Θα επιστρέψουμε στο γραφείο μετά την πανδημία;
Photo Credits: Shutterstock

Θα επιστρέψουμε στο γραφείο μετά την πανδημία;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οταν μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες στον κόσμο – με σχεδόν 250.000 υπαλλήλους – ανακοινώνει ότι μειώνει σχεδόν στο ήμισυ τους χώρους που στεγάζει τα γραφεία της, αυτό δείχνει ότι ο «κόσμος» της εργασίας στο γραφείο αλλάζει ριζικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC αναφέρει ότι η απόφαση της να μειώσει τα γραφεία της κατά 40% θα οδηγήσει σε ένα «πολύ διαφορετικό στιλ εργασίας μετά τον Covid».

Φυσικά, όπως γνωρίζει σχεδόν κάθε υπάλληλος γραφείου στον ανεπτυγμένο κόσμο, ένας πολύ διαφορετικός εργασιακός κόσμος έχει αναδυθεί ήδη μετά την αύξηση της εργασίας από το σπίτι λόγω των περιορισμών που έφερε η πανδημία του Covid-19.

Αυτό που δείχνει η απόφαση του τραπεζικού γίγαντα με έδρα το Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια μόνιμη «επανάσταση» και ότι η παλιά κανονικότητα της δουλειάς στο γραφείο δεν θα επιστρέψει μετά τη χορήγηση των εμβολίων και το τέλος της πανδημίας.

Ορισμένες άλλες μεγάλες εταιρείες φαίνεται να είναι πιο συντηρητικές. Barclays και JP Morgan έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση των γραφείων τους με αυτήν της HSBC.

Αλλά εάν άλλοι μεγάλοι εργοδότες ακολουθήσουν το παράδειγμα της HSBC (το Twitter έχει πει ότι το προσωπικό του στις ΗΠΑ μπορεί να εργάζεται από το σπίτι «για πάντα»), οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

Εργαζόμενοι σε γραφείο
Η παλιά κανονικότητα της δουλειάς στο γραφείο δεν θα επιστρέψει μετά τη χορήγηση των εμβολίων και το τέλος της πανδημίας. © Shutterstock

Από κάποια άποψη – και όπως έχουν ήδη βιώσει οι εργαζόμενοι- ο αντίκτυπος είναι θετικός. Οι άνθρωποι θα δαπανούν λιγότερα για δημόσιες συγκοινωνίες και θα κουράζονται λιγότερο λόγω των μεγάλων μετακινήσεων. Πολλοί εργαζόμενοι θα βλέπουν επίσης τα παιδιά και τις οικογένειες τους περισσότερο από ποτέ.

Ομως, θα υπάρξουν και μειονεκτήματα. Μερικοί εργαζόμενοι (συνήθως οι καλύτερα αμειβόμενοι και μεγαλύτεροι) μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν εφεδρικά δωμάτια και γραφεία για να τοποθετήσουν τους υπολογιστές τους. Ομως, κάποιοι άλλοι (συνήθως οι νεότεροι και χειρότερα αμειβόμενοι) έπρεπε να μετατρέψουν υπνοδωμάτια ή τραπεζαρίες σε πρόχειρους εργασιακούς χώρους.

Η δεύτερη κατηγορία θα αισθάνεται πιθανότατα λιγότερο ευχάριστα με τη συνέχιση της εργασίας από το σπίτι.

Ενώ οι άνθρωποι θα εξοικονομήσουν χρήματα από τα έξοδα μετακίνησης, τα οικιακά τους έξοδα – θέρμανση, τηλεφωνικές κλήσεις, τεχνολογικός εξοπλισμός κ.λπ. – θα είναι υψηλότερα.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι, ιδίως οι πρόσφατα προσληφθέντες, έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα: χάνουν την ικανότητα να μάθουν από πιο έμπειρους συναδέλφους τους στο γραφείο. Ο αντίκτυπος της εργασίας από το σπίτι για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους είναι ακόμη άγνωστη.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η παραγωγικότητα. Δεν υπάρχουν – μέχρι στιγμής – μελέτες που να συνηγορούν με το γεγονός ότι έχει μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων που δεν βρίσκονται πλέον στο γραφείο, αλλά ορισμένοι φοβούνται ότι η μακροπρόθεσμη ικανότητα των οργανισμών να καινοτομούν – μέσω της ανταλλαγής ιδεών αυτοπροσώπως – ενδέχεται να παρεμποδιστεί μόνιμα από την εργασία στο σπίτι.

Οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επίσης σημαντικές. Επιχειρήσεις που εξυπηρετούν εργαζόμενους γραφείων θα έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Εργασία από το σπίτι
Η εργασία από το σπίτι αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. © Shutterstock

Θα τεθούν ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα μεγάλων project για μέσα μεταφοράς – τα σχέδια των οποίο βασίστηκαν στη σταθερή αύξηση των μετακινήσεων.

Τα κέντρα των πόλεων θα «επαναστατήσουν». Η απώλεια των εργαζομένων σε γραφεία θα δημιουργούσε τεράστια κενά που οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να καλύψουν, ίσως μετατρέποντας εργασιακές εγκαταστάσεις σε χώρους στέγασης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σχέδια για την προσθήκη 114.000 δημόσιων οικιστικών μονάδων αγοράζοντας άδεια ξενοδοχεία και γραφεία και η Σιγκαπούρη ελπίζει να μετατρέψει τις – πλέον υπερβολικά πολλές – θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της σε σπίτια και καταστήματα.

Ενώ οι τιμές ακινήτων σε τέτοιες περιοχές μπορεί να μειωθούν, η επιθυμία για πιο ευρύχωρα σπίτια, με μεγαλύτερους κήπους και μεγαλύτερη απόσταση από τις πόλεις ενδέχεται να αυξηθεί.

Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσο εκτεταμένη θα είναι η αλλαγή.

με πληροφορίες από Independent

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More