Ετσι θα μοιάζουν διάσημοι προορισμοί το 2100
Photo Credits: Shutterstock

Ετσι θα μοιάζουν διάσημοι προορισμοί το 2100

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο κινδυνεύουν ακόμη και να εξαφανιστούν εντελώς έως το 2100, εάν τα επίπεδα της θάλασσας συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό.

Μια νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2100.

Μια τόσο μεγάλη αλλαγή θα μπορούσε να εκτοπίσει περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε η Nature Communications το 2019. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τμήματα Γης που φιλοξενούν 300 εκατομμύρια ανθρώπους είναι πιθανόν να πλημμυρίσουν έως το 2050.

Πολλές από τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τουριστικοί προορισμοί και οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη όπως τα Νησιά Φίτζι, το Παλάου, οι Σεϋχέλλες και οι Μαλδίβες είναι τα πιο ευάλωτα, λόγω του χαμηλού υψομέτρου τους. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν ήδη την πραγματικότητα του ότι ενδέχεται σύντομα να εκτοπιστούν και πρέπει να μεταναστεύσουν σε υψηλότερα υψόμετρα.

Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται
Κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς έως το 2100. © Shutterstock

Αν και άλλοι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί είναι απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να γίνουν συχνό φαινόμενο για μεγάλες πόλεις όπως το Αμστερνταμ, το Τόκιο, το Κέιπ Τάουν και η Νέα Υόρκη – μεταξύ πολλών άλλων.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μπορεί να μην φαίνεται πολύ μεγάλη, όμως θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις οικονομίες.

Για να το θέσει στις σωστές του διαστάσεις, μια ομάδα ειδικών στον τομέα της ενέργειας δημιούργησε γραφικές απεικονίσεις με το πως θα μπορούσαν να μοιάζουν μερικοί από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς σε 80 χρόνια.

Βενετία

Βενετία πλημμύρες
© Money.co.uk

Ευρέως γνωστή ως «η πόλη του νερού», η Βενετία βιώνει ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας – με τις πλημμύρες το 2019 να προκαλούν ζημιές περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η ιταλική πόλη βυθίστηκε ξανά τον Ιούνιο του περασμένου έτους και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η «πλωτή πόλη» θα βιώνει παρόμοια ακραία φαινόμενα κάθε πέντε χρόνια μέχρι το 2050 και κάθε πέντε μήνες μέχρι το 2100.

Μαλδίβες

Μαλδίβες
© Money.co.uk

Το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας έκτασης στις Μαλδίβες είναι ήδη λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει ότι το νησιωτικό κράτος θα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε επερχόμενες παλίρροιες.

Προβλέπεται ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα της χώρας θα βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα έως το 2100 – πάντα με τον τρέχοντα ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.

Εκτός από το γεγονός ότι θα επηρεάσει σοβαρά τις ζωές πολλών κατοίκων της περιοχής, σίγουρα θα ήταν κάτι καταστροφικό για την τουριστική βιομηχανία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας.

Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη
© Money.co.uk

Εχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ζει μέσα σε μια περιοχή που μαστίζεται από πλημμύρες, το «Μεγάλο Μήλο» θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ένα επικίνδυνο μέρος για να ζει κάποιος. Η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8 μέτρα έως το 2100.

Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, ειδικά σε περιοχές της πόλης όπως το Μπρούκλιν και το Κουίνς.

Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ
© Money.co.uk

Περίπου 56 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την πολυσύχναστη μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ κάθε χρόνο. Ωστόσο, προβλέπεται ότι η παράκτια πόλη θα αντιμετωπίσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεταξύ 0,6-1,3 μέτρων έως το 2100.

Η αυξημένη πιθανότητα πλημμυρών θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα 8,4 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, οι οποίοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι ζημιές στον τουριστικό κλάδο και στην παγκοσμίου φήμης οικονομική κοινότητα θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες.

Ντουμπάι

Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται
© Shutterstock

Στο Ντουμπάι, μια άνοδος της τάξης των τριών μέτρων στη στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να κάνει τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να χάσει μεγάλο μέρος των υποδομών της.

Εάν η στάθμη της θάλασσας ανέλθει στα εννέα μέτρα, το Ντουμπάι θα μπορούσε να βυθιστεί πλήρως, καθιστώντας το την πόλη με την μικρότερη διάρκεια ζωής στην ανθρώπινη ιστορία.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

με πληροφορίες από Euronews


Διαβάστε επίσης

Οι 10 πιο όμορφες εκκλησίες του κόσμου

Τα αγάλματα του Θεσσαλικού Θεάτρου ταξιδεύουν στην Προύσα

Οι 5 αγαπημένοι προορισμοί στην Ευρώπη για τους Αμερικανούς

Πώς οι ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές επηρεάζουν τον τουρισμό

Τα 10 πιο διάσημα brand names του τουριστικού κλάδου

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More