Οι 65άρηδες είναι το νέο «target group» του τουριστικού κλάδου

Οι 65άρηδες είναι το νέο «target group» του τουριστικού κλάδου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι ταξιδιώτες άνω των 65 ετών, όντας στις πρώτες θέσεις της λίστας του εμβολιασμού ενάντια στον Covid-19, φέρνοντας ένα νέο κύμα ταξιδιωτικών κρατήσεων.

Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε, ο Τζιμ και η Σέριλ Ντρέιερ, 69 και 72 ετών αντίστοιχα, ακύρωσαν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια τους και κλείστηκαν στο σπίτι τους στο Ντάλας.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα όμως και οι δύο έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον Covid-19. Τον Μάρτιο, «οπλισμένοι» με αντισώματα, θα κατευθυνθούν στο Μάουι για το «διάλειμμα» που χρειάζονται εδώ και καιρό.

Στις ΗΠΑ, οι 65άρηδες αποτελούν το νέο «target group» για τα ξενοδοχεία, τις κρουαζιέρες και τους tour operators.

«Με προθυμία τηρήσαμε τα μέτρα χρήσης μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης και βασικά ζούμε μέσα στη φούσκα μας εδώ στο Ντάλας» δήλωσε ο κ. Ντρέιερ. «Δεν έχουμε πάει σε ένα εστιατόριο εδώ και ένα χρόνο. Επομένως είμαστε ανυπόμονοι να βγούμε έξω και να κάνουμε τα πράγματα με λίγη περισσότερη ασφάλεια».

Το πολυτελές ξενοδοχείο Foundry Hotel στην πόλη Asheville στη Νότια Καρολίνα είδε τις κρατήσεις του να αυξάνονται κατά 50% τον περασμένο μήνα. Η ξενοδοχειακή εταιρεία Aqua-Aston Hospitality αναφέρει ότι οι κρατήσεις από ηλικιωμένους άγγιξαν το 60% τον Ιανουάριο.

Οι Ντρέιερ που έχουν ταξιδέψει στην Αφρική, στην Ινδία, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, βλέπουν το ταξίδι τους στη Χαβάη, το οποίο έκλεισαν μέσα από το Exclusive Resorts, ένα ιδιωτικό club μόνο για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ως ένα πρώτο βήμα «επιστροφής» στην «κανονικότητα».

«Δοκιμάζουμε τα νερά», λέει η κα. Ντρέιερ. «Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε σε καραντίνα σε μία ξένη χώρα ή να μην μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Χαβάη μοιάζει με ασφαλές μέρος, όντας ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η αίσθηση ασφάλειας που αποπνέει η Χαβάη, προέρχεται από τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που έχει επιβάλλει και το αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης που εφαρμόζει. Επίσης, στη «στήλη με τα θετικά» το ζευγάρι βάζει και το γεγονός ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν θα βρίσκεται σε μία χώρα με υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.

«Ταξιδεύουμε σε έναν προορισμό, που με βάση όλα τα στοιχεία, είναι ασφαλέστερος από το μέρος που ζούμε τώρα», αναφέρει ο κ. Ντρέιερ. «Μοιάζει σαν να άνοιξε μία μικρή τρύπα στη φούσκα μας».

Η 75χρονη Αλις Σάουθγουορθ, αναζητούσε έναν προορισμό που θα τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στον Covid-19 με ευλάβεια και δεν θα την έβγαζε από πολύ από τα νερά της, για να ταξιδέψει μετά το εμβολιασμό της. Η Σάουθγουορθ είναι ψυχολόγος και μέσα στην πανδημία συνέχισε να βλέπει κάποιους από τους ασθενείς της, χωρίς όμως να έχει φύγει εκτός της πόλης της McLean στη Βιρτζίνια για περισσότερο από έναν χρόνο. Μόλις έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, μην έχοντας πάει στο γυμναστήριο για πάνω από έναν χρόνο, έκλεισε αμέσως μία επίσκεψη στο Hilton Head Health, ένα resort ευεξίας στη Νότια Καρολίνα. Οταν φτάσει στις εγκαταστάσεις του Hilton Head Health στις 28 Μαρτίου θα έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Το γεγονός ότι έλαβε την πρώτη δόση δεν ήταν ο μόνος λόγος που την έπεισε να κλείσει το ταξίδι. «Ηταν συνολική απόφαση», δήλωσε στους New York Times. Παρόλα αυτά γνωρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει «μαγικές ιδιότητες» και ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα διαλέξει ένα μέρος για διακοπές όπου θα τηρούνταν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

«Το Hilton Head είναι μία καλή επένδυση για την υγεία μου», δήλωσε, «και είναι είναι ένα μέρος όπου μπορώ να αισθανθώ ασφαλής. Δεν πηγαίνω και στη Ρώμη».

Ταξιδιώτες άνω των 65 ετών
Στις ΗΠΑ, οι 65άρηδες αποτελούν το νέο «target group» για τα ξενοδοχεία, τις κρουαζιέρες και τους tour operators. © Shutterstock

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ταξιδιώτες ανυπομονούν περισσότερο να ταξιδέψουν σε σχέση με άλλες ηλιακές ομάδες και θα επιθυμούσαν το ταξίδι τους να «συμπέσει» με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Virtuoso τον Ιανουάριο. Το 83 τοις εκατό των συμμετεχόντων άνω των 77 ετών δήλωσε περισσότερο έτοιμο να ταξιδέψει το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ το 95% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα περιμένει να εμβολιαστεί προτού ταξιδέψει (σε άλλες ηλικιακές ομάδες αυτό το ποσοστό κινείται στο 80%).

Αν και ορισμένοι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν προορισμού σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους και θα προσπαθήσουν να τηρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον Covid-19, άλλοι είναι πιο ενθουσιασμένοι και θέλουν να κάνουν κάτι πιο «μεγάλο».

«Υπάρχουν μαζεμένες επιθυμίες ανάμεσα στους ηλικιωμένους, καθώς νιώθουν ότι η ζωή τρέχει», αναφέρει ο Τζεφ Γκάλακ, καθηγητής στο Carnegie Mellon University. «Υπάρχει μία θεωρία που λέγεται “ανάδειξη της θνητότητας” (mortality salience): όταν η ίδια τους η θνητότητα έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων, οι συμπεριφορές αλλάζουν. Θα δούμε μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στις καμπίνες των κρουαζιέρων και κρατήσεις σε καλύτερα ξενοδοχεία».

Για τους ταξιδιώτες στα 60, 70 και 80 τους χρόνια, λέει ο Κόνορ Γκούντγιν, διευθυντής μάρκετινγκ στην Charlestowne Hotels, το ρολόι που μετράει αντίστροφα είναι ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Ο πληθυσμός άνω των 65 ετών χάνει τα χρυσά του χρόνια και είναι κατανοητό να θέλει εναγωνίως να επιστρέψει πίσω στη ζωή του», τονίζει ο Γκούντγιν.

Το Bristol Hotel στη Βιρτζίνα, το οποίο είναι μέρος του χαρτοφυλακίου της Charlestowne, είδε μία αύξηση 179% στα έσοδα από ταξιδιώτες άνω των 65 ετών μεταξύ 13 Δεκεμβρίου και 22 Ιανουαρίου.

Ορισμένοι μεγαλύτεροι ταξιδιώτες θέλουν να κλείσουν τα ταξίδια που ονειρεύονται μία ζωή. Ο Φερνάντο Ντίεζ, ιδιοκτήτης της εταιρείας πολυτελών κρουαζιέρων Quasar Expeditions στα νησιά Γκαλαπάγκος, αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο, όταν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς που εμβολιάστηκαν, είδε μία αύξηση ενδιαφέροντος από γιατρούς και νοσοκόμες.

Από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο, το 70% των αναζητήσεων προέρχεται από πελάτες άνω των 65 ετών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο αριθμός κινούνταν στο 40%. Οι περισσότερες αναζητήσεις αφορούν την περίοδο μετά τον Ιούνιο.

«Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι έχουν εμβολιαστεί και ότι νιώθουν άνετα να ταξιδέψουν σε ένα προορισμό όπως το Εκουαδόρ ή τα Γκαλαπάγκος», λέει ο Ντίεζ. «Ο εμβολιασμός, τούς δίνει μία την αυτοπεποίθηση να ταξιδέψουν σε ένα απομακρυσμένο μέρος».

Η Λόρεν Μπέιτς, ιδρύτρια του ιδιοκτήτρια του Wild Terrains, ενός tour operator μόνο για γυναίκες στο με παραρτήματα στο Μεξικό, την Πορτογαλία και την Αργεντινή, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτη όταν τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 οι κρατήσεις για τον φετινό Μάιο βρίσκονταν 40% πάνω σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, τη στιγμή που τα τρία τέταρτα των γυναικών που έκαναν τις κρατήσεις ήταν άνω των 55.

«Βλέπαμε πολλές γυναίκες στα 60 και τα 70 τους να κλείνουν ταξίδια μαζί με φίλες τους», λέει χαρακτηριστικά η Μπέιτς.

Ταξιδιώτες άνω των 65 ετών
Για τους ταξιδιώτες στα 60, 70 και 80 τους χρόνια, λέει ο Κόνορ Γκούντγιν, διευθυντής μάρκετινγκ στην Charlestowne Hotels, το ρολόι που μετράει αντίστροφα είναι ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. © Shutterstock

Ωστόσο, οι ειδικοί κάνουν έκκληση για προσοχή, θυμίζοντας στους πολίτες ότι ακόμα και αν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι συστάσεις για χρήση μάσκας και αποστάσεις δεν αλλάζουν.

«Το εμβόλιο είναι δεν είναι 100% αποτελεσματικό ακόμα και αν ζείτε σε μία περιοχή που υπάρχει ο ιός, είναι καλό να είστε πολύ προσεκτικοί παρά το γεγονός ότι έχετε εμβολιαστεί», λέει ο Δρ. Μάνφρεντ Γκριν, διευθυντής του προγράμματος δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί θα μπορούσε να κολλήσει τον ιό χωρίς να αρρωστήσει, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει σε κάποιον άλλον».

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες πρέπει να επιλέξουν τους προορισμούς όπου τα νοσοκομεία δεν βρίσκονται στα όριά τους λόγω της πανδημίας, τονίζει ο Δρ. Γκριν, επειδή με εμβόλιο ή χωρίς οι μεγαλύτερης ηλικίας Αμερικανοί είναι περισσότερο πιθανό να χρειαστούν περίθαλψη για θέματα υγείας άσχετα με τον Covid-19.

Ο τουριστικός κλάδος που ακόμα μετράει τις πληγές του από την πανδημία, παίρνει μία αναγκαία ώθηση από την αύξηση κρατήσεων και ενδιαφέροντος. Τα ξενοδοχεία, τα οποία κατέγραψαν ρεκόρ χαμηλής πληρότητας μέσα στην πανδημία, υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες το νέο κύμα ταξιδιωτών, προσπαθώντας μάλιστα να προσαρμοστούν και στις ανάγκες τους.

Στο Marker Key West Harbor Resort στη Φλόριντα, οι συναλλαγές για τους πελάτες άνω των 55 ήταν 70% υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, το οποίο μεταφράζεται σε μία αύξηση 41% στην κατανάλωση.

Η Αλι Σίνγκερ, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Marker Key West, επισήμανε ότι η «άνοδος» προέρχεται από τους πελάτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More