Λουτρά Πόζαρ: «βουτιά» στο κορυφαίο φυσικό σπα της Ελλάδας
Photo Credits: Stelios Matsagos

Λουτρά Πόζαρ: «βουτιά» στο κορυφαίο φυσικό σπα της Ελλάδας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ο απόλυτος ελληνικός προορισμός για φυσιολάτρες που θέλουν να συνδυάσουν τις ιαματικές ιδιότητες των καταρρακτών με την εξωπραγματική ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Φωτογραφίες: Στέλιος Ματσάγγος

Τα λουτρά βρίσκονται στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου, πλησίον του Λουτρακίου νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας και 40 χλμ. από την Εδεσσα.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Το ρεύμα ονομάζονταν παλαιότερα «Τόπλιτσα», ήτοι «Θερμοπόταμος» στη Σλαβική διάλεκτο. Η ονομασία Πόζαρ προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από τη φωτιά».

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη λουτρόπολη, όπου οι τεχνητοί καταρράκτες, η έντονη βλάστηση και οι απόκρημνες πλαγιές «παντρεύονται» αρμονικά με τις οργανωμένες εγκαταστάσεις και πολλά τουριστικά καταστήματα.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Κύρια «ατραξιόν» της λουτρόπολης είναι αδιαμφισβήτητα οι μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου όλες τις εποχές του χρόνου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας φυσικής διεργασίας κατά την οποία το νερό της βροχής εισχωρεί βαθιά μέσα στο έδαφος – με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του.

Το θερμό νερό που αναβλύζει σε υψόμετρο 360-390 μέτρων είναι πόσιμο και έχει ιαματική δράση. Οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν για χαλάρωση, τόνωση και λουτροθεραπεία, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Το νερό διοχετεύεται μέσα από αγωγούς μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες – ατομικές και ομαδικές – πισίνες, σπα, τζακούζι, χαμάμ και λουτήρες.

Οι πιο «τολμηροί» επιλέγουν τους φυσικούς καταρράκτες και τις αχνιστές λίμνες κατά μήκος του ποταμού. Βλέπεις παντού ανθρώπους όλων των ηλικιών – αγνώστους πολλές φορές μεταξύ τους – να συζητούν απαλλαγμένοι από το άγχος της πόλης και «παραδομένοι» στη μαγεία της φύσης και την ηρεμία που αναβλύζει από τις «μαγικές» πηγές.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Η μεγάλη εξωτερική πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επιτρέποντας σε άτομα όλων των ηλικιών να βουτήξουν στα ιαματικά νερά που ανανεώνονται συνεχώς ή να απολαύσουν την υπέροχη θέα που τους παρέχει η καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Προχωρώντας προς το εσωτερικό της Λουτρόπολης συναντά κανείς το Αλεξάνδρειο υδροθεραπευτήριο – το οποίο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν λίγη περισσότερη πολυτέλεια και ιδιωτικότητα στην εξόρμηση τους.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του 8 εσωτερικές πισίνες – περίτεχνα διακοσμημένες με ψηφιδωτά και τεχνητούς καταρράκτες -, οι οποίες έχουν χωρητικότητα για έως και 6 άτομα η κάθε μια. Εκεί στεγάζεται επίσης το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, το οποίο παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους επισκέπτες.

Στη συνέχεια της διαδρομής υπάρχει το μικρό Παλαιοντολογικό Μουσείο των Λουτρών, στο οποίο εκτίθεται η συλλογή από τα απολιθώματα των σπηλαίων (στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων). Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Επιπρόσθετα, εκεί βρίσκεται και το πρώτο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί από το 1960. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 48 ατομικοί λουτήρες ή «μπανιέρες» , 2 εσωτερικές πισίνες χωρητικότητας 12 ατόμων και 2 μικρά χαμάμ με χωρητικότητα 6 ατόμων.

Τα Λουτρά Πόζαρ επισκέπτονται ετησίως τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο 1.500.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό τα κατατάσσει ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς θερμαλιστικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λουτρόπολη
© Stelios Matsagos

Οι ντόπιοι επαγγελματίες ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες εάν βελτιώνονταν σημαντικά το οδικό δίκτυο της περιοχής και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Εδεσσας.

Η κίνηση ήταν τόσο μεγάλη πριν από την πανδημία, ώστε οι επισκέπτες έπρεπε να κάνουν κρατήσεις για να απολαύσουν τις υπηρεσίες του υδροθεραπευτηρίου.

Λουτρόπολη
© Stelios Matsagos

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί κάποιος τη λουτρόπολη είναι το φθινόπωρο – όταν η φύση πραγματικά «οργιάζει». Η εντυπωσιακή χαράδρα από την οποία ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες της, οι θεόρατοι βράχοι και τα πανέμορφα πλατάνια συνθέτουν έναν μοναδικό φυσικό τοπίο.

Οι επισκέπτες «χάνονται» στις απέραντες πεδιάδες των Γιαννιτσών και της Αριδαίας, ενώ το μαύρο δάσος στην Ορμα (μόλις 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τα Λουτρά Πόζαρ) είναι μια από τις πιο «must» εξορμήσεις για όσους βρεθούν στη λουτρόπολη.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Ονομάζεται έτσι καθώς είναι τόσο πυκνό που οι αχτίδες του ηλίου δεν φτάνουν στο έδαφος, ενώ σύμφωνα με την παράδοση τα δέντρα του είναι τόσο ψηλά που «σκεπάζουν» τον ουρανό. Είναι ιδανικό για τους λάτρεις του trekking.

Στην Ορμα ανήκει παράλληλα η περιοχή της Ανω Κορυφής, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και οι κάτοικοι της βρήκαν καταφύγιο στις κοντινές περιοχές ή έφυγαν στο εξωτερικό.

Λουτρά Πόζαρ
«Απομεινάρια» του εμφυλίου. © Stelios Matsagos

Διαμορφωμένα μονοπάτια και ξύλινες γέφυρες επιτρέπουν – με αφετηρία την ανοιχτή πισίνα – στους επισκέπτες να περιηγηθούν κατά μήκος του φαραγγιού των Λουτρών και οδηγούν στον μεγάλο καταρράκτη ύψους 22 μέτρων.

Το φαράγγι εκτείνεται από τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα λουτρά, ενώ διασχίζεται από ένα ποτάμι με τιρκουάζ νερά στη λεκάνη απορροής του ρέματος Αγίου Νικολάου.

Λουτρόπολη
© Stelios Matsagos

Η διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού περνάει μέσα από πλούσια σε βλάστηση πυκνά δάση μαύρης Πεύκης, ρέματα με πεντακάθαρα νερά και ορθοπλαγιές με σαύρες και άλλα ενδημικά είδη. Μεγάλο μέρος του μονοπατιού είναι πλακόστρωτο.

Ωστόσο, από κάποιο σημείο και μετά ο δρόμο γίνεται αρκετά δύσβατος – αποτελώντας ένα ιδανικό σημείο για ορειβασία ή πεζοπορία ανάμεσα στα πανέμορφα δάση της γύρω περιοχής. Οι γύρω ορεινή όγκοι είναι επίσης ιδανικοί για Mountain bike ή διαδρομές με 4×4 τζιπ.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές μικρές ταβέρνες με υπέροχο παραδοσιακό φαγητό, καφετέριες που παρέχουν υπέροχη θέα στο φυσικό τοπίο και αρκετά τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ.

Παράλληλα, στην είσοδο των Λουτρών Πόζαρ, σε μία μικρή πλατεία, υπάρχει μια τοπική υπαίθρια αγορά. Εδώ, ντόπιοι οικοτέχνες και αγρότες πωλούν παραδοσιακά προϊόντα κάθε είδους.

Λουτρά Πόζαρ
© Stelios Matsagos

40 χλμ. από τα λουτρά βρίσκεται επίσης το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν, με τη διαδρομή ανάμεσα στους δύο προορισμούς να είναι από μόνη της μαγευτική.

Το Καϊμακτσαλάν κρατάει χιόνι μέχρι περίπου τα μέσα της άνοιξης – με το χιονοδρομικό κέντρο να είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν τα χειμερινά σπορ και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν στη ζεστασιά του σαλέ πίνοντας ζεστή σοκολάτα.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More