Bloomberg: το ηθικό δίλημμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Photo Credits: Shutterstock

Bloomberg: το ηθικό δίλημμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Δημοσίευμα του αρθρογράφου του Bloomberg Φερντινάρντο Τζιουλιάνο – με αφορμή την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια – υποστηρίζει ότι δεν θα ήταν ορθό να διαχωρίζονται οι πολίτες με βάση το εάν έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Το Bloomberg τονίζει ότι τέτοιου είδους προνομιακή μεταχείριση θα μπορούσε να επεκταθεί σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς οι εκστατείες μαζικού εμβολιασμού προχωρούν με διαφορετική ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο ηθικό δίλημμα: πως να αντιμετωπίσουν εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Η πίεση να τους «επιστρέψουν» όλες τις προσωπικές και κοινωνικές τους ελευθερίες και να τους επιτραπεί να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη θα είναι έντονη. Ωστόσο, τα κράτη θα είναι παράλογο να δημιουργήσουν διαφορετικές «τάξεις» πολιτών.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί έως τώρα χορηγούνται σε δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικά. Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως έχουν κάνει και τις δύο δόσεις: περισσότεροι από τους μισούς είναι στης ΗΠΑ, 5,3 εκατομμύρια στην ΕΕ και 2,2 εκατομμύρια στο Ισραήλ.

Αφιέρωμα του Bloomberg για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβοίου. © Shutterstock

Ο Παγκόσμιος πληθυσμός είναι λίγο μικρότερος από 8 δισεκατομμύρια, οπότε το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρό. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των διαφορετικών εμβολίων αυξάνεται και οι φαρμακευτικές εταιρείες εντατικοποιούν τις διαδικασίες παραγωγής, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί γρήγορα.

Η αντιπαράθεση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με αυτήν την τυχερή μειονότητα γίνεται όλο και πιο έντονη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η ΕΕ να εγκρίνει ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αποδεικνύει ποιος είναι ασφαλής να ταξιδέψει, κυρίως για να σώσει την Ελλάδα – η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό – από ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών όταν τα ταξίδια αρχίσουν και πάλι.

Αλλά τα ταξίδια είναι μόνο ένα παράδειγμα των ελευθεριών που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν οι ανοσοποιημένοι πολίτες. Γιατί να μην τους επιτραπεί να τρώνε σε εστιατόρια, να παρακολουθούν συναυλίες και να μην φορούν μάσκες;

Υπάρχουν δύο λόγοι που θα υποστήριζαν μια προνομιακή μεταχείριση για άτομα που εμβολιάζονται. Πρώτον, οι κυβερνήσεις αποστέρησαν αρκετές συνταγματικές ελευθερίες από τους πολίτες καθώς προσπάθησαν να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού, να σώσουν ζωές και να αποφύγουν την κατάρρευση των νοσοκομείων.

Αφιέρωμα του Bloomberg για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Oι κυβερνήσεις αποστέρησαν αρκετές συνταγματικές ελευθερίες από τους πολίτες για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. © Shutterstock

Μόλις όμως κάποιος δεν κινδυνεύει να νοσήσει βαριά από τον Covid-19, είναι πιο δύσκολο να τον αναγκάσουν να μείνει στο σπίτι.

Δεύτερον, η επιστροφή ενός μικρού – και αυξανόμενου – τμήματος του πληθυσμού στην «κανονικότητα» θα αποτελούσε όφελος για τις επιχειρήσεις που έχουν υποφέρει λόγω του lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πολλά εστιατόρια θα χαρούν να εξυπηρετήσουν τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους πλούσιους συνταξιούχους που έχουν προτεραιότητα στα προγράμματα εμβολιασμού.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να «συγκρουστεί» με ιατρικές και ηθικές παραμέτρους. Αρχικά, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε λίγα για το πόσο μπορεί ένα εμβόλιο να σταματήσει ή να περιορίσει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να μεταδώσει τον ιό.

Τα στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα, όμως χρειάζονται περισσότερα πριν αρθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το να επιτρέψουμε σε δυνητικά μεταδοτικά άτομα να περιπλανώνται με μια ψευδαίσθηση ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη μετάδοση.

Ακόμη όμως και αν ανακαλύψουμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον Covid-19, υπάρχουν ισχυρά ηθικά επιχειρήματα κατά της απεριόριστης ελευθερίας.

Αφιέρωμα του Bloomberg για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το να επιτρέψουμε σε δυνητικά μεταδοτικά άτομα να περιπλανώνται με μια ψευδαίσθηση ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη μετάδοση. © Shutterstock

Προς το παρόν, η διαμονή εμβολίων είναι εξαιρετικά περιορισμέν, ενώ πολιτικοί και υγειονομικοί αποφασίζουν πως θα κατανείμουν τις λιγοστές δόσεις των εμβολίων.

Ενώ είναι σωστό ότι ορισμένες ευάλωτες και εκτεθειμένες ομάδες – όπως οι ιατροί πρώτης γραμμής και οι ηλικιωμένοι – κάνουν το εμβόλιο πρώτες, δεν θα ήταν δίκαιο να απολαμβάνουν προνόμια που δεν θα είναι διαθέσιμα σε άλλους.

Αν το επιτρέψουμε αυτό θα δημιουργήσουμε εντάσεις στην κοινωνία που θα οδηγήσουν σε μια άσχημη μάχη για πρόσβαση στα εμβόλια, τόσο εντός των χωρών όσο και μεταξύ τους.

Οι κυβερνήσεις πρέπει τουλάχιστον να περιμένουν έως ότου τα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα πριν από την υιοθέτηση κάποιας «επιλεκτικής ελευθερίας». Ακόμη και τότε όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθούν ως νόμοι αυτοί οι κανόνες, καθώς ορισμένα άτομα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους.

Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης των εμβολιασμένων δεν σχετίζεται μόνο με το κράτος. Πρέπει οι εργοδότες να μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο;

Θα πρέπει να επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες εστιατορίων να κάνουν διακρίσεις απέναντι σε όσους είναι σκεπτικοί με το εμβόλιο και δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τον ίδιο τρόπο που θα φέρονταν σε κάποιον που κουβαλάει όπλο;

Ενώ η αξία της προσωπικής ελευθερίας είναι εξαιρετικά σημαντική, υπάρχουν πλαίσια στα οποία κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ειδικά εάν γνωρίζουμε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, όσους παρέχουν ιατρική φροντίδα σε σπίτια.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι ανήθικο να αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά τις οικονομίες δημιουργώντας μια κατηγορία προνομιούχων πολιτών.

Μπορεί να είναι δελεαστικό για τις επιχειρήσεις να έχουν ευτυχισμένους «baby boomers» να συρρέουν σε παραλίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες και καφετέριες, όμως η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών είναι σημαντική σε αυτήν τη συζήτηση: η «γενιά Ζ» έπρεπε να αποδεχθεί τους περιορισμούς για να προστατέψει την υγεία των ηλικιωμένων, παρόλο που ο κίνδυνος από τον Covid-19 είναι ελάχιστος για τους νέους.

Παράλληλα, οι οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα τους βαραίνει για πολλά χρόνια.

Είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε σε ένα γρήγορο πρόγραμμα εμβολιασμού, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να παρευρεθούν στο τελικό «opening party».

με πληροφορίες από Bloomberg

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More