Airbnb: οι πολιτικές ακύρωσης «σπρώχνουν» τους οικοδεσπότες σε άλλες εταιρείες
Photo Credits: Shutterstock

Airbnb: οι πολιτικές ακύρωσης «σπρώχνουν» τους οικοδεσπότες σε άλλες εταιρείες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αρκετοί οικοδεσπότες της Airbnb φαίνεται να την «εγκαταλείπουν» μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εν μέσω ποινικών αγωγών, η εταιρεία εργάζεται για να εξομαλύνει τις εντάσεις. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εύκολο. 

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Λορέν Λουόνγκο κατάφερε από την ενοικίαση ενός ξενώνα στο σπίτι της στο Μιρτλ Μπιτς στη Νότια Καρολίνα να διατηρεί και να διαχειρίζεται 10 ακίνητα που είχε καταχωρήσει στην Airbnb.

Πέρυσι, όταν ξέσπασε η πανδημία και η Airbnb επέτρεψε στους πελάτες της να ακυρώσουν τις κρατήσεις λαμβάνοντας πλήρη επιστροφή χρημάτων, έχασε 25.000 δολάρια σε μια νύχτα. Η αποζημίωση που της προσέφερε στη συνέχεια η εταιρεία ήταν «ψίχουλα», υποστηρίζει η ίδια.

Η Λουόνκο συνειδητοποίησε ότι η επιχείρηση της ήταν πολύ εξαρτημένη από την Airbnb. Ετσι, δημιούργησε καταχωρίσεις σε ανταγωνιστικές ιστοσελίδες όπως η VRBO και το Golightly (ένας ιστότοπος για γυναίκες ταξιδιώτες) και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για να έχει άμεση επικοινωνία με τους επισκέπτες.

Το Νοέμβριο, υπέβαλε αξίωση διαμεσολάβησης εναντίον της Airbnb για παραβίαση της σύμβασης, επιδιώκοντας να πάρει πίσω τα χρήματα που έχασε.

«Υποτίθεται ότι εκτιμούν τους οικοδεσπότες, αλλά είναι πάντα υπέρ των φιλοξενουμένων», ανέφερε η Λουόνγκο.

Είναι απλά μια από τους πολλούς οικοδεσπότες της Airbnb που απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την εταιρεία. Ενώ υπήρχαν πάντοτε εντάσεις μεταξύ της Airbnb και των τεσσάρων εκατομμυρίων οικοδεσποτών της σε όλο τον κόσμο, η ρήξη έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της πανδημίας και του γεγονότος ότι η εταιρεία άλλαξε τις πολιτικές ακύρωσης και όσοι συνεργάζονταν μαζί της αντιλήφθηκαν πόσο μικρή δύναμη είχαν.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb κατάλαβαν πόσο λίγη δύναμη έχουν
Οι οικοδεσπότες της Airbnb κατάλαβαν πόσο λίγη δύναμη έχουν. © Shutterstock

Για πολλούς από αυτούς, η σχέση τους με την Airbnb δεν πρόκειται να διορθωθεί. Εκατοντάδες οικοδεσπότες με περισσότερες από 10.000 καταχωρήσεις ασκούν ποινική δίωξη εναντίον της Airbnb. Αλλοι προσπαθούν να την παρακάμψουν κάνοντας κρατήσεις απευθείας με τους επισκέπτες.

Πέρυσι, οι κρατήσεις απευθείας από τους ενοικιαστές αντιπροσώπευαν το 25% των κρατήσεων μεταξύ των διαχειριστών ακινήτων που ερωτήθηκαν από την Hostfully – σε αντίθεση με το 19% του 2019.

«Μεγάλο μέρος αυτής της ζημιάς θα είναι μόνιμη», δήλωσε ο Τζάσπερ Ρίμπερς, ο οποίος διευθύνει το Get Paid for Your Pad, μια εταιρεία με έδρα της Βαρκελώνη που συμβουλεύει τους φορείς βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Η εμπιστοσύνη έχει εξαφανιστεί».

Σε μια συνέντευξη του την ημέρα της δημοσίευσης της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της Airbnb, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπράιαν Τσέσκι, αναγνώρισε την ύπαρξη εντάσεων με τους οικοδεσπότες, όμως είπε ότι η σχέση είχε βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο.

«Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και, ειλικρινά, εξακολουθούν να υποφέρουν», τόνισε.

Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Αρκετοί οικοδεσπότες της Airbnb φαίνεται να την «εγκαταλείπουν». © Shutterstock

Η Κάθριν Πάουελ, επικεφαλής φιλοξενίας της Airbnb, δήλωσε ότι οι απόψεις των οικοδεσποτών για τη σχέση τους με την εταιρεία βελτιώθηκαν κατά 17% τον Ιανουάριο του 2020 σε σχέση με πέρυσι. «Η σχέση μας με τους οικοδεσπότες είναι απίστευτα σημαντική. Είναι αυτοί που δίνουν δύναμη στην Airbnb».

Πως εξαφανίζονται 77.000 δολάρια

Πολλά από τα προβλήματα για τους οικοδεσπότες ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου, όταν η Airbnb θέσπισε μια «πολιτική ειδικών περιστάσεων».

Η αλλαγή εξόργισε πολλούς από αυτούς, καθώς στην ουσία επέτρεπε στους επισκέπτες να ακυρώνουν και να επωφελούνται από πλήρη επιστροφή χρημάτων, ανεξάρτητα με τις πολιτικές ακύρωσης που είχαν υιοθετήσει οι ίδιοι. Πολλοί είδαν τους βιοποριστικούς τους πόρους να εξαφανίζονται εν μία νυκτί.

Ο Ντέρικ Ιτον, ο οποίος διαχειρίζονταν 50 ακίνητα στο Σιάτλ, απέλυσε 10 υπαλλήλους μετά από αυτήν την αλλαγή και αναδιαμόρφωσε την εταιρεία του για να λειτουργήσει «με μεγαλύτερη λιτότητα».

«Είδα 77.000 δολάρια να εξαφανίζονται από τον τραπεζικό μου λογαριασμό σε μια μέρα», ανέφερε.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Τσέσκι ζήτησε συγγνώμη από τους οικοδεσπότες για τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε η απόφαση. «Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι συνεργάτες», είχε αναφέρει – μεταξύ άλλων.

Η εταιρεία δημιούργησε ένα ταμείο 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει μέρος των εξόδων ακύρωσης και ένα ταμείο «ανακούφισης» ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb κατάλαβαν πόσο λίγη δύναμη έχουν
«Είδα 77.000 δολάρια να εξαφανίζονται από τον τραπεζικό μου λογαριασμό σε μια μέρα». © Shutterstock

Ομως για κάποιους, τα χρήματα αυτά ήταν απλά μια «συμβολική κίνηση». Ο Μπέντζαμιν Βέιλ, 34χρονος που διαχειρίζεται 70 καταχωρίσεις της Aribnb στο Οχάιο, δήλωσε ότι ενώ έχασε περίπου 70.000 δολάρια σε κρατήσεις, πήρε μια επιταγή από την εταιρεία ύψους 3.211 δολαρίων. Αλλοι οικοδεσπότες δημοσίευσαν εικόνες επιταγών με ποσά δύο και τεσσάρων δολαρίων.

Τα προβλήματα όμως δεν τελείωσαν εκεί. Ενώ οι όροι της Airbnb εγγυώνται ότι η εταιρεία θα πληρώσει τη ζημιά εάν οι επισκέπτες καταστρέψουν ένα ακίνητο, ορισμένοι συνεργάτες της δήλωσαν ότι αυτό κατέστη αρκετά δύσκολο στην πράξη. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας, την ασυνεπή εφαρμογή των πολιτικών πανδημίας και τους πιο περίπλοκους κανονισμούς καθαρισμού λόγω του Covid-19.

Δεκάδες οικοδεσπότες έχουν υποβάλλει αγωγές εναντίον της Airbnb για παραβίαση συμβάσεων, δήλωσε ο Μπράιαντ Γκρίνινγκ, δικηγόρος της LegalRideshare, εταιρείας που παρέχει νομική στήριξη στην κα. Λουόνγκο.

«Πολλοί από αυτούς τους οικοδεσπότες ήταν απόλυτα πρόθυμοι να είναι ευέλικτοι με τους φιλοξενούμενούς τους», ανέφερε. «Η Airbnb τους στέρησε αυτή τη δυνατότητα και, ως εκ τούτου, πήρε χρήματα από τις τσέπες τους».

Ο Κρίστοφερ Νάλτι, εκπρόσωπος της Airbnb, δήλωσε ότι η πολιτική της εταιρείας έδωσε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, η οποία τελικά θα βοηθούσε τους οικοδεσπότες «διατηρώντας υψηλή την πιστότητα των πελατών και τη ζήτηση για της καταχωρήσεις της Airbnb».

«Επιστροφή στις ρίζες»

Τον Μάιο, η Airbnb ανακοίνωσε ότι θα «επιστρέψει στις ρίζες της» εστιάζοντας στους «καθημερινούς ανθρώπους που φιλοξενούν στα σπίτια τους».

Αυτή η θέση έχει επιχειρηματικά πλεονεκτήματα. Οι επαγγελματίες φορείς βραχυχρόνιας μίσθωσης με πολλές καταχωρήσεις μπορεί να φαίνεται σαν να μετατρέπουν ολόκληρες γειτονιές σε τουριστικές ζώνες, κάνοντας τις απρόσιτες στους ντόπιους και προκαλώντας πολιτικούς και ενώσεις να επιβάλλουν απαγορεύσεις. Μια οικογένεια που απλά νοικιάζει έναν ξενώνα μοιάζει λιγότερο «απειλητική».

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο τον Νοέμβριο, η Airbnb δήλωσε ότι το 90% των οικοδεσποτών της ήταν «μεμονωμένοι πάροχοι», άνθρωποι δηλαδή που αναρτούσαν τις καταχωρήσεις τους απευθείας στην ιστοσελίδα αντί να χρησιμοποιούν κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό για να εγγραφούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Transparent, μόλις το 37% των ακινήτων στην Airbnb το διαχειρίζονταν άνθρωποι με μία μόνο καταχώρηση τον Σεπτέμβριο. Το ήμισυ περίπου των καταχωρήσεων πραγματοποιήθηκε από οικοδεσπότες με δύο έως 20 ακίνητα και το 14% με 21 ή περισσότερα.

Έτσι, όταν η Airbnb έδωσε έμφαση στους «μεμονωμένους οικοδεσπότες», απλά ενόχλησε περισσότερο τους επαγγελματίες.

«Η επιχείρησή τους βασίζεται σε επαγγελματίες οικοδεσπότες, κατά κάποιον τρόπο, αλλά δεν το λένε συχνά», ανέφερε ο κ. Βέιλ. «Δεν θέλουν αυτό να υπερισχύσει».

Ο κ. Νάλτι είπε ότι η εστίαση της Aribnb στον «πυρήνα» των οικοδεσποτών δεν ήταν εις βάρος των επαγγελματιών. Ανέφερε επίσης ότι οι επαγγελματίες οικοδεσπότες εκπροσωπούνται από το Host Advisory Board, μια ομάδα που δημιούργησε η εταιρεία τον Οκτώβριο, ώστε οι οικοδεσπότες να μπορούν να συναντηθούν με στελέχη της Airbnb.

#BookDirect

Ωστόσο, το «κίνημα των απευθείας κρατήσεων» έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Υπάρχει πλέον μια σειρά συνεδρίων (The Book Direct Show), ένα hashtag (#bookdirect) και μια διαφημιστική εκδήλωση ((#BookDirect Guest Education Day στις 3 Φεβρουαρίου).

Οι οικοδεσπότες της Airbnb κατάλαβαν πόσο λίγη δύναμη έχουν
Tο «κίνημα των απευθείας κρατήσεων» έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη δυναμική. © Shutterstock

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται: “Θέλω πραγματικά να είμαι πλήρως εξαρτώμενος από την Airbnb; Δεν θέλω να βιώσω αυτό που συνέβη τον Μάρτιο ξανά”», τόνισε ο κ. Ρίμπερς.

Οταν η Aribnb εισήχθη στο χρηματιστήριο το Δεκέμβριο, διέθεσε εννέα εκατομμύρια μετοχές της σε τιμή προσφοράς για τους οικοδεσπότες. Οσοι συμμετείχαν διπλασίασαν τα χρήματα τους σε μια μέρα.

Αλλά ακόμη και οι οικοδεσπότες που συμμετείχαν, όπως η κυρία Γκόλντριχ, δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επικεντρωθούν μόνο στην Airbnb – η κα. Γκόλντριχ έχει ήδη εγγραφεί στη VRBO.

«Συνήθιζα να πιστεύω ότι με κάλυπταν και ότι ήμασταν συνεργάτες», είπε. «Δεν αισθάνομαι πλέον έτσι».

με πληροφορίες από New York Times

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More