Ο θάνατος του Αρν Σόρενσον αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ξενοδοχειακό κλάδο
Photo Credits: World Travel & Tourism Council/ Flickr

Ο θάνατος του Αρν Σόρενσον αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ξενοδοχειακό κλάδο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο Αρν Σόρενσον, διευθύνων σύμβουλος της Marriot τα τελευταία εννέα χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (15.02), όπως γνωστοποίησε χθες η εταιρεία. Ηταν 62 ετών και είχε δώσει μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο για σχεδόν δύο χρόνια. Ο θάνατός του αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η πορεία του Σόρενσον ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής εταιρείας στον κόσμο δεν ήταν συνηθισμένη.

Γεννημένος από μια οικογένεια λουθηρανών ιεροκηρύκων στο Τόκιο, όλοι περίμεναν από αυτόν να ακολουθήσει τα βήματα της οικογένειας του στη θρησκεία. Οταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ, ο Σόρενσον άρχισε να σπουδάζει σχετικά με τις επιχειρήσεις και τη Θρησκεία στο Luther College.

Γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ρουθ Κρίστενσον, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Ομως, ο Σόρενσον αποφάσισε να σπουδάσει τελικά στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Ενώ εργαζόταν στο Latham & Watkins, ένα δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον, ήρθε σε επαγή με τη Marriott. Εκπροσώπησε την εταιρεία και απέκτησε φιλικές σχέσεις με τον Μπιλ Μάριοτ Τζούνιορ, εκτελεστικό διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Marriott.

«Ηταν δώρο για μένα να μπορώ να αρχίσω να μαθαίνω αμέσως από τον Μπιλ Μάριοτ», είχε δηλώσει ο Σόρενσον.

Ο Σόρενσον τελικά έγινε μέρος της επιχείρησης και ξεκίνησε τη «θητεία» του στη Marriott το 1996, αρχικά ως νομικός σύμβουλος και στη συνέχεια σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή. Εγινε ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που δεν ανήκε στην οικογένεια Μάριοτ το 2012.

Αρν Σόρενσον
Ο Αρν Σόρενσον έγινε ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που δεν ανήκε στην οικογένεια Μάριοτ το 2012. © World Economic Forum/ Flickr

Το νομικό του υπόβαθρο τον βοήθησε σημαντικά να φτάσει – και διατηρηθεί – σε αυτήν τη θέση.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι συνηθίζεις να δέχεσαι επιθέσεις σαν δικηγόρος. Αντιμετώπισα τέτοιες περιπτώσεις, κυρίως εχθρικές προσπάθειες εξαγοράς», ανέφερε ο Σόρενσον σε συνέντευξη του στο Hotelier το 2017. «Υπάρχουν εξαιρετικοί δικηγόροι απέναντι σου που στόχος τους είναι να σε κάνουν να φαίνεσαι κακός, να δείξουν ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα ή ότι δεν καταλαβαίνεις το νόμο».

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα του, βρίσκεται η εξαγορά ύψους 13 δισεκατομμυρίων της Starwood Hotels & Resorts το 2016, φέρνοντας στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περισσότερα από 30 brand και καθιερώνοντας την ως τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο.

Υπήρξαν όμως και δύσκολες στιγμές. Η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με ένα γιγαντιαίο πρόστιμο όταν προέκυψε ένα τεράστιο πρόβλημα με την παραβίαση δεδομένων που αφορούσε το δίκτυο ξενοδοχείων Starwood.

Αντιμετώπισε επίσης διαμάχες και την αυξανόμενη απειλή που αποτελεί για τα ξενοδοχεία η Airbnb. Ο Σόρενσον κατάφερε να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα – καθώς και τη δική του μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία δύο χρόνια – ενώ συνέχιζε να οδηγεί τη Marriott στην ανάπτυξη.

Ακόμη και με τη χειρότερη χρονιά για τα ταξίδια, η Marriott ήταν κερδοφόρα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Αγάπη για τα ταξίδια και τον κλάδο της φιλοξενίας

Οι συνεργάτες του Σόρενσον θα τον θυμούνται για την αγάπη του για τον κλάδο της φιλοξενίας και τους εργαζόμενους.

«Ο Αρν ήταν ένα εξαιρετικό στέλεχος – αλλά περισσότερο από αυτό – ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος», δήλωσε ο Μπιλ Μάριοτ.

«Ο Αρν αγαπούσε κάθε πτυχή αυτής της επιχείρησης και απολάμβανε τον χρόνο που περνούσε περιοδεύοντας στα ξενοδοχεία μας και σε συναντήσεις με συνεργάτες σε όλο τον κόσμo. Είχε μια παράξενη ικανότητα να προβλέπει που κατευθύνεται ο κλάδος της φιλοξενίας και να οδηγεί τη Marriott στην ανάπτυξη. Ομως, οι ρόλοι που απολάμβανε περισσότερο ήταν αυτοί του συζήγου, του πατέρα, του αδελφού και του φίλου. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και των εκατοντάδων χιλιάδων συνεργατών της Marriott σε όλο τον κόσμο, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σήζυγο του Αρν και τα τέσσερα παιδιά του. Μοιραζόμαστε τον πόνο σας και ο Αρν θα μας λείψει πολύ».

Αρν Σόρενσον
«Ο Αρν ήταν ένα εξαιρετικό στέλεχος – αλλά περισσότερο από αυτό – ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος». © Marriott International/Facebook

Συγκινητικά ήταν και τα μηνύματα μερικών εκ των μεγαλυτέρων ανταγωνιστών της Marriott.

«Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος για τα θλιβερά νέα για το θάνατο του Αρν Σόρενσον. Ηταν ένας απίστευτα αξιοσέβαστος άνθρωπος, ηγέτης στον κλάδο της φιλοξενίας και αφοσιωμένος σύζυγος, πατέρας και φίλος», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο διευθύνων σύμβουλος της Hilton Κρις Νασέτα.

Η Accor εξέδωσε μια ανακοίνωση εκ μέρους ολόκληρης της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης της Marriott ήταν μια «αξιοσέβαστη φωνή στην φιλοξενία, δυνατός ανταγωνιστής, εξαιρετικός ηγέτης, οραματιστής και ολοκληρωμένος ξενοδόχος».

«Ο Αρν ήταν ένας υπέροχος συνεργάτης, πάντα ένας εγκάρδιος και ευγενικός φίλος – και θα μου λείψει πάρα πολύ», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Hyatt Μαρκ Χομπλαμαζιάν στο LinkedIn. «Ολη η οικογένεια Hyatt εκφράζει τη βαθιά της συμπόνια σε όλους τους συναδέλφους μας στη Marriott».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHG, Κιθ Μπαρ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σόρενσον και στους ανθρώπους της Marriott.

«Οταν μιλούσε, οι άνθρωποι ήθελαν να ακούσουν, όταν διοικούσε, οι άνθρωποι ακολουθούσαν», ανέφερε ο Μπαρ. «Αυτό είναι σημάδι ενός μεγάλου ηγέτη και η κληρονομιά του στη Marriott μιλά από μόνη της, όχι μόνο για το πως ανέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά επίσης για τον τρόπο με τον οποίο προασπίστηκε την πρόοδο σε σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και εκπροσώπησε τη βιομηχανία μας με τόση χάρη στις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές».

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου εμπορικού ομίλου ξενοδοχείων εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του.

«Η μάχη του Αρν ενάντια στον καρκίνο ενσάρκωσε τις ιδιότητες που τον έκαναν τόσο εξαιρετικό άνθρωπο – ατελείωτη αισιοδοξία, επιμονή και ηγέτης/υπάλληλος. Ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος λόγω του Αρν Σόρενσον», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της American Hotel & Lodging Association Τσιπ Ρότζερς.

Ο αντίκτυπος του Σόρενσον ήταν ισχυρός σε ταξιδιωτικούς τομείς πέρα από τα ξενοδοχεία.

«Αναζητούσαμε συχνά τη σοφή συμβουλή του και συνεργαστήκαμε μαζί του για να βελτιώσουμε την ταξιδιωτική εμπειρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ταξιδιωτική Ενωσης Ρότζερ Μπόου. «Ο Αρν πάντα προσέφερε ένα όραμα που επεκτείνονταν πολύ πέρα από τον κλάδο των καταλυμάτων που εκπροσωπούσε τόσο επιδέξια».

Η αφοσίωση του Σόρενσον στην εταιρεία του ήταν αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν εμφανίστηκε σε ένα συγκινητικό βίντεο να απευθύνεται στους συνεργάτες της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν εν μέσω της δύσκολης θεραπείας για τον καρκίνο με τον οποία πάλευε αρκετό καιρό, θεώρησε ηθική του υποχρέωση να απευθυνθεί ο ίδιος στους υπαλλήλους της εταιρείας.

Ο Σόρενσον δεν σταμάτησε επίσης να αγαπάει – και να εκφράζει αυτήν την αγάπη –  τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας. «Μου λείπει το να ταξιδεύω με τον ίδιο τρόπο που μου λείπει ένας παλιός φίλος – η απουσία είναι εκεί ακόμη και χωρίς να σταματήσω να επικεντρώνομαι σε αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων στο «γράμμα αγάπης για τα ταξίδια» που δημοσίευσε στο LinkedIn τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Ενώ υπάρχουν μέρες που αυτό φαίνεται πολύ μακρινό, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η στιγμή που θα ταξιδέψουμε και πάλι θα φτάσει σύντομα. Όταν συμβεί αυτό, ελπίζω τα μονοπάτια μας να διασταυρωθούν», ανέφερε κλείνοντας την επιστολή του.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ: Ενα γράμμα αγάπης για το ταξίδι από τον CEO της Marriott


με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More