Πορτογαλία-Τουρισμός: η μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’80
Photo Credits: Shutterstock

Πορτογαλία-Τουρισμός: η μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’80

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Μπορεί η Πορτογαλία να τα κατάφερε καλύτερα από πολλά Ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας του Covid-19, όμως ο ακμάζων τα τελευταία χρόνια τουριστικός κλάδος της χώρας δεν ήταν σε θέση να αντέξει την «καταιγίδα» μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Μετά τους αριθμούς-ρεκόρ των προηγούμενων ετών, οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν αντιμέτωποι με την χειρότερη επίδοση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς η πανδημία και τα επακόλουθα lockdown μείωσαν τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο και κράτησαν τους επισκέπτες μακριά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ) της χώρας ανέφερε ότι μόλις κάτω από 4 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες έμειναν σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας το 2020, αριθμός μειωμένος κατά 76% σε σχέση με τους 16,4 εκατομμύρια επισκέπτες του 2019, το οποία ένα έτος-ρεκόρ.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 75% και έφτασε στα 12,3 εκατομμύρια – χαμηλότερη «επίδοση» από το 1984.

Τα τουριστικά έσοδα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Πορτογαλίας από την οικονομική κρίση χρέους του 2019, με τις εισπράξεις του τουρισμού να αντιπροσωπεύουν το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Οι διανυκτερεύσεις Βρετανών τουριστών – οι οποίοι αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές για τη χώρα – μειώθηκαν κατά περισσότερο από 78% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Τεράστια ήταν η πτώση και για την κινεζική και αμερικανική αγορά, με μειώσεις της τάξης του 82 και 87% αντίστοιχα.

Τα συνολικά έσοδα για τα ξενοδοχεία στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 66%, ανέφερε η ΙΝΕ, με τον εσωτερικό τουρισμό να «σώζει» κάπως την κατάσταση.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι προετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης του τουριστικού κλάδου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων, μέτρα για μείωση του χρέους και επιχορηγήσεις.

Αυτά τα μέτρα έρχονται στον απόηχο των προειδοποιήσεων της ξενοδοχειακής ένωσης της Πορτογαλίας ότι 100.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν μέσα στο 2021 εάν δεν υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Πέδρο Σίζα Βιέιρα δήλωσε ότι το πακέτο θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα επιβιώσουν από την κρίση «χωρίς να επιβαρύνουν τον ισολογισμό τους με χρέος».

«O τουρισμός θα χρειαστεί πιο έντονη υποστήριξη… αυτές οι εταιρείες θα “στερέψουν” μετά από ένα έτος στο οποίο έχουν εξαντλήσει τα οικονομικά τους αποθέματα», τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα τα κατάφερε αρκετά καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2021 έφερε μια καταστροφική αύξηση σε λοιμώξεις και θανάτους, αναγκάζοντας της αρχές να προχωρήσουν σε αυστηρό lockdown τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν 15.321 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον COVID-19 στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν τα 785.756.

Το Σάββατο, η Πορτογαλία επέκτεινε την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έως την 1η Μαρτίου, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις επαναπατρισμού.

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More