«Γερνάει» ο πληθυσμός της Κίνας
Photo Credits: Shutterstock

«Γερνάει» ο πληθυσμός της Κίνας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο πληθυσμός της Κίνας «γερνάει». Οι συνέπειες της δεκαετούς πολιτικής του «ενός παιδιού» και της αλλαγής των κοινωνικών στάσεων σχετικά με την οικογένεια και τον γάμο οδηγούν σε υπογεννητικότητα στην Κίνα, προειδοποιούν οι ειδικοί, μετά τα στοιχεία που δείχνουν μείωση του ποσοστού γεννήσεων κατά περίπου 15% το 2020.

Οι δημογράφοι δήλωσαν ότι οι λόγοι για το χαμηλό αυτό ποσοστό αφορούν επίσης το υψηλό κόστος στέγασης και εκπαίδευσης και την αυξανόμενη απόρριψη του γάμου από τις νεότερες γυναίκες. Το 2019 ο αριθμός των γάμων ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 ετών.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων γεννήσεων το 2020 ανήλθε σε 10,35 εκατομμύρια, μειωμένος κατά 15% σε σχέση με τις 11.8 εκατομμύρια γεννήσεις του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός του 2019 ήταν ο χαμηλότερος από τότε που ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949.

Τα στοιχεία – τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως όλες τις γεννήσεις καθώς ορισμένες μπορεί να μην καταγραφούν για ποικίλους λόγους – αποτύπωσαν επίσης τη συνεχιζόμενη «ανισορροπία» μεταξύ των δύο φύλων.

Σχεδόν το 53% των γεννήσεων ήταν αγόρια – ήτοι περίπου 540.000 περισσότερα νεογέννητα από τα κορίτσια.

Μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας στην Κίνα
Τα στοιχεία αποτύπωσαν μια συνεχιζόμενη «ανισορροπία» μεταξύ των δύο φύλων. © Shutterstock

Η μείωση των γεννήσεων προκαλεί ανησυχία για την οικονομία της Κίνας καθώς ο πληθυσμός γερνά γρήγορα, ενώ δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για όλους τους ηλικιωμένους.

Περίπου το ένα τρίτο που πληθυσμού προβλέπεται ότι θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών έως το 2050 και μια έκθεση του 2019 από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών υποστήριξε ότι τα χρήματα του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου ενδέχεται να εξαντληθούν έως το 2035.

Ο καθηγητής της σχολής πληθυσμού και παγκόσμιας υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Πίτερ ΜακΝτόναλντ, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι η τελευταία απόδειξη για τις δημογραφικές δυσκολίες της Κίνας.

Υποστήριξε ότι ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της πανδημίας είναι σχετικά μικρός, διότι το ποσοστό γεννήσεων είναι μειωμένο εδώ και χρόνια και ο συνολικός πληθυσμός ήταν ήδη σε καθοδική καμπύλη – παρά την άρση της αμφιλεγόμενης πολιτικής του «ενός παιδιού» το 2016.

«Αυτό έδειξε ότι το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα αντανακλά αυτό που συνέβαινε στην κοινωνία και ότι οι άνθρωποι ήθελαν μόνο έναν μικρό αριθμό παιδιών», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ. «Ακόμη και σε περιοχές όπου δεν εφαρμόστηκε η πολιτική του ενός παιδιού, ο ρυθμός γεννήσεων ήταν χαμηλός».

Ο πληθυσμός της Κίνας «γερνάει»
Περίπου το ένα τρίτο που πληθυσμού προβλέπεται ότι θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών έως το 2050. © Shutterstock

Ο ΜακΝτόναλντ είπε ότι η πολιτική του «ενός παιδιού» έχει ενσταλάξει ένα αρνητικό συναίσθημα για τα παιδιά στην κοινωνία.

«Δεύτερον, υπάρχει ένας πληθυσμός 200 εκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους για να εργαστούν σε πόλεις, αφήνοντας τα παιδιά τους πίσω. Αυτό δεν δίνει ισχυρή αξία στη σχέση γονέα-παιδιού».

Η Ζανγκ Λιτζία, συγγραφές, δημοσιογράφος και κοινωνικός σχολιαστής δήλωσε ότι υπήρξε μια αλλαγή στις αντιλήψεις και πολλές γυναίκες – ειδικά αυτές που ζουν σε αστικές περιοχές και είναι πολύ μορφωμένες – δεν θεωρούν πλέον τον γάμο και την μητρότητα ως «απαραίτητα σημεία καμπής στη ζωή ή απαραίτητα συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής».

«Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια επιλογή. Η καλύτερη εκπαίδευση, το υψηλότερο εισόδημα και οι περισσότερες επιλογές παρέχουν σε αυτές τις γυναίκες την ελευθερία να επιλέξουν τον τρόπο ζωής που επιθυμούν. Είναι αρκετά δυναμικές ώστε να αντισταθούν στην πίεση των γονιών τους να κάνουν παιδιά. Και η κοινωνία είναι πιο ανεκτική από πριν».

H Ξιονγκ Τζινγκ, ακτιβίστρια που ζει στην Κίνα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύστημα κοινωνικής υποστήριξης για νέες μητέρες, με ανεπαρκείς γονικές άδειες, έμφυλες διακρίσεις στο χώρο εργασίας, υψηλός κόστος φροντίδας των παιδιών και κοινωνική πίεση στις μητέρες ότι είναι οι μόνες που θα ασχολούνται με αυτή.

«Υπάρχει ένας όρος στην Κίνα, ο οποίος μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως “μεγαλώνεις ένα παιδί σαν να μην έχεις σύζυγο”, γιατί η ευθύνη βαραίνει κυρίως τη μητέρα», τονίζει.

«Εάν η Κίνα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το πρόβλημα πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία σε αυτό», προσθέτει.

Η Ξιόνγκ σημείωσε επίσης ότι το να έχει κάποιος παιδιά εξακολουθεί να συνδέεται στενά με το γάμο, τόσο πολιτιστικά όσο και νομικά και πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσβαση σε αναπαραγωγικές δομές σε ανύπαντρες γυναίκες και ζευγάρια του ίδιου φύλου.

«[Η κυβέρνηση] θέλει παιδιά, αλλά τα θέλει σε μια παραδοσιακή ετεροφυλόφιλη οικογένεια».

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτούν περισσότερα παιδιά, αλλά μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το 50% των οικογενειών με ένα παιδί δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν και δεύτερο.

«Εάν το ποσοστό γεννήσεων δεν μπορέσει να αυξηθεί σημαντικά, αυτή η μείωση δεν θα αντιμετωπιστεί», τόνισε ο Λιάνγκ Τζιανζχάνγκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

με πληροφορίες από Guardian 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More