Αγίου Βαλεντίνου: τα «περίεργα» έθιμα από 10 χώρες του κόσμου
Photo Credits: Shutterstock

Αγίου Βαλεντίνου: τα «περίεργα» έθιμα από 10 χώρες του κόσμου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε. Ένα από τα «θύματα» της πανδημίας του Covid-19 ήταν και ο έρωτας. Οι σχέσεις των ζευγαριών δοκιμάστηκαν είτε από την υπερβολική τριβή λόγω της καραντίνας, είτε από την έλλειψή αυτής για ζευγάρια που δεν συγκατοικούν ή μένουν σε διαφορετικές πόλεις.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία ευκαιρία «επανασύνδεσης» και χαλάρωσης για πολλούς ανθρώπους. Πέραν όμως από τις κλασικές κάρτες, τα αρκουδάκια και τα λουλούδια, παραδόσεις που είναι συνυφασμένες με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, σε πολλές χώρες ο εορτασμός της ημέρας του «έρωτα» γίνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Η Huffington Post συγκέντρωσε περίεργα έθιμα από 10 χώρες που γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Δανία

Αν και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία σχετικά «νέα» γιορτή στη Δανία (γιορτάζεται επίσημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σύμφωνα με το δανικό υπουργείο Εξωτερικών) η χώρα έχει «αγκαλιάσει» την 14η Φεβρουαρίου, προσθέτοντας όμως και μία «δανέζικη πινελιά». Αντί για λουλούδια και ευχές, οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν μπουκέτα με λευκά λουλούδια τα οποία ονομάζονται snowdrops.

Η «δανέζικη εκδοχή» της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έχει επίσης και την «ανταλλαγή καρτών». Οι κάρτες που αντάλλαζαν τα ζευγάρια αρχικά ήταν διάφανες και απεικόνιζαν εκείνον ή εκείνη που έδινε την κάρτα τη στιγμή που παρέδιδε το δώρο στο ταίρι του.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δώρο που δίνουν οι άνδρες στις γυναίκες είναι το gaekkebrev, ένα «αστείο γράμμα» το οποίο αποτελείται από ένα αστείο ποίημα γραμμένο πάνω σε μία λεπτομερώς κομμένη χάρτινη κάρτα. Αν η γυναίκα που λάβει το gaekkebrev μαντέψει σωστά τον αποστολέα, τότε κερδίζει ένα Πασχαλινό αυγό (όταν έρθει το Πάσχα).

Γαλλία

Το Παρίσι θεωρείται μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Για την ακρίβεια η Γαλλία στο σύνολό της θεωρείται ως ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο και έτσι δεν είναι περίεργο που η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Γάλλους.

Σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές, η παράδοση της ανταλλαγής καρτών την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε, όταν ο Κάρολος, Δούκας της Ορλεάνης, έστειλε ένα ερωτικό γράμμα στη γυναίκα του, ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου το 1415. Σήμερα, η ανταλλαγή καρτών παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις στη Γαλλία και σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μία παλιά γαλλική παράδοση στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν το loterie d’amour ελληνιστί το «η λοταρία της αγάπης». Ανδρες και γυναίκες μαζεύονταν σε αντικριστά σπίτια με σκοπό να «ζευγαρώσουν». Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρώιμη μορφή speed dating, προσαρμοσμένη στην έντονη πατριαρχική φύση της γαλλικής κοινωνίας της εποχής. Οι άνδρες (και μόνο εκείνοι) μπορούσαν να επιλέξουν με ποια γυναίκα θα πάνε και οι γυναίκες που δεν επιλέγονταν στο τέλος της ημέρας, μαζεύονταν μαζί και άναβαν φωτιά, καίγοντας τις φωτογραφίες των ανδρών που δεν της επέλεξαν ή τις πλήγωσαν και βρίζοντας το ανδρικό φύλλο. Η κατάσταση «ξέφυγε» τόσο πολύ σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση που αποφάσισε να απαγορεύσει τη συγκεκριμένη παράδοση.

Αγίου Βαλεντίνου
Τα σοκολατάκια είναι από τα πιο κλασικά δώρα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. © Shutterstock

Νότια Κορέα

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ιδιαίτερη δημοφιλής στους νεαρούς Νοτιοκορεάτες και διάφορες εκδοχές της συγκεκριμένης εορτής πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Η ανταλλαγή των δώρων ξεκινάει στις 14 Φεβρουαρίου και οι γυναίκες πρέπει να εντυπωσιάσουν τους άνδρες με σοκολάτες, γλυκά και λουλούδια. Οι ρόλοι αντιστρέφονται στις 14 Μαρτίου, γνωστή και ως η «Λευκή Μέρα» όταν οι άνδρες πρέπει να ανταποδώσουν και να  «ξεπεράσουν» τα δώρα των συντρόφων τους.

Οι singles «γιορτάζουν» τη μοναξιά τους στις 14 Απριλίου, γνωστή και ως «η Μαύρη Μέρα», τρώγοντας μαύρα φασόλια ή μαύρα νουντλς.

Ουαλία

Δεν θα βρείτε πολλούς Ουαλούς να γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αντ’ αυτού οι ντόπιοι γιορτάζουν στις 25 Ιανουαρίου την Αγία Δουίνουεν, την προστάτιδα των εραστών.

Ενα παραδοσιακό δώρο που ανταλλάσσουν τα ζευγάρια είναι το «κουτάλι της αγάπης». Από τον 17ο αιώνα, οι Ουαλοί άνδρες λάξευαν ξύλινα κουτάλια και τα έδιναν στις συζύγους τους ως ένδειξη αγάπης. Τα μοτίβα που λάξευαν πάνω στα κουτάλια είχαν ξεχωριστά νοήματα. Κάποια έμοιαζαν με σπιρούνια, τα οποία συμβόλιζαν την καλή τύχη, οι τροχοί ήταν σύμβολο της αλληλεγγύης, ενώ τα κλειδιά, τα οποία συμβόλιζαν τα «κλειδιά στην καρδιά ενός άνδρα».

Σήμερα τα «κουτάλια της αγάπης» ανταλλάσσονται ως δώρα σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες γιορτές.

Κίνα

Στην Κίνα δεν γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά η Qixi, η οποία πέφτει στην έβδομη μέρα του έβδομου σεληνιακού μήνα κάθε χρονιά. Σύμφωνα με τον κινεζικό μύθο, η Zhinu, η κόρη του βασιλιά και ο Niulang ένας φτωχός βοσκός, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και γέννησαν δίδυμα. Οταν ο πατέρας της Zhinu έμαθε για τον γάμο τους, έστειλε τη βασίλισσα να φέρει πίσω την κόρη του. Μόλις άκουσε τις κραυγές του Niulang και των παιδιών τους, ο βασιλιάς επέτρεψε στο ζευγάρι να βρίσκεται μία φορά τον χρόνο. Ετσι, καθιερώθηκε η γιορτή Qixi.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι νεαρές γυναίκες προσφέρουν πεπόνι και άλλα φρούτα στον Zhinu, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσει να βρουν ένα καλό σύζυγο.

Αγγλία

Στις 13 Φεβρουαρίου οι Αγγλίδες γυναίκες συνήθιζαν να βάζουν πέντε φύλλα δάφνης στο μαξιλάρι τους – ένα σε κάθε γωνία και ένα στο κέντρο – για να μπορούν να δουν στα όνειρά τους τούς μελλοντικούς τους συζύγους.

Φιλιππίνες

Μπορεί ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου  στις Φιλιππίνες να μην θυμίζει σε τίποτα αυτόν στις περισσότερες Δυτικές χώρες, καθώς σύμφωνα με μία τοπική παράδοση χιλιάδες ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν στις 14 Φεβρουαρίου.

Για την ακρίβεια γίνονται μεγάλες μαζικές τελετές. όπου τα τυχερά ζευγάρια μαζεύονται σε εμπορικά κέντρα ή άλλους δημόσιους χώρους για να ανταλλάξουν τους όρκους τους.

Ιταλία

Το ρομαντικό δείπνο είναι η πιο συνηθισμένη ιταλική παράδοση στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι Ιταλοί γιόρταζαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως μέρος του Φεστιβάλ της Ανοιξης. Οι νέοι συγκεντρώνονταν στους κήπους της πόλης, διαβάζοντας ποίηση και μουσική πριν πάνε για μία βόλτα με το ταίρι τους.

Μία άλλη κλασική ιταλική παράδοση για τις ανύπαντρες γυναίκες στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι να ξυπνούν πριν τα χαράματα για να βρουν τον μελλοντικό τους σύζυγο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος άνδρας που θα συναντήσει μία κοπέλα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πρόκειται να γίνει ο σύζυγός της.

Σήμερα, ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα είναι τα σοκολατάκια Baci Perugina.

Αγίου Βαλεντίνου
Στη Δανία αντί για λουλούδια και ευχές, οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν μπουκέτα με λευκά λουλούδια τα οποία ονομάζονται snowdrops. © Shutterstock

Βραζιλία

Το Καρναβάλι στο Ρίο πραγματοποιείται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου κάθε χρόνο, οπότε οι Βραζιλιάνοι δεν γιορτάζουν την αγάπη στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά στις 12 Ιουνίου, γνωστή και ως Dia dos Namorados ή «Ημέρα των Εραστών».

Πέραν της κλασικής ανταλλαγής δώρων, μουσικά φεστιβάλ και performances πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ τα δώρα δεν περιορίζονται μόνο στα ζευγάρια, αλλά και στους συγγενείς και φίλους.

Νότια Αφρική

Οπως και σε πολλά μέρη του κόσμου, έτσι και η Νότια Αφρική γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με φεστιβάλ, λουλούδια και άλλες εκδηλώσεις «αγάπης». Είναι επίσης συνηθισμένο για πολλές γυναίκες στη Νότια Αφρική να φορούν μία κονκάρδα με το όνομα του συντρόφου τους, μία αρχαία ρωμαϊκή παράδοση που ονομάζεται Lupercalia. Σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτόν τον τρόπο γνωστοποιούν και τις προθέσεις τους προς τον άνδρα που τις ενδιαφέρει.

με πληροφορίες από Huffington Post

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More