Πώς θα κάνουμε διακοπές φέτος το καλοκαίρι;
Photo Credits: Shutterstock

Πώς θα κάνουμε διακοπές φέτος το καλοκαίρι;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρώπη «κινείται» από το ένα lockdown στο επόμενο. Πολλοί απλά θέλουν να ξεφύγουν από αυτήν την κατάσταση και ελπίζουν στο φετινό καλοκαίρι. Κάποιοι προτιμούν να μείνουν κοντά στο σπίτι και άλλοι σκέφτονται να πάνε για πρώτη φορά «βιώσιμες»… διακοπές.

Η Βερολινέζα ταξιδιωτική πράκτορας Γιάνα Μπουλ δεν έχει καταφέρει να κλείσει πολλές διακοπές τις τελευταίες εβδομάδες. Συνήθως, οι πελάτες της είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους. Σήμερα, περισσότερο αναζητούν συμβουλές. Πολλοί δεν θέλουν να δεσμευτούν ακόμα με κάποια κράτηση.

«Οι πελάτες είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί και είναι κατανοητό και προσπαθούν να κλείσουν όσο το δυνατόν αργότερα» δήλωσε η Μπουλ στην DW. Οπως και ολόκληρη τουριστική βιομηχανία έτσι και η ίδια έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στα εμβόλια ενάντια στον Covid-19.

Προσπάθεια να ανακτηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Η επιθυμία των Γερμανών πολιτών να ταξιδέψουν είναι μεγάλη, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, αλλά υπάρχει και μεγάλη ανησυχία. Τον Δεκέμβριο οι προκρατήσεις πακέτων διακοπών για το καλοκαίρι του 2021 ήταν στο 68% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακόμα και για το Πάσχα οι κρατήσεις είναι πολύ πεσμένες, σύμφωνα με τους επίσημους φορείς του ταξιδιωτικού κλάδου. Τα πράγματα δείχνουν να έχουν μία αύξηση προς τα τέλη Μαΐου. Για το καλοκαίρι, τα στοιχεία των κρατήσεων είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με το ξέσπασμα της πανδημίας πέρσι την άνοιξη, δήλωσε ο Γιούργκεν Σμούντε, καθηγητής οικονομικών του τουρισμού στο Ludwig Maximilian University.

Καλοκαίρι 2021
 Οι μεταλλάξεις του ιού, τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, η συζήτηση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρώπη και οι υπάρχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν τις ακριβείς προβλέψεις απίθανες.  © Shutterstock

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί ένα υπαρξιακό ζήτημα για τον ταξιδιωτικό τομέα. Tην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, οι εικόνες των παγιδευμένων τουριστών έκαναν τον γύρο του κόσμου. Αυτό φόβισε πολλούς τουρίστες. Πλέον έχει δοθεί μία κοινή δέσμευση από το σύνολο του ταξιδιωτικού κλάδου, ότι οι καταναλωτές μπορούν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους αν εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για τον προορισμό που θέλουν να ταξιδέψουν. Αυτό δίνει στους ταξιδιώτες μία μεγαλύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης, λέει ο Σμούντε. Οι tour operators έχουν επίσης αρχίσει να προσφέρουν αρκετά δελεαστικά πακέτα διακοπών, κερδίζοντας αρκετούς καταναλωτές. Για πολλούς όμως η αβεβαιότητα παραμένει: θα αποτελούν επιλογή τα ταξίδια στο εξωτερικό; Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τα μακρινά ταξίδια είναι η εξαίρεση

Κανείς δεν έχει μία κρυστάλλινη σφαίρα που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον, οπότε όλες οι προβλέψεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με το παρελθόν. Οι μεταλλάξεις του ιού, τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, η συζήτηση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρώπη και οι υπάρχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν τις ακριβείς προβλέψεις απίθανες. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτήν τη στιγμή οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν αυστηρότερα μετρά όσον αφορά τα ταξίδια.

Ενα πράγμα είναι βέβαιο: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως το έκαναν στο παρελθόν. Τα μακρινά ταξίδια -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αποτελούν την εξαίρεση προς το παρόν. Αν και οι καλοκαιρινές κρατήσεις για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν ήδη κλείσει, πολλοί ταξιδιώτες ίσως αποφασίσουν να μην ταξιδέψουν στην Ευρώπη φέτος. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Φέτος, το πόσο ελκυστικός θα είναι ένας προορισμός δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την πιθανότητα καραντίνας για τους ταξιδιώτες, αλλά και από τον αριθμό κρουσμάτων και τον ρυθμό εμβολιασμού. «Η πτυχή της ασφάλειας που προηγουμένως έπαιζε ελάσσονα ρόλο έχει αποκτήσει τεράστια σημασία για τους ταξιδιώτες», λέει η Σμούντε. Πιστεύει ότι όπως και το 2020 έτσι και φέτος θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θα επιλέξει τον εσωτερικό τουρισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο YouGovlast τον Δεκέμβριο. Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να κάνει διακοπές εντός συνόρων μέσα στο 2021.

Καλοκαίρι 2021
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί ένα υπαρξιακό ζήτημα για τον ταξιδιωτικό τομέα. © Shutterstock

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον «βιώσιμο τουρισμό»

Οποιονδήποτε προορισμό και αν διαλέξουν οι ταξιδιώτες ο «βιώσιμος τουρισμός» είναι αδιαμφισβήτητα μία νέα δημοφιλής τάση. Οι πωλήσεις ποδηλάτων, τροχόσπιτων και κατασκηνωτικού εξοπλισμού εκτοξεύθηκαν πέρσι. Οι ταξιδιώτες έκαναν μία «στροφή» από τα μεγάλα ξενοδοχεία προς τα εξοχικά και το κάμπινγκ. «Τα εξοχικά και τα τροχόσπιτα προτιμήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, επειδή οι ταξιδιώτες μπορούσαν να ξεφύγουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους τη στιγμή που ήθελαν», τονίζει η Μπουλ, αναμένοντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος το καλοκαίρι.

Ο Σμούντε επίσης αναφέρει ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον προς τον «βιώσιμο τουρισμό» μέσα στην πανδημία. «Ο τουρισμός σε εξωτερικούς χώρους και ο οικοτουρισμός βίωναν πριν από τον κορωνοϊό μία αύξηση της ζήτησής τους και η πανδημία έδρασε καταλυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση». Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για πτήσεις και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει κάνει «βουτιά» και δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα.

Οι πιθανότητες είναι ότι αυτή η τάση θα επεκταθεί και πέραν του φετινού καλοκαιριού, αλλά και πέραν της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων επιθυμούν να αλλάξουν την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά σε σχέση με πριν την πανδημία λέει ο Σμούντε. «Οι συζητήσεις για τον υπερτουρισμό, το flight shaming και τις κρουαζιέρες έχουν τεθεί στο περιθώριο λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο δεν έχουν τελειώσει, θα συνεχίσουν».

με πληροφορίες από DW

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More