίες, και όταν πάω να δω μία ταινία που έχει βασιστεί σε ένα από τα βιβλία μου, ξέρω ότι δεν θα είναι ακριβώς σαν το μυθιστόρημά μου, επειδή έχει προσαρμοστεί στις ερμηνείες διαφορετικών ανθρώπων. Γνωρίζω όμως επίσης ότι έχει μία ιδέα που θα μου αρέσει, επειδή σκέφτηκα αυτήν την ιδέα και πέρασαν έναν ή ενάμιση χρόνο από τη ζωή μου δουλεύοντας πάνω σε αυτήν», λέει ο Κινγκ.

Η λίστα με τις αγαπημένες ταινίες τρόμου του Κινγκ συντάχθηκε από την ιστοσελίδα Open Culture και έχει διαμορφωθεί από αναφορές του μεγάλου συγγραφέα στην αμερικανική ιστοσελίδα Bloody Disgusting, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την αμερικανική υπηρεσία streaming Fandor. Οι επιλογές του Κινγκ αποτελούν μία μίξη κλασικών και νεότερων ταινιών. «Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη, αλλά έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στις ταινίες με αγωνία και μυστήριο», λέει ο ίδιος.

Αν και έχει αναφερθεί στον θαυμασμό του για το «The Blair Witch Project» των Daniel Myrick και Eduardo Sánchez, ο Κινγκ παραδέχεται ότι «ίσως δεν το περιμένετε, αλλά η αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών είναι το “Sorcerer”, το remake του “The Wages of Fear” του μεγάλου Henri-Georges Clouzot από τον William Friedkin».

«Πολλοί πιστεύουν ότι η ταινία του Clouzot είναι καλύτερη, αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω».

Αυτές είναι 22 αγαπημένες ταινίες τρόμου του Στίβεν Κινγκ.

The Autopsy of Jane Doe (2016)

The Blair Witch Project (1999)

The Changeling (1980)

Crimson Peak (2015)

Dawn of the Dead (2004)

Deep Blue Sea (1999)

The Descent (2005)

Duel (1971)

Les Diaboliques (1955)

Final Destination (2000)

Event Horizon (1997)

The Hitcher  (1986 και 2007)

The Last House on the Left (2009)

The Mist (2007)

Night of the Demon (1957)

The Ruins (2008)

Sorcerer (1977)

Stepfather (1986)

Stir of Echoes (1999)

The Strangers (2008)

Village of the Damned (1960)

The Witch (2015)

με πληροφορίες από Far Out

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More